StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRIJEME I PROMET

Do kraja dana u Dalmaciji sunčano, a onda stiže promjena; Vakula upozorava da ćemo biti razdražljiviji nego inače

Piše PSD
1. studenog 2019. - 11:50

Svi koji danas na blagdana Svih svetih, namjeravaju odnijeti cvijeće i zapaliti svijeće na grobovima svojih najmilijih mogu računati na lijep i sunčan dan. Predvečer će se nad Dalmacijom navući oblaci, a krajem dana moguća je kiša.

Veći dio dana na Jadranu će puhati umjerena bura, a vjetar će polagano do kraja dana okrenuti na jugo.

Za razliku od kopna gdje su jutros temperature bile niske tek koji stupanj iznad nule, a ponegdje je bilo slabog mraza i magle, na moru su one i dalje proljetne, primjerenije svibnju nego studenome.  

Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti danas će biti od 8 do 13, a na Jadranu između 16 i 20 °C.

Od sutra se valja prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i kiši.

Vikend na moru će biti oblačan uz povremenu kišu. Tlak zraka će padati, ponegdje će se do ponedjeljka spustiti i ispod 1000 hPa. Nepovoljne biometerološke prilike, prema prognozi Zorana Vakule mogle bi potrajati cijeli slijedeći tjedan, možda i dulje.

- Pripremimo se na južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, te se nemojmo iznenaditi budemo li mi, ili netko uokolo nas razdražljiviji nego inače, ili pospaniji, neraspoloženiji... – upozorava Vakula.

Idući tjedan na moru će biti vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro - južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić - jugozapadnjak.

U subotu će biti obilnije kiše osobito na sjevernom Jadranu, a zatim i na južnom.

Budući je riječ o produženom vikendu kojeg će mnogi spojiti, očekuje se pojačan promet na svim cestama, posebice u blizini gradskih i mjesnih groblja, ali i na glavnim cestovnim pravcima.

Upozorenje vozačima i da od danas 1. studenoga moraju paliti svjetla.

Iako su se prije kratka svjetla morala paliti i po danu kada počne zimsko računanje vremena, po novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama to pravilo vrijedi od 1. studenoga. Onima koji voze bez upaljenih kratkih svjetala po danu prijeti novčana kazna od 300 kuna.

24. travanj 2024 19:12