StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKruh naš svagdašnji

U Hrvatskoj je kruh skuplji nego u Njemačkoj i nekim drugim bogatim europskim zemljama; najviše cijene imaju Šveđani, Talijani i Grci

Piše Šibenski.hr
14. rujna 2019. - 18:44

Postrošačke cijene kruha i žitarica prošle godine su u Hrvatskoj bile oko tri posto više od prosjeka EU, pišu Vijesti.hr. K tome, Hrvati su kruh plaćali više nego stanovnici bogatih država EU, što znači da je kruh manje koštao u Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, kažu Eurostatovi podaci.

Kruh i žitarice puno su skuplji tijekom 2018. bili u Danskoj (s indeksom 151, dok je indeks prosjeka EU 100), u Austriji (35 posto više cijene od prosjeka EU) i Finskoj te u Luksemburgu koji ima 27 posto više cijene od prosjeka. Među deset najskupljih država EU što se tiče cijena kruha i žitarica smjestile su se Švedska, Cipar, Irska, Belgija, Italija i Grčka.

Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice te oko prosjeka EU s indeksom 102,9. Kraj nas su odmah malo skuplja Slovenija i, vjerovali ili ne, jeftinija Njemačka. Prošle godine su najjeftiniji kruh i žitarice bili u Rumunjskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Češkoj i Mađarskoj.

18. travanj 2024 11:03