StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMinusi dolaze

Vakula otkriva sve detalje nadolazeće sniježne oluje: Evo kada će točno početi padati, a kada će snježnih pahulja biti najviše

Piše jutarnji.hr
29. studenog 2019. - 14:52

U najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavljuje da će sljedećih dana biti promjenljivo vrijeme te postupno hladnije pa će osim kiše ponegdje biti i snijega - osobito u gorju, i to možda već u subotu, te gotovo sigurno u drugom dijelu ponedjeljka, kada su pahulje moguće i u nekim nizinama, a nošene jakom i olujnom burom - i podno Velebita.

- Budući da će nakon dugotrajnog razdoblja iznadprosječno toplog vremena u sljedećem tjednu biti zimskih uvjeta - ne zaboravite na zimsku opremu, a i stavljanje odgovarajuće "zimske" rashladne tekućine za motor i za pranje vjetrobranskih stakala. "Minusi" dolaze! Manji već za vikend, a zamjetniji sredinom sljedećega tjedna, upozorava Vakula.

Detaljniju prognozu za sljedećih nekoliko dana za HRT je izradila dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

- U petak će na istoku zemlje uz sunčana razdoblja i slab do umjeren jugozapadnak danju biti oko 13 °C, a ujutro između 7 i 9 °C. No, iz promjenljive naoblake ponegdje će pasti i malo kiše. U središnjoj će Hrvatskoj kiša biti rijetka pojava. Uz izmjenu oblačnih i sunčanih razdoblja bit će relativno toplo, od 11 do 14 °C. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak.

U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, uz ponegdje i jak jugozapadnjak, a lokalno je moguć i poneki olujni udar. Bit će i dalje od jutra relativno toplo, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 10 °C u gorju do 15 °C na obali, na nekim otocima i do 17 °C. Bit će promjenljivo, no kiša će u Istri vjerojatno izostati.

U Dalmaciji će kiša biti češća, lokalno moguće i obilnija, praćena grmljavinom. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome moru i jak.

Na jugu Hrvatske će kiše biti manje, a sunčanih razdoblja ipak više. Jugozapadnjak će biti najslabiji, a temperatura zraka najviša - jutarnja oko 15 °C, a najviša dnevna do 19 °C.

Sljedećih dana na kopnu ipak zahladnjenje, pa već u subotu u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Početkom tjedna opet ponegdje obilnija oborina, a u ponedjeljak prema večeri, uz pad temperature, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorju, već i u nekim nizinama. Stoga budite oprezni u prometu, ne samo zbog mjestimičnog snijega, nego od nedjelje i zbog moguće poledice, koja je još vjerojatnija tijekom stabilnijeg utorka i srijede.

Na Jadranu u subotu stabilnije, uz buru, no u nedjelju će opet jačati jugo, s kojim dolaze oblaci, prema večeri i kiša, najprije na sjeveru, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Jugo u ponedjeljak popodne pod Velebitom okreće na olujnu buru s kojom čak i poneka pahulja može dolepršati do obale. No prema sredini tjedna raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena, a i bura će slabjeti, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

23. travanj 2024 22:48