StoryEditor
Hrvatska‘hristos se rodi‘

Pravoslavni Badnjak u Vukovaru: podjela pečene ribe na kućni prag, dogradonačelnik Milaković čestitao tradicionalnim pozdravom

Piše Hina
6. siječnja 2021. - 12:19
Vukovar  Vlado Kos/Cropix

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković i ove godine nastavlja tradiciju obilježavanja pravoslavnog Badnjak podjelom pečene ribe, ali u nešto drugačijem obliku zbog pandemije koronavirusa.

"Za razliku od ranijih godina, kada su članovi KUD-a 'Sloga' na Badnji dan, u tradicionalnim nošnjama, u centru grada dijelili porcije girica, čaj i voće, ove godine zbog poznate epidemiološke situacije to moramo učiniti na drugačiji način. Tako će naši volonteri dostaviti na kućne adrese 100 porcija šarana i pravoslavne kalendare sugrađanima koji su se javili u emisiju Radio-Dunava, u nadi da ćemo dogodine to moći učiniti ponovo družeći se na javnom prostoru u centru Vukovara”, kazao je Srđan Milaković.

Podsjetio je kako je tradiciju podjele pečene ribe na pravoslavni Badnjak u Vukovaru u suradnji s vukovarskim KUD-om "Sloga" počeo prije četiri godine i da su je građani prihvatili, a razveselili su joj se i građani slabijeg imovnog stanja koji si možda ne mogu priuštiti posni obrok.

Svim pravoslavnim vjernicima sretan Badnji dan i predstojeći Božić, Milaković je čestitao tradicionalnim pozdravom “Mir božji, Hristos se rodi!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. veljača 2021 19:05