StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet'bonus' najboljima

Prvi put u Hrvatskoj novčano se nagrađuju prosvjetari: njih 510 dobit će 10 tisuća kuna, evo po kojim su kriterijima izabrani

4. listopada 2019. - 13:45

Ovogodišnji svjetski Dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada, prolazi u sjeni najave štrajka prosvjetara kojim se žele izboriti za veće plaće svih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja.

Ipak, postoji i ljepša strana praznične priče – prvi put, u subotu, na učiteljski praznik, u Hrvatskoj će biti novčano nagrađeno 510 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima.

Njima će pripasti jednokratna novčana naknada od deset tisuća kuna bruto, koju će na prigodnoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u subotu u Zagrebu izabranima dodijeliti resorna ministrica Blaženka Divjak.

Kako navode iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, nakon donošenja novog Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, u lipnju je raspisan javni poziv za prijavu kandidata. Prijave su mogli podnositi članovi kolektiva, ali učitelji su mogli prijavljivati i sami sebe. Vrednovala su se postignuća poput rada na unapređenju škola i sustava obrazovanja, mentorstva učenicima na natjecanjima, predavanja, radionice i edukacije na domaćoj i međunarodnoj razini, inovativne metode u poučavanju, rad na projektima, rad s nadarenom djecom i djecom s teškoćama izvan škole u ustanovama i udrugama civilnog društva, objavljivanje stručnih članaka i udžbenika, digitalne kompetencije poput uređivanja školske mrežne stranice, vođenja i mentoriranja online edukacija i tako dalje.

Prijave kandidata razmatralo je povjerenstvo od 15 članova kojemu je na čelu dr. sc. Emina Berbić Kolar s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne djelatnosti, a članovi učitelji, nastavnici, stručni suradnici, odgojitelji i ravnatelji osnovnih i srednjih škola te sveučilišni profesori. Imena dobitnika bit će objavljena na svečanosti dodjele nagrada, kažu u Ministarstvu.

26. travanj 2024 23:16