StoryEditorOCM

Sindikati napustili pregovore o osnovici plaća javnih i državnih službi; MIhalinec: Ti pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u školstvu

28. listopada 2019. - 16:10

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja izašli u ponedjeljak s pregovora o osnovici plaća javnih i državnih službenika, jer im predstavnici Vlade nisu odgovorili postoji li termin za razgovor o zahtjevima zbog kojih su u štrajku.

"Postavili smo pitanje predstavnicima Vlade ima li Vlada određen termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku, za rješavanje njihovih zahtjeva. Dobili smo, nakon razmišljanja predstavnika Vlade, odgovor da Vlada ne zna”, rekao je nakon izlaska s pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.
Mihalinec: Ostali sindikati javnih službi će kvalitetno ispregovarati osnovicu
Pojasnio je kako je to simbolična, proceduralna gesta jer na sastanku je ostao dovoljan broj predstavnika zaposlenih u javnim službama koji će pregovarati o osnovici plaće. ”Mi imamo naše predstavnike koji će dalje pregovarati o osnovici plaće, to su ostali sindikati javnih službi kojima dajemo naše povjerenje da će dobro i kvalitetno ispregovarati osnovicu”, rekao je.
Mihalinec je naglasio da današnji pregovori ne  rješavaju pitanje zaostajanja plaća u obrazovanju. "Preko medija, od premijera nadalje, objavljuju da su ovo pregovori koji rješavaju pitanje zaostajanja plaće u obrazovanju, a to nije točno, oni rješavaju pitanje zaostajanja svih plaća javnih službi za ostalim plaćama u zemlji”, naglasio je.
"U ime 60.000 zaposlenih u obrazovanju tražim da se krene rješavati problem. Premijer treba početi rješavati probleme, a ne se od njih skrivati”, poručio je Mihalinec
Kritičan je bio i prema HNS-u, odnosno njihovom prijedlogu "kompenzacijskih mjera" za zaposlene u obrazovanju ukupno teških 160 milijuna kuna na godišnjoj razini (do rješavanja pitanja koeficijenata zaposlenih u državnim i javnim službama), kazavši kako je "suluda zemlja u kojoj Vlada umjesto da pregovara sa sindikatima koji su u štrajku, ona pregovore vodi s koalicijskim partnerima”.
"Mi nismo ovlastili HNS da pregovara u naše ime i neka se maknu iz toga. Oni nam mogu pomoći kao koalicijski partner da kažu premijeru da treba sjesti za stol i rješavati problem, a dalje od toga nemaju apsolutno nikakva prava", istaknuo je Mihalinec.
Šprem: Ignoriranje problema samo produbljuje sukob
Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da Vlada mora razmisliti je li ignoriranje problema pravi put jer to samo produbljuje sukob.
Ustvrdila je kako je štrajk u rukama svih zaposlenih u sustavu obrazovanja, a ne u rukama čelnika sindikata, te da će trajati dok se ne usvoje njihovi zahtjevi. Dodala je kako su već napravili plan štrajka do kraja idućeg mjeseca.
Vezano za nadoknadu nastave Šprem smatra da su sindikati vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima i da će svi biti zadovoljni, tako da i dalje očekuje visok odaziv na štrajk.
Poručila je da se plaće zaposlenika ne treba percipirati kroz dodatke jer se oni dobivaju na temelju dodatnog rada i otežanih uvjeta rada. Kao primjer navela je učiteljicu u redovitoj nastavi koja prima 63 kune neto mjesečnu naknadu za rad s djecom s poteškoćama.
Radeka: Premijer nema luksuz biti uvrijeđen
Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže kako nije bilo realno očekivati da će se danas razgovarati o koeficijentima, ali su postavili pitanje kada će se održati sastanak koji je najavio premijer Andrej Plenković.
"Obzirom da nismo dobili nikakav odgovor i da ministri ne znaju kad će biti sastanak, jedina mogućnost je bila da se povučemo ", rekao je Radeka.
Osvrćući se na Plenkovićevu reakciju na neke izjave sindikalnih čelnika, kazao je kako sada ispada da je premijer Plenković uvrijeđen, a u demokratskom društvu "nema luksuz biti uvrijeđen".
"I mi možemo misliti tko zna što o premijeru, ali nemamo luksuz da osobne afinitete i preferencije unosimo u ovako ozbiljan problem, osobito kada se ima u vidu da je štrajk izrazito uspješan i da je odaziv jako velik. Premijer nema problem sa sindikalnim čelnicima nego sa sustavom obrazovanja i znanosti", rekao je Radeka.
Poručio je da će se u srijedu, kako je i najavljeno, održati drugi jednodnevni štrajk u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.

18. travanj 2024 05:08