StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpreminula u 53. godini

Tata Ivanišević oprašta se od voljene kćerke: Moja Srđana je bila puno bolesna u životu, ali uvijek je bila snažna i pozitivna, bila je društvena, superinteligentna. Srce na kraju ipak nije izdržalo...

Piše PSD
5. listopada 2019. - 23:48

Bila je puno bolesna u životu, ali uvijek je bila društvena, bila je superinteligentna, snažna i pozitivna. Njezino srce ovoga puta nije izdržalo, rekao je za 24 sata Srđan Ivanišević, koji je u četvrtak u 22.42 sata izgubio Srđanu, voljenu kćer i sestru proslavljenog tenisača Gorana Ivaniševića (48).

Srđana je preminula u Zagrebu nakon operacije srčanih zalizaka.

Nakon duge i teške bolesti, u 53. godini života preminula Srđana Ivanišević, sestra najboljeg hrvatskog tenisača svih vremena

- Jako mlada imala je Hodgkinovu bolest, odnosno rak limfnih čvorova. Kad su joj otkrili bolest, nije se zračilo ciljano kao danas, nego su je zračili široko, znači sve. Hodgkin se nakon terapija nije više vratio, ali liječenje protiv te bolesti ostavilo je traga. Oštećenja su bila na svim mekim tkivima, posebno plućima i srcu. Prije godinu dana Srđana je imala tešku virusnu upalu pluća, a virus joj je ‘napao’ i tri zaliska koja je trebalo promijeniti. Teško se kretala jer srce nije pumpalo, baš je bila jako slaba. Odlučili smo se na operaciju. Trajala je 10, 11 sati. Liječnici su nakon zahvata u operacijskoj sali čekali još sat vremena da se uvjere da je sve u redu, da srce radi kako treba. Tek onda su je prebacili na Jedinicu intenzivnog liječenja. Već se planiralo kad će je početi polako buditi - priča tata Srđan za 24 sata.

No sat vremena nakon što je dovedena na JIL, dogodila se snažna hipertenzija. Pokušavali su je spasiti, ali nisu joj, nažalost, mogli pomoći. Zašto je tijelo tako reagiralo, nikad nećemo doznati, to se događa i tako se moralo dogoditi, tihim glasom ispričao nam je otac Srđan, koji je u životu također imao problema sa srcem.

Srđana Ivanišević je preminula u 53. godini, a bolest su joj otkrili 1988. Za života, u kojem je vodila velike bitke za zdravlje, veliku je potporu i ljubav imala od brata, tenisača Gorana Ivaniševića. Njegova posvećenost obitelji posebno je bila izražena kad su Srđani otkrili Hodgkinovu bolest.

Tad je cijeli osvojeni novčani iznos s turnira u Australiji donio kući u Split za liječenje sestre. Imao je tek 17 godina kad je krenuo na turnire u Australiju i kad mu je otac prije puta rekao da mu je sestra teško bolesna.

Za tad mladog tenisača to je bio veliki teret, ali i poticaj da iz sebe izvuče najveću snagu koju je imao.

- Prije nego što sam otišao, otac mi je rekao: 'Vidi, imam loše vijesti, sestra ti je bolesna, moramo se posvetiti njoj, sad si sam'. Tretmani za tu vrstu bolesti, od koje je umiralo mnogo ljudi, bili su jako skupi i te noći nisam spavao. Međutim, otišao sam u Australiju i izgubio u finalu kvalifikacija za Adelaide. Ipak, upao sam u izravni ždrijeb za Australian Open i postao prvi igrač koji je iz kvalifikacija stigao do četvrtfinala - prisjetio se svojedobno Goran.

Sav nagradni fond koji je tad zarađivao dao je za sestrino liječenje, a Srđana je tijekom karijere bila njegova vjerna navijačica - i 2001. bila je na nezaboravnom dočeku na splitskoj Rivi.

25. travanj 2024 11:23