StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsindikati rekli 'ne'

Kako nadoknaditi nastavu propuštenu zbog štrajka? Ministrica će dati upute s nekoliko scenarija, najteže pitanje ostaje što s maturantima

Piše Marijana Cvrtila i Matej Devčić
29. studenog 2019. - 12:25

Nećemo samostalno odlučivati o nadoknadama. Gledamo u “nebo”, u resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja!

Tako redom govore ravnatelji većine osnovnih i srednjih škola koje smo danas kontaktirali u vezi s temom kojoj se ne nazire jednostavno rješenje: kako nadoknaditi nastavu propuštenu zbog štrajka? Dok se s nestrpljenjem očekuju rezultati sindikalnog referenduma o Vladinoj ponudi, koji će biti objavljeni u petak, resorna ministrica Blaženka Divjak još je početkom tjedna dramatično upozorila na to da se prostor za nadoknadu u aktualnom školskom kalendaru sve više sužava.

– Ušli smo u “crveno”. Sigurno će se morati skraćivati školski praznici i produljiti školska godina – dala je do znanja Divjak.

Sudeći po raspoloženju na društvenim mrežama i preliminarnim rezultatima izjašnjavanja zaposlenika škola, koje je danas objavila nastavnička grupa “Nastavnici organizirano”, Vladin je prijedlog povišica učiteljima glatko odbijen, čime je otvoren prostor da se štrajk nezadovoljnih učitelja produlji i sljedeći tjedan.

Škole sutra ulaze u 35. dan štrajka, a većina škola bit će bez nastave ukupno 15 radnih dana ili tri tjedna, budući da se do 15. studenog štrajk provodio uglavnom cirkularno po županijama, a nakon toga generalno u cijeloj Hrvatskoj.

Za ravnatelje škola nema dvojbi da sami neće moći donositi odluke o nadoknadama, a osobito je delikatna situacija s maturantima.

– Nemamo plan. Štrajk traje. Očekujemo da se pitanje nadoknada riješi na razini države, odnosno resornog ministarstva koje donosi kalendar školske godine – smatra Nina Karković, ravnateljica zagrebačke XVI. gimnazije.

I za nju se najizglednijom opcijom čini produžetak školske godine nakon 17. lipnja, a što se tiče maturanata i mogućih promjena datuma državne mature, dodaje, važna je suradnja s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje provodi maturu.

Ministrica Blaženka Divjak školama će u petak dati upute s nekoliko scenarija kako nadoknaditi dane propuštene zbog štrajka, nakon što sindikati objave rezultate izjašnjavanja, potvrdili su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Mogući scenariji nadoknada bit će vezani uz skraćivanje proljetnih i zimskih praznika i produljenje školske godine nakon 17. lipnja, a ovisit će o odlukama sindikata o nastavku štrajka.

Budući da nastavna godina završava u srijedu, 17. lipnja, za nadoknade više neće biti dovoljni četvrtak i petak u tome tjednu, nego je posve izvjesno kako će se produžiti i tjedan nakon toga, to jest nakon praznika Dana antifašističke borbe, koji pada u ponedjeljak, 22. lipnja.

Rezat će se i zimski praznici, koji u nekim županijama traju tri tjedna u komadu, a u nekima dva tjedna oko Božića i Nove godine te još tjedan dana krajem veljače.

No, najteže pitanje ostaje što će biti s maturantima, kojima nastava završava 22. svibnja, a prema sadašnjem kalendaru, ispiti državne mature počinju već 1. lipnja.

Sve je izvjesnije pomicanje datuma mature, ali ostaje pitanje hoće li se i kako pomicati upisi u srednje škole te hoće li upisi na fakultete zahvatiti kolovoz. 

Sporni dopis: 'Odbijete li, nema više pregovora'

Iako dojam o nikad ujedinjenijoj prosvjeti ne jenjava, danas je do medija stigao dopis jednog od sindikalnih povjerenika Sindikata hrvatskih učitelja u kojemu povjerenicima toga sindikata u školama savjetuje kako provesti izjašnjavanje među zaposlenicima. Ono što je u tim uputama razbjesnilo nastavnike po društvenim mrežama jest rečenica:

- U slučaju nastavka štrajka dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni i nema više nikakvih pregovora. U tom slučaju ne ostvaruje se ono što je predloženo sporazumom (s Vladom op.a.), jer on nije ni prihvaćen.

To je dio baze shvatio, zapravo, kao poruku s vrha sindikalne vertikale, odnosno protumačili su to kao reteriranje sindikalnih čelnika koji su vodili pregovore.

Smatraju kako su upute zapravo ublažena i umjerena retorika koja dio članstva može pokolebati i kojim im se sugerira da na referendumu, zapravo, prihvate Vladinu ponudu u stilu “daj što daš”.

I popratno pismo sindikalnih čelnika koje je išlo uz referendumski listić nije sadržavalo nikakve jače preporuke da se ponuda odbije jer to nije ono što se u pregovorima tražilo.

- Ubrzo nakon što smo objavili tekst o dezinformacijama, nagovaranjima i plašenjima, stigao nam je dokument za koji se tvrdi da je službeni dopis Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) povjerenicima i članovima, a vezano za referendum. Oprez koji možete primijetiti u prethodnoj (gore navedenoj op.a.) rečenici uzrokovan je činjenicom da su neke formulacije u tom dopisu toliko čudne da još uvijek nismo sigurni je li riječ o falsifikatu kojim se želi ocrniti ovaj sindikat ili je zaista riječ o manipulaciji i zastrašivanju koje SHU provodi nad svojim članovima kako bi ih prisilio da glasaju ZA sporazum – napisali su na svome portalu iz grupe Nastavnici organizirano.

Iako nitko iz vrha školskih sindikata, kako smo naveli, nije u četvrtak bio dostupan za novinare, pa tako nismo mogli doznati njihov stav, jedan od sindikanih povjerenika koji nam se javio samo je kratko rekao:

- Zar mislite da netko stvarno može zaplašiti 26 tisuća članova Sindikata hrvatskih učitelja?

20. travanj 2024 02:20