StoryEditorOCM
HrvatskaSVI NA DOBITKU

Dr. Vesna Barić Punda s Pravnog fakulteta u Splitu: Hrvatska nema razloga za brigu zbog talijanskog proglašavanja gospodarskog pojasa na moru

13. studenog 2020. - 12:45
Svojom novom odlukom Italija će isključiti treće zemlje iz ribolova, ali ne i države članice Europske unijeGoran Šebelić/Cropix

Italija je spremna proglasiti gospodarski pojas na moru i, prema najavama što stižu s druge strane Jadrana, prijedlog bi se za kratko vrijeme trebao naći na dnevnom redu njihova parlamenta.
A što će to značiti za Republiku Hrvatsku? Naša zemlja nema gospodarski, već Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) proglašen 2003. godine, ali prema tumačenju politike i pravne struke, radi se zapravo o sadržajno istim i tek manjim dijelom reduciranim pravima, poput onih na izgradnju umjetnih otoka i na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova.

I dr. Vesna Barić Punda, pročelnica Katedre za međunarodno pravo i međunarodno pravo mora na Pravnom fakultetu u Splitu, drži da odluka iz Rima ne bi trebala zabrinjavati Hrvatsku.

– Najava proglašenja gospodarskog ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:58