StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetletio u loru

Ministarstvo obrane otkrilo detalje nesreće vojnog helikoptera kod Šibenika: uzrok nesreće i dalje nije poznat, tijelo poginulog pilota pronašli ribari

Piše PSD
27. siječnja 2020. - 16:35

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održana je konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior.

Prema Zemuniku su se nakon nesreće uputili ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

U nesreći je poginuo jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, a za drugim članom se traga.

"Izražavam sućut obitelji našeg poginulog pilota", kazao je Krstičević na početku i istaknu da uzrok nesreće i dalje nije poznat.

"Jedan pilot je pronađen i nažalost je preminuo. U međuvremenu intenzivno tragamo za drugim. Nakon konferencije načelnik Glavnog stožera i ja posjetit ćemo obitelj", kazao je Krstičević.

image
Damir Krstičević
Jure Mišković/HANZA MEDIA

"Izgubiti dva čovjeka je vrlo teško. Ja mogu istaknuti kao načelnik glavnog stožera da sam se ponosio i ponosim svime što su članovi Kiowa činili. Zapovjeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne utvrdi uzrok pada. Pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje", rekao je Mirko Šundov.

image
Mirko Šundov
Jure Mišković/HANZA MEDIA

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izrazio je sućut obitelji poginulog pilota uz nadu da će drugog člana posade još naći živog.

"Ribari su uspjeli izvući tijelo i započeli su reanimaciju no nisu uspjeli", rekao je i naglasio da je stariji kolega imao 2500 naleta u karijeri, a mlađi 1.500.

"Prema trenutačnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Dok se ne izvuče helikopter iz mora ne možemo ništa zaključiti", kazao je.

image
Michael Križanec
Jure Mišković/HANZA MEDIA

"Let je bio u paru, bio je uz obalu i letjelo se danju, sve su to stvari koje inače smanjuju rizik leta", rekao je Križanec.

Ruta helikoptera je bila iz Zemunika preko Vodica do Lore, a olupina se nalazi na dubini od 30 metara.

Podsjećamo, Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

26. travanj 2024 02:01