StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRAH OD PANTOVČAKA

Što ako se Plenkoviću ostvari najgora noćna mora? Predsjednika HDZ-a čeka pakao u stranci ako pobjedi Škoro, već se priča o povratku 'prvog reda Lisinskog'

Piše Marko Špoljar/Jutarnji list
19. prosinca 2019. - 11:10

Za šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima bio bi početak njegove borbe za golo političko preživljavanje.

Prvo na unutarstranačkim izborima planiranima za kasno proljeće iduće godine, a potom - pod uvjetom da ostane šef vladajuće stranke - u jesen 2020. na parlamentarnim izborima kad ga vjerojatno jedino pobjeda HDZ-a i kasnije uspješno sastavljanje nove Vlade može očuvati na mjestu predsjednika HDZ-a i u iduće četiri godine.

Naime, porazom aktualne predsjednice, u čijoj se kampanji šef Vlade i HDZ-a toliko angažirao da bi njezin eventualni poraz dijelom bio i njegov, porasle bi, sasvim sigurno, šanse Plenkovićevih protukandidata Davora Ive Stiera i Mire Kovača na unutarstranačkim izborima za novog šefa HDZ-a, piše Jutarnji list.

Pritom je za aktualno vodstvo HDZ-a, a posebice za Plenkovića, jako bitna razlika pobijedi li na predsjedničkim izborima Miroslav Škoro ili Zoran Milanović.

Škorina pobjeda označila bi, lako moguće, početak Plenkovićeva političkog kraja jer bi to desnom krilu stranke dalo jak vjetar u leđa ususret unutarstranačkim izborima. Čak i da ih preživi - a u što iskreno vjeruju (samo) Plenkovićevi najbliži suradnici iz vrha HDZ-a - Škorina pobjeda na predsjedničkim izborima označila bi “revival” krajnje desnice koja bi na parlamentarnim izborima imala realnu šansu otkinuti jedan dio HDZ-ovih desnijih birača.

Stoga je pitanje bi li uopće (i s kime točno) Plenković sastavio novu Vladu, čak i u slučaju relativne pobjede HDZ-a na tim izborima.

Kvaka je, naime, u tome da je vrh HDZ-a potpuno svjestan da pobjedom Škore na predsjedničkim izborima ne dobivaju samo Škoru na Pantovčaku nego da s njim “u paketu” dolaze i njegovi krajnje desni “jurišnici” koji sada podržavaju Škorinu kandidaturu, a prije su bili dio Domoljubne koalicije i Vlade Tomislava Karamarka.

Ekipu koju čine Velimir Bujanec, Zlatko Hasanbegović, Hrvoje Zekanović, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Miro Bulj, Ruža Tomašić, Željko Glasnović... u vrhu HDZ-a već su nazvali “prvi red Lisinskog”. To je naravno direktna referenca na nedavni predizborni skup s kojega je Miroslav Škoro izravno pozvao sve birače HDZ-a da glasaju za njega jer je “glas za Kolindu glas za Plenkovića koji je izdao Tuđmana i HDZ” dok su mu neki od ranije spomenutih pljeskali iz prvog reda dvorane Vatroslava Lisinskog.

- Škorina pobjeda na predsjedničkim izborima bila bi iznimno teška situacija za nas. Pošto velika koalicija ne dolazi u obzir, jer to HDZ-ovci naprosto ne mogu niti žele podržati, Plenković bi nakon parlamentarnih izbora do većine mogao samo ako složi koaliciju s krajnjom desnicom. Osim što nisam siguran da bi Plenković uopće išao u takvu kombinaciju, pobjeda Škore i “prvog reda Lisinskog” bila bi opasna za Hrvatsku jer bi se zemlja nagnula previše udesno, što bi pak rezultiralo stalnim svjetonazorskim konfliktima u društvu koji bi potencirali političke krize. Sjetimo se samo što se s hrvatskom političkom scenom i društvom dogodilo kad smo s Tomislavom Karamarkom i njegovom koalicijom otišli previše udesno - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Iako većina ljudi iz vodstva HDZ-a uopće nije željela pričati o mogućem porazu Kolinde Grabar-Kitarović i posljedicama takva raspleta predsjedničkih izbora za HDZ i za samog Plenkovića, dužnosnici HDZ-a koji su bili voljni razmatrati sve političke reperkusije eventualnog poraza aktualne predsjednice slažu se da bi za aktualno vodstvo HDZ-a Miroslav Škoro u Uredu predsjednika RH bio daleko opasnija opcija od pobjede Zorana Milanovića.

S njihovim političkim procjenama slaže se i izvor iz SDP-a, koji je aktivan u kampanji Zorana Milanovića. Tvrdi da će Milanović kad postane predsjednik države imati politički vrlo zreo odnos prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. To ne znači da će ga, kaže, štedjeti kritika, ali mu neće a priori biti smrtni neprijatelj kao Miroslav Škoro, koji je, kaže, najavio da će ako postane predsjednik države de facto od prvog dana aktivno raditi na rušenju Plenkovićeve Vlade.

- Mislim da Plenković može preživjeti Milanovićevu pobjedu na predsjedničkim izborima. Njegova kohabitacija s Milanovićem na čelu države je moguća. Osim što je Milanović već rekao da neće biti destruktivan, da će kritizirati, ali da ne misli rušiti Plenkovićevu Vladu kad postane predsjednik RH, sada su i iz vrha HDZ-a počele dolaziti pomirljive poruke prema nama i apeli za prestanak međusobne svađe. Mislim da Plenković dužnosnicima i članstvu, pa i biračima HDZ-a lakše može opravdati poraz od Milanovića jer je to poraz od političkog protivnika, a poraz od Škore značio bi da je poražen od samog sebe. To je užasno velika razlika. Jer, ako Škoro pobijedi, to znači da su i birači HDZ-a njega izabrali, jer on na predsjedničkim izborima ne može pobijediti bez HDZ-ovih birača. Još jednostavnije, pobjeda Milanovića za Plenkovića bi značila da su mu birači poručili da je imao lošu kandidatkinju, a pobjeda Škore bi značila da su Plenkoviću HDZ-ovi birači poručili da je on loš predsjednik stranke. Nisam siguran da bi Plenković mogao politički preživjeti ako pobijedi Škoro - kaže.

Sa sugovornicima iz tabora triju favorita - Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore - razgovarali smo i o njihovim procjenama kako bi se šef HDZ-a i njegovi najbliži suradnici postavili u situaciji da Grabar-Kitarović izgubi već 22. prosinca i da u drugi krug prođu Milanović i Škoro.

Iako je jasno da je Škoro na Pantovčaku za Plenkovića najgora noćna mora, svi naši sugovornici iz HDZ-a tvrde kako nema nikakve šanse da bi vrh HDZ-a, pa makar i potiho, sugerirao svojim biračima da između “dva zla” izaberu ono manje - Milanovića.

- Nema šanse da se to dogodi. Bez obzira na to što bi mu Milanović na Pantovčaku bio daleko povoljnija opcija od Škore, siguran sam da Plenković u slučaju Kolindina poraza u prvom krugu HDZ-ovim biračima ne bi sugerirao ništa. Nema šanse da on na bilo koji način podrži Milanovića - tvrdi izvor iz HDZ-a.

S druge strane, Globusov izvor blizak Škori kaže kako je “Kolinda Grabar-Kitarović na dobrom putu da uopće ne uđe u drugi krug” i da će predsjednik HDZ-a učiniti sve što može kako bi pokušao spriječiti pobjedu Miroslava Škore protiv Zorana Milanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora.

- Kad bi u drugi krug ušli Milanović i Škoro, ja sam siguran da bi Plenković pokušao upregnuti HDZ-ovu stranačku infrastrukturu da pomogne Milanoviću. Jer potpuno je jasno da bi Plenković u tom slučaju imao šanse preživjeti na čelu stranke i pobijediti na parlamentarnim izborima iduće godine samo ako Milanović pobijedi Škoru i postane predsjednik RH. Sa Škorom na čelu države Plenković ne može opstati na poziciji predsjednika HDZ-a. Međutim, bez obzira na Plenkovićeve planove, situacija u HDZ-u je takva da mu ne bi uspjela operacija. Jednostavno, on nema utjecaj na teren i stoga mu teren ne može “igrati” za Milanovića u slučaju da Kolinda izgubi odmah i da u drugi krug uđu Škoro i Milanović. Pretpostavljam da bi Plenković u tom slučaju biračima HDZ-a koji su dali glas Kolindi u prvom krugu rekao izađite na birališta i glasajte po savjesti. Naime, bilo bi čudno da Plenković kao europejac i demokrat biračima kaže da ostanu kod kuće i ne idu glasati - kaže naš sugovornik.

Smatra kako pretjeruju svi koji misle da bi pobjeda Škore na predsjedničkim izborima značila početak nemoguće kohabitacije predsjednika RH i predsjednika Vlade.

- Škorina pobjeda promijenila bi situaciju i u HDZ-u. Plenković bi izbore za novog šefa stranke izgubio od kandidata desnog centra, a taj novi predsjednik HDZ-a - ako bi postao kasnije i predsjednik Vlade - mogao bi, vjerujem, surađivati sa Škorom kao predsjednikom države - kaže Globusov izvor.

Da Plenković u slučaju da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi u 1. krugu ne bi mogao svojim biračima sugerirati da podrže “manje zlo”, slaže se i naš sugovornik iz SDP-a.

- Predsjednik HDZ-a, bilo koji, jednostavno ne može biračima HDZ-a sugerirati da glasaju za Milanovića, dakle kandidata svog političkog arhineprijatelja - SDP-a. U tom bi slučaju Plenković morao izraziti žaljenje što nije prepoznata njegova kandidatkinja i poručiti da daljnja bitka za predsjednika RH više nije njegova. Kako bi mu Milanović na Pantovčaku neusporedivo više odgovarao nego da u Uredu predsjednika sjedi Škoro, pretpostavljam da bi Plenkoviću na pamet palo i to da pokuša potiho agitirati kod HDZ-ovih birača da glasaju za Milanovića u drugom krugu. Međutim, to bi ostalo samo na njegovim željama jer je situacija u HDZ-u takva da čak i kada bi to htio, on to ne bi mogao progurati. Ta akcija bi odmah procurila u novine i time bi neslavno propala - smatra naš izvor iz SDP-a.

A kako stvari stoje obrnuto: bi li SDP u slučaju da u prvom krugu Milanović otpadne mogao, barem potiho, podržati Kolindu Grabar-Kitarović kako bi spriječili Škorinu pobjedu i veliki povratak ljute desnice?

- Ne, ne i opet - ne. Pobijedit ćemo, ali kada bi Milanović izgubio već u prvom krugu, SDP sigurno ne bi svojim biračima ništa sugerirao. Pa po cijenu da pobjeda Škore Hrvatsku pretvori u neku varijantu Poljske ili Orbánove Mađarske. A ako birači tako žele, neka im i bude - jasan je izvor iz vodstva SDP-a.

18. travanj 2024 05:02