StoryEditor
Hrvatskanajgori dan

Sandra Šikić: Do kasnog poslijepodneva potvrđeno više od 400 novih zaraženih u Zagrebu. U KB Merkur pozitivan 21 djelatnik

Piše PSD, Hina
22. listopada 2020. - 20:37
Srđan Vrančić/Cropix

U posljednjih 24 sata u Zagrebu je potvrđeno 705 novih slučajeva koronavirusa, a testirano je više od 1900 ljudi. Najgori je ovo dan u glavnom gradu od početka epidemije. Situaciju u glavnom gradu komentirala je zamjenica ravnatelja NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

"705 slučajeva su u protekla 24 sata. S obzirom na velik broj slučajeva, epidemiolozi ne stignu obraditi sve kontakte u 24 sata. Očekujemo i veće brojeve. Moramo povećati resurse, zdravstvene kadrove koji će nam pomoći pratiti kontakte ili mijenjati strategiju", kazala je Šikić za Dnevnik.hr te dodala kako danas do kasnog poslijepodneva već ima više od 400 slučajeva u Zagrebu, a testiranja traju do duboko u noć.

"Može se dogoditi da broj bude i veći sutra", kaže Šikić te dodaje kako su u Zagrebu aktivne tri covid ambulante, a Hrvatski zavod će otvoriti još jedno mjesto uzimanja uzorka da se smanje gužve.

Poseban problem je što ne postoji jedno žarište, već su eskalirali brojevi. "To poziva na dodatni oprez i da se krajnje ozbiljno shvate mjere", zaključila je Šikić.

U KB Merkur pozitivan 21 djelatnik, 84 u samoizolaciji


Koronavirus je ušao u još jednu zagrebačku bolnicu, Kliničku bolnicu Merkur gdje je pozitivan 21 djelatnik, a 84 ih je u samoizolaciji, objavio je u četvrtak navečer HTV.

 Na Covid-19 pozitivna su dva transplantacijska kirurga, no što se tiče transplantacija - zastoja nema, doznaje HTV iz KB Merkura.

 Dnevna bolnica kirurgije u smanjenom je pogonu pa se radi otežano. Na endoskopiji su primali samo hitne pacijente, ali vraćaju se na staro i rade normalno. Pod najvećim mjerama opreza operiran je pacijent koji je u samoizolaciji, a i tri rodilje u samoizolaciji čekaju na porod.

 U bolnici je, zbog kontakta s pozitivnim djelatnicima, 10 pacijenata u samoizolaciji. Svi Covid pozitivni pacijenti iz KB Merkura premještaju se u KB Dubravu. U KB Merkur očekuju i veći pritisak na njihov Hitni prijem zbog zatvorenog Hitnog prijema u KB Dubrava.

 Zbog ozbiljnosti situacije i sve većeg prodora u zdravstveni sustav apel građanima uputili su predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS).

 Upozoravaju da će, ako se ovakva situacija nastavi, bolnice morati odgoditi sve neakutne, tzv. elektivne postupke, a jedan liječnik morat će brinuti o velikom broju pacijenata što će neminovno utjecati na kvalitetu zdravstvene skrbi.

 "Mi hrvatski liječnici vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje. Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja. Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu", stoji u apelu koji potpisuju predsjednici HLK-a Krešimir Luetić, HLZ-a Željko Krznarić i HLS-a Renata Čulinović Čaić. 

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 12:47