StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFLEKSIBILIZACIJA VREMENA PROVEDENOG NA POSLU

Sve više tvrtki ozbiljno razmatra kraći radni tjedan

26. siječnja 2020. - 13:28

Zaposleni u hrvatskim tvrtkama koje imaju fleksibilno radno vrijeme tu mogućnost koriste, a njihovi se poslodavci nisu pokajali zbog toga. Rad od ponedjeljka do četvrtka, nakon čega slijedi tri dana odmora nešto je što su pokušale isprobati neke velike i male kompanije u raznim zemljama svijeta i svuda se pokazalo da nije toliko bitno koliko se dugo radi nego kako se radi, zaposleni su svoj posao napravili, ponegdje su bili produktivniji, a svuda su bili zadovoljniji. Kraći radni tjedan je uvela jedna mala domaća konzultantska tvrtka i nije se pokajala, njezini zaposleni u četiri dana odrade 40 sati i naprave sve ono što su prije radili u pet dana, a onda se tri dana odmaraju. I dok bi neki zaposlenima koji su četiri dana odradili petodnevni posao natovarili još posla, promišljeniji poslodavci igraju na dulje staze, jer zadovoljan radnik donosi veću korist od indiferentnog ili nezadovoljnog radnika.

Rast produktivnosti

Kako je tehnologija danas mnogima promijenila način rada, pa mnogi posao obavljaju i tijekom slobodnog vremena te su dostupni zahvaljujući mobitelima, ne treba onda čuditi da se razmišlja i o radnom vremenu. Istini na volju, čini se da su domaće kompanije daleko od eksperimenata kakav je proveo Microsoft Japan nastojeći poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života radnika te je uveo četverodnevni radni tjedan.
Pokazalo se da je produktivnost porasla za 39,9 posto premda su se zaposleni tjedno odmarali tri dana. Četverodnevni radni tjedan je testiran i na Novom Zelandu, i tamošnja istraživanja potvrdila su da je kraći radni tjedan unaprijedio posao. Slični eksperimenti i rezultati, ali sa šestosatnim radnim danom u “normalnom” petodnevnom radnom tjednu, postignuti su u Švedskoj. Ne čudi stoga što i sindikati nekih razvijenih zemalja češće traže četverodnevni radni tjedan.
Premda se Atlantic grupa spominjala u javnosti kao jedna od tvrtki koja planira uvesti radni tjedan od četiri dana, iz te tvrtke objašnjavaju da je riječ samo o jednoj od mnogih inicijativa za razmišljanje koja je u javnosti široko interpretirana i nije blizu realizacije.

– Postoji niz inicijativa za fleksibilizaciju radnog vremena, koje su implementirane i zaživjele su u Atlantic grupi, kao što su, na primjer, rad od kuće (određeni broj dana mjesečno u dogovoru s menadžerom), fleksibilno radno vrijeme (u dogovoru s nadležnim menadžerom moguće je prilagoditi vrijeme dolaska i odlaska s radnog mjesta), slobodan prvi dan škole za roditelje prvašića, a u tom kontekstu možemo sagledavati i mogućnost korištenja tzv. sabbatical opcije za populaciju ključnih zaposlenika s određenim godinama staža u kompaniji – odgovorili su nam iz Atlantic grupe.
Iz Hrvatskog Telekoma kažu da su u protekloj godini uveli niz mjera kojima direktno utječu na zadovoljstvo zaposlenika na radnom mjestu i na poboljšanje kvalitete života. Kako bi i njihovi zaposlenici imali neposrednu korist od digitalizacije, što omogućava fleksibilan, jednostavniji i efektivniji rad, onim zaposlenicima čija priroda posla ne zahtijeva direktan kontakt s korisnicima omogućili su da dva dana mjesečno rade izvan ureda.

Nema negativnih iskustava

Uz to, zaposlenima nude odabir početka radnog vremena kako bi uspjeli uskladiti privatne s poslovnim obvezama.
– Novouvedene mogućnosti zaposlenici maksimalno koriste, a rezultati su itekako vidljivi. Jedan od najboljih pokazatelja jest svakako rezultat posljednjeg internog istraživanja o zadovoljstvu zaposlenika, koje provodimo na polugodišnjoj razini. Hrvatski Telekom zabilježio je najviši prosjek zadovoljstva svojih radnika unazad tri godine, iznad prosjeka grupe Deutsche Telekom i uz najveći skok raspoloženja u DT grupi u Europi – kažu u Hrvatskom Telekomu.

Fleksibilnije radno vrijeme Erste&Steiermärkische banka primjenjuje od početka rada u Hrvatskoj kroz klizno radno vrijeme.
Ova banka ima opciju “Skraćeni petak”, koji znači produženi rad tijekom prva četiri dana i kraći radni dan petkom, a zaposlenima omogućava rad u nepunom radnom vremenu, radno vrijeme s drukčijim početkom i završetkom, ovisno o potrebama radnika i mogućnostima posla, a postoji i opcija rada izvan ureda do četiri puta mjesečno.
– Imamo dobra iskustva sa starim i novim praksama te zaposlenici cijene mogućnost izbora i činjenicu da mogu bolje organizirati svoje privatno vrijeme.
To je najviše izraženo kod mladih roditelja, ali i svih drugih kategorija zaposlenika. Kao poslodavci, također nemamo negativnih iskustava, jer nam je od puke prisutnosti na poslu bitnija kvaliteta rada i obavljen posao – kažu u Ersteu.

26. travanj 2024 15:51