StoryEditorOCM
HrvatskaREAGIRANJE

Prof. Lauc: Nisam ja nikakav diskreditirani znanstvenik, oni koji me tako nazivaju lažu i klevetaju!

Piše VIJESTI SD
22. svibnja 2023. - 17:34

Na portalu Slobodne Dalmacije smo prenijeli tekst Faktografa pod naslovom:

"Dr. Kaić je trebao gostovati na TV-u, ali mu je naglo otkazan nastup. Capak i HZJZ mu ‘zabranjuju‘ da govori o koroni?".

Na taj tekst je reagirao i poznati hrvatski znanstvenik Gordan  Lauc, koji se u tom tekstu spominje u negativnom kontekstu. 

Reakciju profesora Lauca prenosimo u cijelosti: 

"Tvrdnja da sam ja “diskreditirani znanstvenik” je činjenično netočna i narušava moj ugled i dostojanstvo (radi se o kleveti). Molim Vas da zbog istinitog informiranja javnosti (ali uvažavajući i Zakon o medijima) na istom mjestu  objavite i moj odgovor. 

Profesor Gordan Lauc nije "diskreditirani znanstvenik”, već je jedan od najuglednijih znanstvenika u Hrvatskoj. Gordan Lauc je redoviti profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zagrebu, te gostujući profesor na više sveučilišta u svijetu. 

Voditelj je nacionalnog Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj brizi o zdravlju, te Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici. Neovisna analiza koju je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja provela Svjetska banka rangiralo je njegov privatni znanstveni institut Genos kao najbolji u Hrvatskoj prema više kriterija.

Profesor Lauc voditelj je više velikih međunarodnih projekata, uključujući i najprestižniji projekt Europskog istraživačkog vijeća, "ERC Synergy”. Svoja istraživanja redovito objavljuje u prestižnim međunarodnim znanstvenim časopisima i njegov znanstveni ugled kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu nitko nikada nije niti pokupao osporiti.

Zbog njegovih neospornih kompetencija u području personalizirane medicine, imunologije i epidemiologije, Vlada RH imenovala ga je u Znanstveni savjet za COVID-19 u kojem je odigrao značajnu ulogu u sprječavanju lobista industrije pandemije da i u Hrvatskoj uvedu lockdown, spriječe otvaranje škola i uvedu obavezno cijepljenje", navodi se u reakciji.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:17