StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšto je razlog?

Grabar-Kitarović odbila još jedno predizborno TV sučeljavanje: 'Pregovori su se vodili još od rujna, a sada tvrdi da na isti dan ima završni skup'

Piše JL
11. prosinca 2019. - 14:04

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović odbila je sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Novoj TV koje je bilo planirano za 19. prosinca, prenosi Jutarnji list.

Iz njenog stožera objasnili su da ona ne može doći na sučeljavanje jer istog dana ima završni predizborni skup.

Prvi poziv Grabar-Kitarović je Nova TV uputila još u listopadu, upravo radi rezervacije datuma jer se vodilo računa o tome da kandidati planiraju kampanju. No, razgovori o sučeljavanju vođeni su još od kraja ljeta upravo zbog želje da se ono organizira i prije službenog početka kampanje, ističu s Nove TV.

Iz stožera Zorana Milanovića odgovorili su da se on zalaže za debatu i smatra je potrebnom i važnom te da će doći na onu na kojoj bude aktualna predsjednica. Iz stožera Miroslava Škore poručili su da će on doći ako na sučeljavanje dođu i drugo dvoje.

U svim demokratskim zemljama sučeljavanja kandidata su sastavni dio predizborne kampanje, a Hrvatska tu nije iznimka. I bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović nisu izbjegavali sučeljavanja s protukandidatima. Mesić je, primjerice, 2004. imao veliku podršku u anketama, no ipak se odazivao na sučeljavanja čak i s onim kandidatima koji su kasnije dobili manje glasova nego što su prikupili potpisa.

Prema istraživanju koje je Dnevnik Nove TV objavio u petak, razlika među Grabar-Kitarović, Milanovića i Škore je na razini statističke pogreške - Grabar-Kitarović 27,4 posto, Milanović 24 posto i Škoro 23 posto.

No, prema ekskluzivnom istraživanju RTL-a u suradnji s Promocijom plus objavljenom jučer, Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika (28,6 posto u studenom), Zorana Milanovića 25,4 posto (24,3 posto u studenom), a Miroslava Škoru 21 posto (16,7 posto u studenom).

Podsjetimo, televizijsko predizborno sučeljavanje koje je 20. prosinca namjeravala organizirati RTL Televizija propalo je nakon što je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbila sudjelovanje 'zbog obveza u kampanji'.

19. travanj 2024 04:37