StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJesu li ih našli?

Predsjednik udruge kapetana otkrio kada bi mogli znati radi li se o splavi, objasnio i o kolikim udaljenostima se radi

Piše šibenski.hr, PSD
9. listopada 2019. - 21:40

18:15 - "Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga", rekao je predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić za N1 televiziju.

Prema njegovim procjenama očekuje se da "ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati."

Ističe i da odluke o prekidu potrage ne smije biti.

"Uvijek se nadamo i uz ogroman pritisak mi primamo dosta podataka, brodovi koji prelaze uvijek motre i uvijek se specijalno motri kada brodovi prođu tim područjem, ali najbitnije je da se digao avion", zaključio je Skorić. 

17:52 - Prema podacima Marine Traffic, ALP Sriker je nakon povećanja, smanjio svoju brzinu. Članovi Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue koji iz minute u minutu prate situaciju na Atlantiku komentiraju kako je, sudeći po položajima ostalih brodova u okruženju u potrazi, moguće da se sužava područje pretrage.

17:20 - Na društvenim mrežama već neko vrijeme kruži fotografija za koju se navodi da je satelitska snimka uočene splavi s potonulog broda Bourbon Rhode na kojem je bio i nestali hrvatski kapetan Dino Miškić. No, pokazalo se da je riječ o fotografiji staroj šest godina, točnije iz kolovoza 2013.

16:55 - Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je u srijedu za Hinu da je taj sindikat oko 15:30 sati dobio informaciju da je u Atlantiku uočen objekt koji podsjeća na splav te da su svi brodovi koji tragaju za preživjelima s potonulog tegljača Bourbon Rhode krenuli prema toj lokaciji.

Melvan je rekao da satelitska snimka pokazuje stanje otprije dva sata te da brodovima treba neko vrijeme da dođu do lokacije na kojoj je splav uočena.

16:45 - Zadnja informacija prema Marine Trafficu, ALP Striker je nakon otprilike dvadeset minuta mirovanja i spore vožnje promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15.4 čvora što je najveća brzina u posljednja tri dana.

16:25 - Ranije je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca za Slobodnu kazao kako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je uočena splav.- U kontaktu sam s Majom Markovčić Kostelac, ravnateljicom Europske pomorske agencije za sigurnost na moru (European Maritime Safety Agency) koja je potvrdila da su analizirali satelitske snimke i i da je uočeno nešto u sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga. Brodovi koji tragaju su preusmjereni u tom smjeru - potvrdio je Svalina.

16:04 - Kako doznaje N1 od Sindikata pomoraca, postoje pouzdane informacije kako je na Atlantiku uočena splav i svi brodovi upućeni su prema njoj.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan potvrdio je da je uočena splav iz satelita!, javlja portal morski.hr.

S obzirom da se radi o satelitskoj snimci, radi se o dva sata odmaka. Svi upotrebljivi brodovi upućeni su prema navedenoj lokaciji, piše morski.hr

RANIJE

Kako doznaje morski.hr, u Francuskoj se uskoro treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika s tamošnjom diplomacijom.

Ne zna se još zašto je sastanak sazvan, no pretpostavlja se da ima veze s potragom za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode.

Uskoro opširnije....

21. travanj 2024 12:42