StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprosvjed u zagrebu

'Hrvatska mora bolje': 20 tisuća prosvjetnih djelatnika stiže na Trg bana Jelačića, podržavaju ih i kolege iz Srbije, Željka Markić...; Hoće li ih i Vlada konačno shvatiti ozbiljno?

25. studenog 2019. - 09:17

Prosvjed učitelja i nastavnika pod nazivom “Hrvatska mora bolje” u ponedjeljak u 12.05 sati na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića mogao bi biti najmasovnije okupljanje za bolje obrazovanje i status prosvjetnih djelatnika još od prosvjeda za kurikularnu reformu na istome mjestu 1. lipnja 2016. godina.

Prema informacijama školskih sindikata od nedjelje, broj mogućih sudionika iz cijele Hrvatske raste iz sata u sat, procjene se zasada vrte oko brojke od najmanje 20 tisuća. Samo broj sindikata koji podupiru kolege iz prosvjete popeo se u nedjelju iza podne na 55, podrška stiže od pomoraca, željezničara, policajaca, sindikata kabinskog osoblja zrakoplova – ORCA, šumara, cestara, knjižničara i brojnih drugih koji također najavljuju dolazak na Jelačić plac.

Opravdani zahtjevi

U ponedjeljak nastave nema u cijeloj zemlji, štrajk sindikati najavljuju i tijekom ovoga tjedna unatoč tome što se paralelno vode pregovori s Vladinom stranom i što su čelnici sindikata obrazovanja u petak nakon sastanka s Vladinim predstavnicima izjavili kako se približavaju rješenju koje bi trebalo pridonijeti zaustavljanju štrajka u školama koji traje još od 10. listopada. Ni u nedjelju čelnici sindikata obrazovanja nisu htjeli govoriti u kojem smjeru ide Vladina ponuda i koliko su blizu rješenja, uglavnom su bili skoncentrirani na današnji prosvjed.

- Prosvjed i štrajk nemaju nikakve veze s politikom. Naši su zahtjevi opravdani, a sve drugo su igre s kojima nemamo veze. Naš je zahtjev rast koeficijenata u obrazovanju od 6,11 posto, a koliko će Vlada to ozbiljno shvatiti, vidjet ćemo kada ponudi neko rješenje. U suprotnom, ne vidimo kraj štrajku – kratko je u nedjelju rekla Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, uvjerena kako će Vladi najbolji odgovor dati prosvjed na Trgu bana Jelačića.

I dalje nijedna strana ne želi reći ništa o sadržaju pregovora koje vode, iako je premijer Andrej Plenković u subotu kazao kako su “ponudili takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan”. No, kada će se učenici i nastavnici vratiti u učionice, zasad ne može nitko sa sigurnošću reći. O tome konkretno više nije rekla ni resorna ministrica Blaženka Divjak, koja se u nedjelju oglasila preko Facebooka. U objavi je, uz ostalo, rekla da od prvog dana krize ima jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu te da “smo odnose između sindikata i Vlade konačno izvukli iz ukopanih rovova”.

- Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene špekulacije i igrice. Cilj je riješiti ovu krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu – poručila je u nedjelju Divjak. Dodala je i kako je vrijeme da odrasli i odgovorni ljudi primjerom pokažu kako mogu riješiti probleme ako se već kroz reformu od učenika traži da, umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme.

Domaća lista

Prosvjed na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak (danas) počinje okupljanjem na Trgu Republike Hrvatske u 10 sati, a od 11 sati povorka će krenuti Masarykovom preko Gundulićeve i Ilice do glavnoga trga, pa su u to vrijeme mogući zastoji u prometu. Na početku prosvjeda od 12.05 sati zbor će otpjevati akademsku himnu Gaudeamus igitur. Nakon toga govorit će sindikalni lideri, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te po jedan učitelj, odnosno profesor, iz osnovnoga, srednjeg i visokog obrazovanja. Puštat će se uglavnom domaća play lista, zasad nema najava da će se na pozornicu popeti neki domaći bend ili solist.

Osim kolega iz drugih sindikata prosvjetarima stižu brojne poruke potpore, čak i izvan Hrvatske. Sindikat obrazovanja iz Srbije, primjerice, u pismu potpore hrvatskim kolegama ističe, uz ostalo, kako oni “brane dostojanstvo profesije i jačaju ugled prosvjetnih radnika ne samo u Hrvatskoj, nego i šire”.

Svoje je simpatizere na Trg bana Jelačića pozvala i udruga “U ime obitelji” Željke Markić, kao i brojne druge civilne udruge, udruge roditelja, brojni građani...

Spremno 25 autobusa

Iako formalno ne sudjeluje u organizaciji današnjeg prosvjeda, svoje je članove u Zagreb pozvao i školski sindikat Preporod Željka Stipića, koji od prvog dana sudjeluje u štrajku u školama.

Stipić je u nedjelju kazao kako se put Zagreba sprema 25 autobusa s njihovim članovima, a uz one iz Zagreba i okolice, očekuje se da bi na prosvjedu moglo biti oko tri tisuće samo članova Preporoda.

- Najvažnije je da prosvjed pomakne štrajk u školama tamo gdje treba, to jest prema pronalasku rješenja – poziva Stipić.

Što s djecom u domovima?

Iako prosvjetari uživaju veliku potporu roditelja, ima i onih koji preko društvenih mreža izražavaju negodovanje dugotrajnošću štrajka i neizvjesnošću održavanja nastave. Osobito su zabrinuti roditelji srednjoškolaca čija su djeca smještena u učeničkim domovima u Zagrebu, a dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, od Zagorja, Slavonije do Like.

Iako domovi normalno rade i osiguravaju sve potrebne uvjete za tu djecu, ipak većina učenika nema nastave gotovo cijeli prošli tjedan.

‘Ne mogu djetetu reći da se vrati kući jer ne znam hoće li neki od nastavnika ipak održati nastavu, a žao mi je i što tamo sjedi bez ikakvih obveza’, požalila se jedna majka.


Sindikat obrazovanja iz Srbije u pismu potpore ističe kako oni ‘brane dostojanstvo profesije i jačaju ugled prosvjetnih radnika ne samo u Hrvatskoj, nego i šire’

25. travanj 2024 10:51