StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKUP U ŠIBENIKU

Premijer i 'pola' Vlade na Danima EU fondova u Solarisu; Plenković: 'U listopadu 2016. bili smo na samo 9 posto ugovorenih sredstava, sada smo na 76 posto'

Piše Vedran Marjanović/JL
5. listopada 2019. - 22:30

Premijer Andrej Plenković ni ove godine nije propustio Dane regionalnog razvoja i fondova EU u Šibeniku koji od sinoć traju u šibenskom hotelskom kompleksu Amadria. Mijenjaju se samo ministri koji ga prate u dolascima na ovaj događaj, a ove godine Vladina delegacija brojnija je nego ikad, na što se referirao i premijer, pozdravljajući oko 300 sudionika Dana regionalnog razvoja i fondova EU.

- Koliko nas je ovdje članova Vlade, gotovo da imamo kvorum za sjednicu - poentirao je Plenković, prešavši odmah na rezultate Vlade u povlačenju novca iz fondova EU u prethodne tri godine, otkako joj je počeo mandat.

- Sredinom listopada 2016. bili smo kao država na samo devet posto ugovorenih sredstava iz fondova EU, sada smo na 76 posto. To je 61 milijarda kuna na raspolaganju našem gospodarstvu, infrastrukturi i ostalim sektorima. Za usporedbu, ukupni trošak izgrađenih autocesta od 1992. do sada je 62 milijarde kuna - naveo je premijer. Osigurani novac iz EU, nastavio je, bit će potrošen u Hrvatskoj, omogućujući i lokalnoj samoupravi da ima novu, bržu kvalitetu razvoja jer sama nema taj novac.

- Ipak, još uvijek treniramo da budemo djelotvorni u povlačenju novca iz EU kao stare članice Europske unije. Ovdje smo kako bismo razmotrili što trebamo napraviti da budemo brži i učinkovitiji - upozorio je premijer.

Osvrnuvši se na kritičare članstva Hrvatske u EU, Plenković je podsjetio na podatak iznijet na nedavnom skupu u Varšavi premijera članica EU koje su to postale u nekoliko posljednjih proširenja.

- Na žalost, taj je sastanak u Varšavi bio zatvoren za medije, a mogli su svi čuti da je u članice EU koje su to od 2004., ušlo 365 milijardi eura iz fondova EU. Ne postoji nikakva druga međunarodna institucija, nikakav biznismen, nikakva banka koja bi ulila toliki novac u gospodarstva zemalja - istaknuo je premijer.

Plenković se osvrnuo na predstojeće naše predsjedanje Europskom unijom, najavivši kako je Hrvatska spremna za sve scenarije glavnog događaja u nastupajućim mjesecima za Uniju, Brexita.

- U mandatu ove Vlade prepoznata je i potreba posebnog angažmana u Slavoniji, ona će biti jedan od prioriteta u narednoj financijskoj perspektivi - najavio je. Premijer je upozorio kako EU nije samo novac, fondovi i projekti, već je to politički okvir koji jača sve njezine članice.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić proširio je u svom obraćanju sudionicima skupa tezu premijera o velikom povećanju povučenog novca iz EU u mandatu aktualne Vlade.

- Ova Vlada napravila je značajan napredak u iskorištavanju europskih fondova. Fondovi EU mijenjaju Hrvatsku, to se vidi na svakom koraku. Osigurali smo novu omotnicu EU od osam milijardi eura, izradit ćemo strategiju korištenja tog novca, baziranu na razvoju poduzetništva, podržavanju ostanka mladih u Republici Hrvatskoj, rastu plaća i zapošljavanju mladih - istaknuo je Pavić. Raščlanjujući dosad osiguran novac iz EU, ministar regionalnog razvoja i fondova EU naveo je kako se za promet dosad osiguralo milijarda eura.

- Imamo na raspolaganju milijardu i 700 milijuna kuna za zdravstvo, milijardu i 200 milijuna za studentske domove, nikad više nismo izdvajali za zapošljavanje, nikad bolji poticaji za poduzetnike - nizao je ministar Pavić raspoloživost novca iz fondova EU na Danima regionalnoga razvoja i fondova EU u Šibeniku. U budućnosti, najavio je Pavić, država će dati veći naglasak na objedinjavanju projekata više fondova.

Iako je organizator skupa, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU najavilo je da će se sudionicima obratiti i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i nova povjerenica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, no njihovi su govori izostali.

U Vladinoj delegaciji na Danima regionalnog razvoja i fondova EU, osim premijera i resornoga ministra Pavića, nalaze se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar uprave Ivan Malenica, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Dio ministara u nastavku Dana regionalnog razvoja i fondova EU iznijet će iskustva i rezultate svojih ministarstava u korištenju novca iz fondova EU. Dio ih je to već učinio, poput ministra Aladrovića, istaknuvši, među ostalim, potporu Ministarstva rada razvoju gaming industrije u Novskoj, o čemu je izvijestio Jutarnji list.

Domaćini ministrima su gradonačelnik Šibenika Željko Burić i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Gradonačelnik Burić pohvalio se dobrim odnosima s Vladom na povlačenju novca iz fondova EU, navevši kako je nedavno problem, nastao u šibenskim nastojanjima da prime novac iz Bruxellesa, riješio u suradnji s Vladom za 48 sati. Taj je primjer kao pozitivan u svom govoru istaknuo i premijer.

Ministri optimistični na panelu o povlačenju novca iz fondova EU

Hrvatska će ostvariti rast BDP-a od pet posto ako nastavimo ovim tempom povećavati priliv novca iz europskih fondova, procijenio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na panelu članova Vlade kojim je zaključen današnji dio Dana regionalnog razvoja i EU fondova u šibenskom hotelskom kompleksu Amadria.

- Ključna riječ u nastupajućem, novom financijskom razdoblju kad je riječ o fondovima Europske unije su inovacije. Pelješki most, kao onaj projekt s kojim smo dosada poistovjećivali fondove EU u Hrvatskoj, sada će biti inovacijski projekti kroz programe Ministarstva gospodarstva i to će nas voditi do povećanja gospodarskog rasta– ustvrdio je Horvat, izazvavši reakciju ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Butković se zauzeo za izmjene Zakona o javnoj nabavi, bez čega, ocijenio je, očekivani benefiti od fondova EU možda neće biti kakvi se očekuju.- Jučer smo zabilježili slučaj da se tvrtka Nekretnine Medulin, koja je u stečaju, nema imovine i iskustva u građevini, žalila na jedan natječaj u Rijeci i zaustavila investiciju. Budući da se pripremaju izmjene u javnoj nabavi, vjerujem da su takve stvari iza nas – kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture. Govoreći o rezultatima njegova resora u povlačenju novca iz fondova EU, Butković je naveo da su u realizaciji projekti vrijedni 20 milijardi kuna.

Ministar Horvat izdvojio je iz rezultata Ministarstva gospodarstva u povlačenju novca iz EU podatak da je postotak ugovorenih sufinanciranja Unije za razvoj poduzetništva prešao 100 posto predviđenih ugovaranja. Naveo je i kako rast dodane vrijednosti u dijelu gospodarstva koji je povukao novac iz fondova, iznosi preko 40 posto.

- Mi ne vidimo EU fondove kao izvor održavanja postojeće situacije, primjerice, u hrvatskoj industriji, nego kao generator razvoja i rasta – upozorio je Horvat.

Upozorio je kako se gospodarstvo nalazi u povoljnom okruženju kakvog dugo nije bilo. - Likvidan je realni poduzetnički sektor, nastavio je ministar gospodarstva, likvidna je država, likvidne su banke. Imamo, dakle, oko 200 milijardi kuna za investicije, imamo 400 projekata na stolu koji će iskoristiti samo dio likvidnosti. Otuda, očekujemo gospodarski rast od tri posto već u trećem tromjesječju ove godine, a rast od pet posto s ovakvom likvidnošću je dostižan - ocijenio je ministar Horvat.

Dio likvidnosti, nadodao je ministar Butković, ići će i dalje za prometnu infrastrukturu. Najviše, dodao je ministar mora, u ceste Splitsko-dalmatinske županije. - Imat ćemo nastavak gradnje autoceste do Dubrovnik, ide dalje i koridor 5c, a tu je i nizinska pruga do Rijeke. Planiramo, među ostalim, nove brodove za obalni linijski promet - najavio je Butković.

Ministar uprave Ivan Malenica, najavljujući projekta njegova resora u povlačenju novca iz fondova EU, izdvojio je rad na sustavu e-upis za financiranje kojeg bi se osigurao dio investicije iz EU fondova.

- Planiramo građanima kroz e-upis omogućiti digitalni upis djece u vrtić i u škole. Dovršavamo pripreme i za digitalizaciju plaćanja dijela plaćanja administrativnih pristojbi - najavio je ministar uprave.

Ministar Horvat izrazio je nadu kako predstojeći izbori na više političkih razina neće usporiti efikasnost države u pritoku novca iz fondova Europske unije. Zauzeo se za definiranje, kako je kazao, četiri do pet ciljeva koje država želi postići koristeći novac iz omotnice EU za iduće desetogodišnje financijsko razdoblje.

19. travanj 2024 14:19