StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSvi se nadamo

Priopćenje iz 'Bourbona' o potrazi za nestalim pomorcima: Zasad nema rezultata. Pozvali smo tri dodatna broda, tražimo i dronovima; Obitelj i prijatelji u srijedu pokreću privatnu potragu?

Piše PSD
9. listopada 2019. - 10:14

Kompanija Bourbon u utorak je, u 22.45 sati, na svojoj službenoj web stranici objavila priopćenje o današnoj potrazi za nestalim članovima posade potonulog broda Bourbon Rhode, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić.

- Nakon izvješća dvojice pomoraca koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak bili na brodu Alp Striker, o signalnim raketama koje su protumačili kao znak za nevolju, brod je odmah, u koordinaciji s kriznim stožerom CROSS Antili-Gvajane, postavio kurs za to područje.

CROSS je pozvao tri dodatna trgovačka plovila da promijene kurs i upute se na područje za koje se prijavljuje da je izvor signala. Također je zračnu potporu dobio od američkih vlasti zrakoplovom Hercules C-130.

Pretražne operacije pod vodstvom Alp Strikera, u koje su uključene bespilotne letjelice, kao i operacije koje su izvela tri druga plovila te prelet američkog zrakoplova Hercules C-130, u ovoj fazi nisu dali rezultata.

Krizni stožeri provode svoje akcije i BOURBON-ovi timovi svakodnevno pružaju podršku članovima posada Bourbon Rhode-a – priopćili su iz kompanije. 
Vijest o uočeni signalnim raketama pobudila je u utorak još snažnije nadu obitelji i prijatelja nestalih pomoraca, kao i čitave javnosti koja budno prati svaki detalj potrage u Atlantiku. 
Posebno je aktivna Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue, čiji su članovi pokrenuli i kampanju Go Get Funding kojom se prikuplja novac za privatnu potragu za nestalima, a dosad je prikupljeno više od 35.000 eura. 

U utorak su poručili su kako kompaniji daju još nekoliko sati da pronađu kapetana i pomorce te da će, ako ne bude rezultata, sutra prikupljenim novcem unajmiti avion i pokrenuti privatnu potragu. 

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dina Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića, na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

08. svibanj 2024 17:41