StoryEditor
Hrvatskaništetni ugovori

Goran Aleksić o presudi za ‘švicarce‘ u Varaždinu: Načet je veliki ledenjak! Očekujem da Vrhovni sud neće imati puno prostora za drugačija tumačenja

16. listopada 2020. - 17:27
Davor Pongračić/Arhiv/Cropix

- Načet je veliki ledenjak... Srđan Kalebota the king of law (kralj prava) - tim je riječima bivši saborski zastupnik Goran Aleksić, a prije svega dugogodišnji agilni i uporni aktivist u 'slučaju franak', na svom Facebooku komentirao prvu pravomoćnu presudu o ništetnosti kredita u švicarskim francima na Županijskom sudu u Varaždinu u kojoj je tužitelja zastupao spomenuti splitski odvjetnik. Za "Slobodnu" je detaljnije pojasnio i što ona zapravo znači...

- Pitanje ništetnosti ugovora još uvijek nije riješeno pravno pitanje na Vrhovnom sudu. Ova presuda Županijskog suda u Varaždinu je pravomoćna i izvršna, znači na temelju te presude tužitelj će dobiti novac koji je tražio i još jednom tužbom će tražiti dodatan novac jer ovom nije tražio kompletan iznos zbog rizika od velikih troškova. No, ta će presuda zasigurno završiti na Vrhovnom sudu i onda će Vrhovni sud na temelju revizije morati konačno odlučiti jesu li ugovori s valutnom klauzulom CHF ništetni, jer će ta revizija, kad se donese, imati efekt na sve druge takve kredite - komentirao je Aleksić.

- Sud EU-a je već rekao svoje da je, ukoliko je valuta ništetna, trebao biti ništetan i ugovor. I tu uopće nema dileme, a kod nas ne samo da je ništetna valutna klauzula, što je predmet ugovora, nego je ništetna i promjena kamatne stope, što je cijena ugovora. Znači dva bitna elementa ugovora su ništetni. Osim toga, tu su još potencijalno ništetne ulazne naknade, kao i naknade za obradu kredita što je Sud EU-a također već proglasio ništetnim, ništetne su izlazne naknade za prijevremene otplate kredita, ništetne su zatezne kamate, jer je ugovoreno da ih određuje banka... Dakle, u tim našim ugovorima vrijede samo naziv banke i ime i prezime klijenta. Sve drugo gotovo ništa u tim ugovorima nije pravilno ugovoreno. Na sve ono što je Sud EU-a rekao da treba biti ništetno mi imamo dodatno ništetne ugovorne odredbe, pa prema tome očekujem da Vrhovni sud tu nema puno prostora za drugačija tumačenja... - smatra Goran Aleksić.

- Imam dojam da Vrhovni sud, na neki način, pokušava spasiti banke ništetnosti ugovora, jer da nema tu namjeru već bi, po tom pitanj, nešto učinio. Već postoje revizije na Vrhovnom sudu po negativnim presudama za ništetnost ugovora, koje je trebalo riješiti, ali Vrhovni sud to nije napravio. Na taj način ostavlja pravni prostor u dilemi. Očekujem od Vrhovnog suda da, nakon što banka uloži reviziju, a sigurno će je uložiti pri čemu pretpostavljam da će je Vrhovni sud prihvatiti, hitno tu reviziji i riješi. I da konačno razriješi to pitanje, koje se već godinama vrti među nama koji smo tužili. U svemu ovome su važni i konvertirani krediti, koji vise u nekom zrakopraznom prostoru - ukoliko bi se tvrdilo da su ugovori ništetni onda nema konverzije. Konverzija je ništetna, ništetan je aneks, hipteka ne vrijedi. Sve ono što slijedi iz ugovora, koji je ništetan, je ništetno. Svatko mora svakome vratiti ono što je primio, ali banka mora platiti i zatezne kamate - naglasio je Aleksić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. studeni 2020 20:34