StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHDZ-ovci podržali Škoru

Tuđmanova sina nema tko izbaciti iz stranke, Olujić poručuje: "Ja sam slobodan čovjek i ne može mi nitko odrediti za koga ću glasovati"

Piše Anita Belak-Krile/Slobodna Dalmacija
9. prosinca 2019. - 22:46

Kad je sredinom studenoga u zagrebačkom HDZ-u odlučeno da se iz stranke isključi osam članova zbog sporne komunikacije u WhatsApp i Viber grupama, iz gradskog HDZ-a je objašnjeno kako se članovi, među ostalim, izbacuju i zbog toga što su iskazivali nelojalnost HDZ-u te otvoreno agitirali za kandidate drugih političkih opcija. Radilo se o iskazivanju podrške pjevaču Miroslavu Škori.

Došavši u nedjelju na izborni skup predsjedničkog kandidata Škore u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, isto su učinili i Stjepan Tuđman, mlađi sin prvog predsjednika države i HDZ-a Franje Tuđmana, te odvjetnici Željko Olujić i Bosiljko Mišetić.

Olujić je bio prvi državni tužitelj početkom devedesetih, a Mišetić Tuđmanov ratni ministar pravosuđa.

Sva trojica danas su članovi zagrebačkog HDZ-a.

Za njih se ne može reći da su na skupu širili mržnju, ali njihova nelojalnost predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović javno je pokazana, dok je ekipa u zatvorenim grupama to činila daleko od očiju javnosti. Logično bi, dakle, bilo da se onda i njih izbaci iz stranke.

No, to se neće dogoditi. Bar ne zasad.

Izbaciti sina predsjednika Tuđmana iz stranke, usred predsjedničke kampanje i taman na 20. obljetnicu smrti njegova oca, bio bi pucanj HDZ-a u vlastitu nogu, a sve kad bi se na to i odlučili, neposlušni trojac ne bi imao tko izbaciti jer se zagrebački Časni sud raspao.

Članove stranke koji nisu dužnosnici izbacuju njihove lokalne organizacije, a Časni sud grada Zagreba trenutačno ne funkcionira.

Prema novom stranačkom Statutu, Visoki sud časti imenuje niže sudove na županijskim razinama, a dok se to ne dogodi, čak i onih osmero hadezeovaca sankcioniranih još u studenome, nalazi se u zrakopraznom prostoru.

Kao što je poznato, šefica zagrebačkog Časnog suda Željka Žokalj, koja je ujedno i glavna savjetnica ministra Tome Medveda, u pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću opisala je drastično nepoštovanje procedure prilikom isključivanja osmero članova HDZ-a te navela da ne želi sudjelovati u tom stegovnom postupku.

Na pitanje hoće li Stjepan Tuđman ostati u stranci, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je odgovorio: "Vidjet ćemo, mislim da je to nešto što on sam sa sobom mora objašnjavati."

Trojica HDZ-ovih tvrdolinijaša Stjepan Tuđman, Olujić i Mišetić potvrdili su nam da su na skup došli kako bi dali potporu Škori te da će 22. prosinca glasati upravo za njega.

– Ja sam slobodan čovjek i ne može mi nitko odrediti za koga ću glasovati. Svojim dolaskom na Škorin skup pokazao sam što mislim o politici vodstva stranke kojoj pripadam i s kojim se ne slažem – kazao nam je Željko Olujić. 

Bosiljko Mišetić tvrdi kako on nema ništa protiv Kolinde Grabar-Kitarović, ali misli da ona nije ponudila ništa zbog čega bi za nju glasovao.

- Ne prihvaćam kritike da radim protiv vlastite stranke jer je meni, naprotiv, jako stalo do HDZ-a. Puno ljudi u HDZ-u misli kao ja, ali se nisu usudili doći u nedjelju u "Lisinski" – poručuje Mišetić.

Upitan očekuje li da će biti izbačeni iz stranke, odgovara kako je sve moguće, ali da mu nitko ne može zabraniti pravo na vlastito mišljenje.

Stjepan Tuđman za razliku od starijeg brata Miroslava, koji je saborski zastupnik, nije toliko aktivno uključen u politiku.

Pokušali smo doznati i od Miroslava Tuđmana razmišlja li možda i on isto kao i njegov mlađi brat, međutim, on se o tom pitanju nije želio izjasniti.

 

 

18. travanj 2024 13:07