StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPeticiju potpisalo 15 tisuća ljudi

Prijatelji nestalog šibenskog kapetana traže nastavak potrage: Uvjereni smo da je Dino živ i da negdje pluta Atlantikom i da nas čeka; Neće dignuti ruke od našeg 'prike'

Piše šibenski.hr
6. listopada 2019. - 20:39

Nakon što su u petak navečer vlasti Martinique objavile šokantnu informaciju kako se prekida službena potraga za sedmoricom nestalih pomoraca s tegljača Bourbon Rhode kojim je zapovijedao Šibenčanin Dino Miškić na noge se digla skupina najbližih prijatelja njegove supruge Marijane Kedžo Miškić, koja zajedno s njihovim malodobnim sinom veće destetak dana živi u strepnji i iščekivanju vijesti s Atlantika.

Naime, Šibenčani Maja Sulje, Sebastian Latocha, Đurđa Vrljević Šarić, Milica Štrkalj i Anita Perkov Kalebota pokrenuli su peticiju kojom se traži nastavak potrage za šibenskim kapetanom Miškićem i članovima posade, koju tvrtka Bourbon želi obustaviti.

Peticija je itekako naišla na plodno tlo. Već u nedjelju oko podneva, potpisalo ju je oko 15 tisuća ljudi iz cijelog svijeta.

Maja Sulje, jedna od pokretačica peticije kazala nam je zašto su inicirali tu akciju:

Naš cilj je da se cijela kugla zemaljska 'zapali'. Mi smo spremni ići glavom kroz zid, jer više nemamo što izgubiti. Odlučili smo pokrenuti cijeli svijet, pozvati na ljudskost i humanost, jer ovdje novac nije na prvom mjestu. Mi smo najbliži prijatelji Dinove supruge. Jednostavno, imamo nagon da pomognemo svom prijatelju. Uvjereni smo da je Dino živ i da negdje pluta Atlantikom i da nas čeka. Pitam ja vas je li moguće odustati i dići ruke od 'prike' koji negdje pluta. Sigurna sam da nas Dino čeka. Možete li zamisliti koja je emocija biti u takvoj splavi nasred pučine? Ponavljam, ne možemo ih napustiti! Probajte se staviti u situaciju da je tamo nečiji sin, brat ili prijatelj. Zato kažem, treba nastaviti tražiti, ima nade, to više što smo trojicu živih našli- emotivno je kazala prijateljica obitelji nestalog šibenskog kapetana.

Maja Sulje je i argumentima potkrijepila svoju tezu da potragu za kapetanom Miškićem i još šestoricom nestalih pomoraca treba nastaviti i dalje:

Naravno da opsežni nastavak potrage itekako drži vodu. Čujte, ukrajinski mediji su potvrdili izjave trojice spašenih mornara s Bourbon Rhodea kako se sedam pomoraca ukrcalo u raft, odnosno splavi za spašavanje. Inače, na brodu su bila četiri splavi za spašavanje. Osim jedne splavi u kojoj su spašena tri mornara, preostale tri nisu pronađene. Dakle, nema veze sa životom u ovom trenutku prekinuti potragu- govori Maja Sulje, koja tvrdi kako prava potraga i nije trajala punih sedam dana:

Brod je potonuo u četvrtak, 26. rujna, a potraga je počela tek u subotu. Vojni brodovi su se u potragu uključili tek četvrti dan. Mogla bih reći da je opsežna potraga trajala samo tri dana. O površini terena koja je pretražena da i ne govorim. Te dvije Hrvatske što oni govore da su pretražili, to je doista kap u moru. Pa, čak šest dana je Dinu trebalo da daoplovi od kopna do mjesta na kojem je brod potonuo- veli Maja Sulje i dodaje kako je skupina koja je pokrenula potpisivanje peticije spremna organizirati i velike humanitarne akcije:

Pokušat ćemo doći do Luke Modrića, Gorana Ivaniševića, Novaka Đokovića... i sličnih sportskih ambasadora koji su se pokazali uspješnima u takvim akcijama- zaključila je Sulje.

 

16. travanj 2024 06:25