StoryEditor
HrvatskaIma pancirki, ali...

Sindikati o ranjavanju kolege: Policajac ispred Vlade treba biti policajac, a ne pozdravljač. Ostali smo na razini mjera prije terorističkih napada

12. listopada 2020. - 17:51
Dubravko Jagić: Živimo u vrijeme terorista 'usamljenih vukova', čije djelovanje nije moguće predvidjeti obavještajnim radom, policajci moraju biti opremljeni u skladu s timeSrđan Vrančić/Cropix

Nakon što je s više hitaca u ponedjeljak ujutro ispred zgrade Vlade ustrijeljen policajac na svom radnom mjestu, poslali smo vrlo jednostavna pitanja trojici predsjednika policijskih sindikata...

Jesu li dovoljne mjere sigurnosti policajaca ispred zgrade Vlade i Sabora? Jeste li inače tražili bolju sigurnost policajaca na terenu i s kim ste to pregovarali?

Mislite li da bi policajac ispred Vlade ili Sabora trebao stajati u punoj opremi s pancirkom i dugim oružjem ili je dosadašnji način dovoljan?

Smatrate li da je MUP učinio propust oko osiguranja prostora same zgrade Vlade i Sabora jer se prije mjesec dana dogodio incident kada je eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić istovario lubenice ispred zgrade Vlade. Netko je tako mogao i bombe... Iako je premijer Plenković od ministra Božinovića nakon toga zatražio poboljšanje mjera osiguranja, ispred Vlade u tom smislu nije se dogodilo ništa. Vidite li u svemu ovome odgovornost ministra Davora Božinovića jer vaši članovi i drugi policajci idu na disciplinske sudove i zbog puno manjih propusta?

Sindikalnim vođama napomenuli smo da mogu napisati i bilo što drugo važno za ovu temu, a da ih nismo upitali.

Traži se žurna rasprava

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske koji je najveći policijski sindikat (više od petnaest tisuća članova), kaže nam da je ovaj nemili događaj pokazao potrebu za boljim mjerama sigurnosti na Markovu trgu.

– Policajac treba biti dobro opremljen, dobro plaćen za posao koji obavlja i zakonski zaštićen, a popunjenost policije kadrovima treba biti zadovoljavajuća. Nažalost, mi padamo na sva četiri kriterija – ističe, te dodaje:

– Kod poslova štićenja osjetljivih objekata kao što su Vlada i Sabor korištenje protubalističkog zaštitnog prsluka i dugog oružja bi apsolutno bilo opravdano. Učinilo bi policajce sigurnijima, ali bi i građanima dalo dodatni osjećaj osobne sigurnosti. Živimo u vrijeme terorista "usamljenih vukova", čije djelovanje nije moguće predvidjeti obavještajnim radom, policajci moraju biti opremljeni u skladu s time. Hrvatska je jako sigurna zemlja, ali uvijek postoji mogućnost za nasilni čin pojedinca, čemu smo svjedočili i jutros.

– Sigurnost oko zgrade Vlade i Sabora, kao i sigurnost policijskih službenika prilikom obavljanja posla općenito je tema o kojoj Sindikat policije Hrvatske pokreće žurnu raspravu s Ministarstvom unutarnjih poslova. Tražit ćemo da se utvrde sve činjenice te da se poduzme sve potrebno da se ovakav slučaj ne ponovi – zaključuje Jagić.

image
Nikola Kajkić: Iskreno vjerujemo da će Unutarnja kontrola MUP-a odraditi svoj posao te utvrditi postojanje eventualne odgovornosti nadređenih
Vlado Kos/Cropix

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije koji broji oko četiri tisuće članova, najprije nas je​ izvijestio da je ranjeni policajac član njegovog sindikata od samog osnivanja te da će svom članu koji je zadobio četiri prostrijelne rane osigurati potrebno liječenje.

Pokrivaju mu troškove

– Preko partnera, Allianz zdravstvenog osiguranja, osigurat ćemo mu pokrivanje svih liječničkih troškova i naknadne rehabilitacije. Ujedno ćemo kroz Fond solidarnosti sindikata kolegi isplatiti novčanu naknadu u visini prosječne isplaćene mjesečne plaće te ćemo nakon izlaska s liječenja kolegi ponuditi svaki oblik pravne pomoći i zaštite u ostvarivanju njegovih prava – rekao je Kajkić, otvoreno prozivajući ministra Božinovića da nakon ovoga podnese ostavku.

– Iskreno vjerujemo da će Unutarnja kontrola MUP-a odraditi svoj posao te utvrditi postojanje eventualne odgovornosti nadređenih u organizaciji provedbe osiguranja štićenog objekta. Svakako postoji odgovornost ministra unutarnjih poslova, ne samo moralna nego i politička, te policijski službenici očekuju da će se ministar iskazati i pokazati da mu je stalo do životnih sudbina policijskih službenika koji rade časno i odgovorno svoj posao i da će kao moralni čin barem ponuditi ostavku.

Kajkić izražava i nezadovoljstvo načinom na koji je organizirano osiguranje zgrade Vlade RH, gdje jedan policijski službenik osigurava cijelu Vladu s vanjske strane objekta.

– Ispred zgrade Sabora, odnosno Ustavnog suda, ni takvo vanjsko osiguranje od jednog policajca ne postoji. Uzet ćemo si za pravo pa se usporediti sa zemljama u okruženju i njihovim metropolama (Budimpešta, Prag, Bratislava...), gdje su vlade i uredi predsjednika smješteni u starim jezgrama tih gradova i gdje svakodnevno prostor tih institucija s vanjske strane razgledava veći broj turista. Međutim, ti isti objekti su posebnim režimom mjera, osigurani izuzetno pojačano nakon terorističkih događanja od prije nekoliko godina na području Europe. To je, nažalost, od MUP-a RH i Vlade RH izostalo. Kod nas nisu vidljive pojačane mjere već smo ostali na razini mjera osiguranja prije terorističkih napada – ističe Kajkić.

Ima pancirki, ali...

Predsjednik Sindikata policijskih službenika Hrvatske Mario Puškarić smatra da za ovaj događaj krivnju ne snosi ministar Božinović nego ravnatelj policije Nikola Milina.

– Organizacija osiguranja nije posao ministra nego ravnatelja koji bira službenike koji će to provesti. Nije točno da naša policija nema pancirki jer ih je ne tako davno nabavljeno na tisuće. Kada interventni policajci koji idu na običnu intervenciju nose pancirke, trebaju je nositi i policajci ispred zgrade Vlade. Ja mislim da policajci tu pancirku i nose, iako me neki uvjeravaju da to nije slučaj. Policajac ispred zgrade Vlade treba biti policajac, a ne pozdravljač svakog ministra koji uđe u Vladu ili dostavljač stvari koje građani ostavljaju ispred zgrade u znak protesta ili podrške. Policajci koji čuvaju zgradu Vlade rade dvanaest sati, ali tako da sat vremena stoje ispred zgrade Vlade, a sat vremena se odmaraju u kućici te sigurno moraju imati puno lakše i kvalitetnije pa i tri puta skuplje pancirke nego drugi – zaključio je Puškarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. studeni 2020 16:44