StoryEditorOCM
Hrvatska‘zdravlje je prvo‘

Krenuo pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda koji će se provoditi u pet županija. Odazovite se!

Piše Vijesti SD
16. svibnja 2023. - 19:38

"Predstavljanjem preventivnih zdravstvenih pregleda u Osječko – baranjskoj županiji i odazivanjem prvog građanina u sklopu Pilot – projekta u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije činimo velik reformski iskorak prema poboljšanju zdravlja nacije. Preventivni zdravstveni pregledi koji se odvijaju unutar javnog zdravstvenog sustava i u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja najznačajniji su ulog u očuvanje zdravlja građana, rano otkrivanje bolesti i učinkovito liječenje. Kada kažemo "zdravlje nema cijenu" mislimo prije svega da za zdravlje vrijedi činiti sve, jer sve što uložimo višestruko se vraća dobrim! Preventivni zdravstveni pregledi naših građana jedan su od važnijih iskoraka reforme našeg zdravstvenog sustava. Naš slogan "Zdravlje je prvo" najslikovitije govori čemu ova Vlada i zdravstvena administracija teži," naglasio je ministar Beroš, stoji na stranici Vlade Republike Hrvatske.

U Pilot-projektu Osječko-baranjske županije sudjeluju ravnateljica Doma zdravlja Justinija Steiner, zamjenik ravnateljice Tamer Salha, nositelj tima Mario Ćurković, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, glavna sestra Dragica Pavlović, voditelj Radne skupine Tomislav Benjak ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rukovoditeljica Regionalnog ureda Osijek Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Marija Vrkić, a projekt su svojim dolaskom podržali i župan Ivan Anušić, zamjenik župana Mato Lukić, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek Željko Zubčić, dekan Medicinskog fakulteta Osijek Ivica Mihaljević i ostali uzvanici.

Kao što je već poznato javnosti, Pilot-projekt obuhvaća 5 županija - Osječko-baranjsku, Sisačko-moslavačku, Međimursku, Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Nakon provedbe Pilot – projekta provest će se evaluacija, a krajem godine se planira uspostava programa preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini.

U Osječko-baranjskoj županiji trenutno je potvrdilo sudjelovanje 22 tima obiteljske medicine u sklopu kojih je 8 timova s područja grada Osijeka, a 14 timova iz drugih dijelova županije. Upravo obuhvatom i urbanih i ruralnih dijelova županije moći će se na pravi način testirati model preventivnih zdravstvenih pregleda.

"Kroz Pilot cilj nam nije postići što veći broj pregleda nego testirati različite modele i sve specifičnosti s kojima se zdravstveni sustav susreće. Obuhvat preventivnih zdravstvenih pregleda, koji je danas prošao i naš prvi građanin koji se odazvao na pregled, utemeljen je na međunarodnim smjernicama, znanstvenoj literaturi i iskustvima zemalja koje provode takve preventivne preglede. Pretrage mogu ukazati na potencijalna oboljenja od dijabetesa, bolesti srca te krvnih žila za što se procjenjuje da je čak do 93% smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano upravo kroničnim nezaraznim bolestima", izjavio je Tomislav Benjak dodajući da su preventivni zdravstveni pregledi povezani i s Nacionalnim preventivnim programima, na način da sadrži i upućivanje osobe na rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke ili pluća.

Nositelji Pilota – projekta na razini županije su domovi zdravlja što predstavlja također reformsku mjeru, jer reformom zdravstva posebno se naglašava ali i jača uloga doma zdravlja kao središnje zdravstvene ustanove na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Sudjelovanje u Pilot - projektu je dobrovoljno i za liječnike i za građane, a za provođenje Pilot - projekta Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će osigurati i financijska sredstva koja će se direktno usmjeriti timovima koji provode preventivne zdravstvene preglede.

"I ovim putem se zahvaljujem svim timovima domova zdravlja, liječnicima, medicinskim sestrama i ostalim dionicima koji sudjeluju u Pilot – projektu kao i građaninu koji se prvi odazvao na preventivni zdravstveni pregled u Osječko – baranjskoj županiji. Pilot-projekt pomoći će nam da uhodamo provođenje preventivnih zdravstvenih pregleda, da otklonimo eventualne nedostatke i unaprijedimo procese. Stoga je nužno strpljenje i razumijevanje, a svaku primjedbu prihvatit ćemo kao znak i želju da mijenjamo procese na bolje. Samo suradnja građana i zdravstvenog sustava može nas voditi do zajedničkih uspješnih rezultata", zaključio je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:39