StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova glavobolja

Zašto je Plenković sinoć izgledao tako pokislo? Referendum koji su protiv njega pokrenuli Bujanec, Radeljić i Hasanbegović nije uspio, ali na njegovom licu nema osmijeha

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. prosinca 2019. - 09:37

U izbornoj noći Andrej Plenković izgledao je prilično pokislo.

Unatoč tome što referendum kojega su protiv njega pokrenuli Velimir Bujanec, Mate Radeljić i Zlatko Hasanbegović nije uspio.

Unatoč tome što je – bar privremeno - spriječio desne populiste u pohodu na HDZ.

I unatoč tome što je Hrvatska i dalje ostala jedna od rijetkih zemalja od Baltika do Crnoga mora u kojoj radikalni političari koji stupaju protiv liberalne demokracije nisu na vlasti.

Plenković se, treba i to reći, provukao kroz ušicu igle. Na njegovom licu nema osmijeha. Rat s desnicom – i u vlastitoj stranci, i izvan nje - ipak je ostavio traga. I dao mu razloga za novu veliku glavobolju.

Njegov HDZ, pokazali su ovi izbori, nije potpuno imun na udar s desnoga boka. U krilu Škorinih 465 tisuća glasova rađa se pokret koji već prijeti trijumfom na parlamentarnim izborima. Jednu bitku su izgubili, ali najavljuju da će dobiti rat. Škoro je ipak završio preblizu Kolindi Grabar Kitarović da bi Plenković mogao odahnuti. Novi sraz s ljudima koji mu ne mogu oprostiti pakt s HNS-om, savezništvo s Miloradom Pupovcem, Istanbulsku konvenciju i centriranje HDZ-a čeka ga na parlamentarnim izborima.

A do tada će morati srediti situaciju u vlastitom dvorištu.

Dio HDZ-ovaca ovoga puta je otvoreno držao figu u džepu. I zlurado čekao da Škoro uđe u drugi krug. Plenkovića je izdao Zagreb. Leđa mu je okrenula Slavonija. Čak i u Dalmaciji, koja je Kolindu Grabar Kitarović na koncu ipak progurala u drugi krug, ima crnih rupa. Od Splita preko Zadra do Imotskog.

Da stvar bude gora, opasnost po njega nije potpuno prošla.

Plenkovićeva politička sudbina i dalje je, stjecajem okolnosti, vezana uz Kolindu Grabar Kitarović. Ako ona pobijedi, Plenković će moći doći do daha. I do parlamentarnih izbora pospremiti HDZ. Zahvaliti se ljudima koji su sjedili na dvije stolice. Ili otvoreno podržavali Škoru. I s čišćom situacijom ući u odlučujući boj za novi premijerski mandat.

No, što ako Kolinda Grabar Kitarović izgubi?

Što ako Zoran Milanović iskoristi val koji ga je katapultirao na vodeće mjesto u prvome izbornom krugu? I što ako HDZ-ovu kandidatkinju pomete u velikom finalu?

Plenković će opet ispasti gubitnik. Bez obzira što bi HDZ-ovce vjerojatno manje bolio poraz od SDP-ovog kandidata nego od Škore, posljedice po premijera bi ipak mogle biti pogubne.

U oba slučaja on bi izgledao kao luzer.

U vrijeme kada Hrvatskoj i ne ide tako loše, kada je ekonomija definitivno potvrdila da je na putu oporavka, kada u zemlji nikad nije bilo manje zaposlenih i kada plaće bilježe solidan rast, poraz na predsjedničkim izborima HDZ-u ne bi dobro sjeo.

I nema nikakve dvojbe da bi dio ljudi u vladajućoj stranci vrlo brzo upravo u Plenkoviću pokušali naći „sistemsku grešku“, onaj fatalni bug zbog kojega HDZ ove godine srlja iz poraza u poraz. Iako je on, realno govoreći, vjerojatno najbolje što HDZ u ovome trenutku ima.

Zato je premijer u nedjelju obavio tek pola posla. Spriječio je Škoru da krene u preuzimanje HDZ-a.

Sada treba pobijediti jednako nezgodnog suparnika. Koji mu ovoga puta opasno nadire s lijevoga krila.

Tek kad Kolinda Grabar Kitarović osvoji više glasova od Zorana Milanovića, Plenković će moći odahnuti.

Ne prije toga. I ne ako joj to ne pođe za rukom.

24. travanj 2024 10:26