StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSirenski zov iz Saudijske Arabije

Medicinskoj sestri plaća od 28.000 kuna i 54 dana godišnjeg odmora 

Piše Anita Belak-Krile
31. kolovoza 2019. - 15:04

Dosad su uglavnom naši liječnici i medicinske sestre u najvećem broju odlazili raditi u Njemačku, Austriju, Švedsku i Irsku, no odnedavno stiže i sve više primamljivih ponuda za zapošljavanje s Bliskog istoka.
Najnovija u nizu takvih ponuda je ona češke agencije "Go Global Consulting" s.r.o., koja posreduje u traženju medicinskih sestara za opću bolnicu u Saudijskoj Arabiji. Riječ je o bolnici koja radi s kanadskom akreditacijom, a medicinskim sestrama nude početnu plaću od čak 3800 eura, odnosno 28.000 kn, te 54 dana godišnjeg odmora! Oglas je objavljen na internetskoj stranici posao.hr, a natječaj je otvoren do 10. rujna.
Kao preduvjet traži se srednjoškolsko stručno medicinsko obrazovanje (minimum SŠ smjer opća sestra), važeća registracija, minimalno dvije godine prakse i poznavanje engleskog na srednjoj razini komunikacije.
Poslodavac plaća prijevoz s posla i na posao, avionsku kartu na početku i na kraju radnog boravka, kao i jednu povratnu avionsku kartu za godišnji odmor (kod ugovora na dvije godine). Također, kod ugovora na dvije godine nude i premije za završetak ugovora u visini jedne plaće, bonus u visini polovine osnovne mjesečne plaće za svaku odrađenu godinu i druge mogućnosti obrazovanja.
'Dajte nam budućnost'
Ova češka agencija samo je jedna u nizu sličnih koje posreduju u zapošljavanju u inozemstvu, a u regrutiranju medicinskog kadra za europske bolnice vrlo je aktivna i poljska "Paragona", koja je nedavno pokrenula jaku kampanju i u Hrvatskoj.
Poljsku agenciju angažirao je britanski National Health Service, koji traži liječnike obiteljske medicine.
Istovremeno dok se liječnicima i medicinskim sestrama na sve strane nude sjajno plaćeni poslovi u inozemstvu, naši sindikati s Vladom vode bitku oko povišice od sedam posto - tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi.
Na jučerašnje pregovore o plaćama u zdravstvu sindikalnim pregovaračima potporu je došlo dati dvadesetak medicinskih sestara i tehničara. Nosili su i transparent na kojem je pisalo: “Dosta je štednje na medicinskim sestrama, dajte im budućnosti u Lijepoj našoj".
Vesna Jurković, medicinska sestra iz Slavonskog Broda, kaže kako je zadnji trenutak da Vlada prihvati zahtjeve jer je situacija u zdravstvu kaotična.
- Dugo vremena nije se pokazalo želje i volje da se nešto riješi i dozvolilo se da ovoliki ljudi odu iz zdravstva - požalila se Jurković, apelirajući na građane da se i oni uključe i daju im podršku jer "i oni trebaju dobiti punu zdravstvenu zaštitu - prevenciju i liječenje".
Prosječna medicinska sestra u Hrvatskoj ima početnu plaću od 4,5 tisuća kuna neto, a uz prekovremene sate i dežurstva mjesečna plaća iznosi šest tisuća kuna.
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS – MT) neprestano upozorava na alarmantan nedostatak medicinskih sestara i tehničara, a apelirali su i na Vladu da proglase tu profesiju deficitarnim zanimanjem i povećaju upisne kvote.
- Nitko se ne obazire na nas i koliko sestara nedostaje. Potplaćene su i odlaze u inozemstvo, školujemo ih i onda prepustimo Merkelici. Ta činjenica prolazila je pokraj svih vlada do sada, pa i ove. Nitko se ne osvrće na to kakva će biti zdravstvena njega i kakva je budućnost bolesnih građana, a nedostaje nam 12 tisuća medicinskih sestara - nezadovoljna je Prašnjak.

22. travanj 2024 17:47