StoryEditor
Hrvatskalovci u mutnom

Može li Hrvatska ostati bez mesa? Domaći proizvođači uvjeravaju: Nema šanse, možda pomanjka svinjetine i teletine, svega drugog će biti

27. ožujka 2020. - 11:59
Vlasnik Petasona Zdravko PlazonićJakov Prkić/HANZA MEDIA

Ljudi se, izgleda, više boje nehigijene i gladi nego kobnog koronavirusa. Nakon toaletnog papira i brašna, treći, najtraženiji proizvod u Hrvata je - meso. I to svih vrsta, a najviše ono “svakodnevno” i jeftino - piletina. Ispred trgovina “Purex” u Splitu formiraju se redovi. Nije valjda da je nestalo robe?

- Mesa ima dovoljno, ali smo ograničili količine zbog nakupaca. Mi nismo digli cijene ni jednu jedinu lipu, pa su pojedinci dolazili kod nas i kupovali meso radi preprodaje, i to je jedini razlog ograničenjima koje smo uveli. Robe ima, sve se odvija normalno, možda će jedino jedan, najviše dva dana u tjednu, biti manje mesa dok se ne isporuči nova tura, ali sigurno pet dana u tjednu mesa će biti u dovoljnim količinama - kaže Milivoj Dragošević, vlasnik tvrtke “Purex”.

Nošen općom psihozom zbog širenja koronavirusa Starim kontinentom, narod gomila zalihe kao da će sutra “sud svita”.

Juriš na butige

- Mi imamo vlastitu proizvodnju i kao takvi ne ovisimo o uvozu. S druge strane, imamo tolike količine mesa kolike imamo. Trenutno smo malo povećali proizvodnju, ali ona ne može biti dva ili tri puta veća. Ono što mogu reći sigurno je da će proizvodnja biti redovna, naravno, ako ne dođe do opće blokade. I trgovine ostaju otvorene, nema nam druge. Život mora funkcionirati. Ljudi moraju jesti - umiruje Dragušica nestrpljive mušterije koje je očito uzbunila najava zatvaranja trgovačkih centara, pa sad jurišaju na manje butige.

Zdravko Plazonić kao predstavnik industrije proizvođača i prerađivača mesa te predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija, potvrđuje riječi Milivoja Dragušice. Hrvatska ima mesa za vlastite potrebe.

- Što se tiče raspoloživih količina i resursa u proizvodnom segmentu, uistinu nema nikakvog razloga za histeriju, iako osobno razumijem ljude. U sektoru prehrambenih proizvoda, raspoloživost i količina roba nisu upitni - kaže Plazonić, i na taj način demantira informacije koje se šire po društvenim mrežama, a po kojima raspolažemo dostatnim količinama pšenice, što znači da će kruha biti, ali s mesom, navodno, ne stojimo tako dobro.

image
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

- Naprotiv, mesa ima dovoljno. Objektivno, strepim samo zbog transportnih tokova, no vidim da je i tu Vlada na intervenciju HUP-a poduzela s Ministarstvom unutarnjih poslova potrebne mjere. Iz segmenta pilećeg i purećeg mesa, zaista imamo na raspolaganju dovoljne količine. Što se junećeg mesa tiče, domaća proizvodnja zadovoljava sedamdeset do osamdeset posto potreba, malo je upitna samo svinjetina i teletina. No, realno govoreći, u ovakvim situacijama izbor mesa, da tako kažem, ne mora biti baš stopostotan - veli Plazonić.

Pune smočnice

Zašto je onda došlo do nestašica? Zašto se građani žale da mesa nema, da su naišli na prazne police?

- Nestašice su bile kratkotrajne, a dogodile su se - ne zato jer mesa fali, jer svi iz branše znamo da nije tako - nego zato što isporučujemo više od dvostrukih količina. Ljudi očito do vrha pune hladnjake i smočnice, ne radi dnevnih potreba, već zbog lagera, a ipak nam je potrebno neko vrijeme da iz proizvodnje robu plasiramo do distribucije. Znači, to može biti maksimalno 24 sata, no, velim opet, to ne znači da mesa manjka, dapače, imamo ga dovoljno. Ovog trenutka ne treba raditi nikakvu psihozu. Ja sam dopustio i kamerama državne televizije da snime samo naše meso u “Petasonu” i ljudi su ostali iznenađeni o kojim se tu količinama radi. Tako je u Dalmaciji, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Trideset sam godina proveo u sektoru proizvodnje mesa i kao netko tko živi tu materiju, stalno preko resornih ministarstava zagovaram proizvodnju jer se u ovoj situaciji vidi koliko je ona važna, pa se nadam se da će to potaknuti naše političare da stimuliraju domaće proizvođače. No, i bez toga potrebe tržišta nisu dovedene u pitanje - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 03:49