StoryEditorOCM

Ljubavna priča Zorana i Sanje: 'O svemu imam mišljenje i sve mu kažem. A on se nikad ne ljuti...'

Piše Vid Barić
7. siječnja 2020. - 14:21

Samozatajna liječnica Sanja Musić Milanović nije se često naslikavala uz svoga supruga tijekom njegove premijerske dužnosti ili predsjedničke kampanje. To ipak ne znači da nije podržavala njegove političke ambicije, a da je tako ostalo do danas, pokazala je popevši se na binu tijekom njegova pobjedničkog govora u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Najbolja na godini

Ljubav između njih dvoje počela je u jednoj novogodišnjoj noći. Godina je 1991., a kako je Milanović često znao istaknuti u intervjuima, bila je to ljubav na prvi pogled. Već tjedan dana nakon tog susreta njih su dvoje bili par, a uskoro je uslijedilo prvo zajedničko ljetovanje na koje su otišli novcem koji je budući predsjednik Hrvatske zaradio prodajući usisavače po kućama. Tri godine poslije bili su vjenčani i roditelji su dva sina: Ante Jakov (21) danas je student četvrte godine prava na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj, a Marko (15) je učenik prvog razreda Klasične gimnazije u Zagrebu.

Od 2008. godine Sanja Musić Milanović sa suprugom i djecom živi u dvoetažnom stanu od 127 četvornih metara, u potkrovlju zgrade u centru Zagreba.

Ovo je ljeto liječnica i prva dama i sama bila u kampanji. Naime, na televiziji je se moglo vidjeti kako promovira kampanju “Nema maženja bez paženja”, čiji je cilj edukacija i osvješćivanje, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unapređenja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Naravno, već tada su je novinari pitali je li spremna na onu pravu kampanju, predsjedničku, za koju se znalo da neće moći proći bez sudjelovanja njezina supruga. Musić Milanović bi im, međutim, samo kratko odgovarala kako joj je trenutačni fokus isključivo na njezinoj kampanji.

Titulu magistrice medicinskih znanosti stekla je 1999. godine na Université Libre de Bruxelles kamo se odselila 1996. sa Zoranom Milanovićem koji je na Flamanskom sveučilištu magistrirao pravo. Učila je epidemiologiju, javno zdravstvo i biostatistiku. Na Université Libre de Bruxelles magistrirala je epidemiologiju kao najbolja studentica na godini. Doktorirala je poslije 11 godina u Zagrebu - u koji se vratila 1999. godine sa suprugom koji se tada upisao u SDP i počeo političku karijeru - na temu debljine odraslih u Hrvatskoj, što je glavno područje njezina rada.

Nagrada u Bruxellesu

Njezin mentorski rad na doktoratu studenata Medicinskog fakulteta Matije Mateljaka i Gorana Međimurca na samom je početku predsjedničke kampanje obilježio i mini-skandal. Naime, web portal srednja.hr otkrio je kako je rad koji je mentorirala dobio Rektorovu nagradu u, prema svemu, izrazito netransparentnom postupku i unatoč negativnom mišljenju Povjerenstva za znanstveni rad studenata Medicinskog fakulteta, koje Sveučilištu prema Pravilniku predlaže radove za nagradu. Naknadno se pokušalo objasniti da je nagrada dodijeljena u “interdisciplinarnom području”, premda o tome prije nije bilo riječi, niti je sasvim jasno po kojoj se proceduri došlo do takve odluke.

U radu pri Odjelu za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prati je dobar glas. Godine 2017. kao voditeljica Odjela sa svojim suradnicima povlači 30 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt prevencije debljine. U lipnju 2019. njezin je tim nagrađen u Bruxellesu jer je njezin projekt “Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece” prepoznat kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta.

“Zoran ne zna podilaziti, a naša je javnost navikla na takav politički pristup. To je izrazito štetno, no sad se teško naviknuti na Zorana koji je u raspravama nezgodan. On te razgoliti, isprovocira, dovede u neugodnu situaciju, tjera da prihvatiš njegovu ideju. Ima potrebu raditi stvari ispravno te pokušati zainteresirati i druge da i oni rade kako treba”, rekla je 2011. za Jutarnji list, komentirajući premijerski mandat svojega supruga. Također je navela kako između njih dvoje postoji zdrava doza ljubomore, ali da jedno drugo nikad sumnjičavo ne ispituju s kim su bili i što su radili.

“Ako si ne vjerujemo, onda je bolje otići iz veze. A ja se jako ugodno osjećam u našoj”, izjavila je svojedobno u jednom intervjuu ondašnja supruga premijera, a današnja prva dama Republike Hrvatske.

24. travanj 2024 05:48