StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetanaliza turističkog biznisa

Hotelska soba u Dalmaciji - 140 eura! Špica ove sezone je neobična, analiziramo zašto jedni posluju fantastično, a drugi imaju lošije rezultate

20. kolovoza 2019. - 14:38
Radisson Blu Split

– Hotelijeri su dobro poslovali u prvoj polovici godine po svim dostupnim podacima, a prema najavama takav trend nastavlja se i u srpnju i kolovozu. Mislim da će 2019. godina za hotelijere biti jako dobra poslovna godina u prihodovnom smislu, a oni sa 4 i 5 zvjezdica su radili za prvih šest mjeseci bolje nego lani.

Specifičnost ove špice sezone je da je asimetrična, pomaknula se za 15 dana vremenski, poslovno i prometno zbog puno razloga, ali to neće bitnije utjecati na poslovanje hotelskih kuća. Pokazuje se trend da hoteli sa 4 i 5 zvjezdica posluju fantastično, a oni koji su lošiji i nije u njih investirano, rade na tržištu koje traži niže cijene, pa su im i financijski rezultati poslovanja bitno lošiji. Jer, ne može se lošom kvalitetom dobiti gosta bolje platežne moći – kaže prof. dr. Zdenko Cerović s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je jedan od autora studije Benchmarking (analize poslovanja) hrvatskog hotelijerstva do početka srpnja ove godine.

Velika ulaganja na jugu

Zajedno s njim, poslovanje hotelijera u prvom dijelu ove godine su analizirali i dr. Sandra Janković i Sonja Hvaliček.
U tom materijalu analizirano je poslovanje 114 hrvatskih hotela iz svih obalnih regija i kontinentalnog dijela zemlje, s ukupno 23.500 soba, što je više od 40 posto ukupnog hotelskog kapaciteta u Hrvatskoj, obrađeni su podaci o popunjenosti, cijenama, prihodima i zaradi za 25 hotela u Istri, 26 na Kvarneru, 46 u četiri dalmatinske županije i 17 kontinentalnih hotela. Ključni pokazatelji upravljanja prihodima po regijama kažu da po iskorištenosti hotelskih kapaciteta u samom lipnju, kao i u prvih šest mjeseci ove godine, najbolje stoje hoteli u Dalmaciji. Oni su u lipnju postigli prosječnu cijenu od 139 eura po sobi, što je za 15 eura više od hotelijera u Istri i gotovo 40 eura više od hotelijera na Kvarneru. Isto tako je i ukupan prihod po noćenju u hotelima najviši u Dalmaciji, u lipnju je bio 103 eura po noćenju, 16 eura više od prosjeka Hrvatske. U istom mjesecu u istarskim hotelima prihod po noćenju je bio 80 eura, a na Kvarneru 77 eura, kažu podaci.
– Takvi rezultati financijskog poslovanja potpuno su logični s obzirom da Dalmacija ima dugu sezonu i dobre cijene u hotelima, a jako puno je ulagano u hotele od Zadra, Šibenika, splitske regije, Makarske rivijere, otoka do Dubrovnika. Dalmacija je napravila iskorak u kvaliteti hotelske ponude u nizu hotelskih kuća, to su pratile dobre cijene i sve duža sezona i prihodi su im dobri. Već od travnja su mjesečni prihodi smještaja po raspoloživoj hotelskoj sobi u Dalmaciji najviši u zemlji zbog najviših prosječnih cijena sobe – pojašnjava dr. Cerović ovogodišnje poslovanje hotelijera u Hrvatskoj.

Najbolja usluga

Na pitanje hoće li na prihode hotelijera utjecati što je dio kapaciteta u hotelima zbog usporene prodaje stavljen u "last minute" prodaju po nižim cijenama, dr. Cerović odgovara kako se to neće odraziti na prihod hotelijera jer toga nije bilo tako puno da bi utjecalo na njihovu zaradu.
Iako je priča o potrebi ulaganja u kvalitetu u našem turizmu već poznata i pticama na grani, ipak egzaktni podaci najbolje potvrđuju koliko je vrijednost za novac važna i u prihodima. Naime, pokazatelji upravljanja prihodima po kategoriji hotela u istraživanju pokazuju da je ukupan prihod po noćenju daleko najveći u hotelima s pet zvjezdica i u lipnju je dosegao 154,20 eura po noćenju. Na razini svih šest mjeseci iznosio je 114 eura po noćenju, a usporedbe radi prihod po noćenju u hotelu sa 4 zvjezdice u lipnju je bio 80 eura, dok je u hotelima s tri zvjezdice bio 49,5 eura. I prosječna cijena sobe jednako je ovisila o kategoriji smještaja pa su se u lipnju hoteli s 5 zvjezdica prodavali za 206 eura prosječne cijene, oni sa 4 zvjezdice imali su prosječnu cijenu od 103 eura, a hoteli s tri zvjezdice u lipnju su imali prosječnu cijenu od 67,4 eura.
To ne znači, dakako, da Hrvatska treba imati samo hotele najviše kategorije, ali i hotel s tri zvjezdice mora biti suvremeno uređen, opremljen i obnovljen, pa samim time može postići i bolju cijenu i veće prihode u svojoj kategoriji, tvrde stručnjaci. Gosti samo žele znati da ništa nisu preplatili, a svatko ide u kategoriju koju može financijski pratiti i u njoj traži najbolju uslugu za tu kategoriju. Nitko danas ne može reći "nije važno kakav mi je hotel, uvijek ću imati goste", jer to više jednostavno nije tako, što najbolje pokazuju financijski rezultati poslovanja hotelijera koji ulažu i onih koji spavaju na lovorikama.

Ples zvjezdica

Analiza je obuhvatila podatke o poslovanju 20 hotela s pet zvjezdica, 62 hotela sa četiri zvjezdice, 30 hotela s tri zvjezdice i dva hotela s dvije zvjezdice. Među njima su hoteli svih veličina, od onih s pedesetak soba do onih s više od 300 soba.

Dobit Adrisa 181 milijun kuna

Adris grupa za prvih šest mjeseci ove godine objavila je da je ostvarila 181 milijun kuna neto dobiti, dok su im prihodi porasli. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 2,87 milijardi kuna, što je rast za četiri posto. Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 2,46 milijardi kuna i za 11 posto su veći od prošlogodišnjih. Maistra je ostvarila jedan posto veću prodaju smještajnih kapaciteta, uz povećanje prosječne cijene od 13 posto, a poslovni prihodi iz redovnog poslovanja veći su za 15 posto. HUP Zagreb, prošlogodišnja Adrisova akvizicija, ostvarila je jedan posto veće poslovne prihode u prvom polugodištu. Prognoze za drugi dio godine pokazuju daljnji rast prihoda i operativnog rezultata poslovanja. U razgovoru s voditeljima poslovanja najvećih hotelskih kuća, uglavnom se čuje kako se planira povećanje prihoda na razini ove godine i to od 5 do 12 posto.

Cjenik

154 eura ukupan prihod po noćenju u hotelima s pet zvjezdica u lipnju

80 eura ukupan prihod po noćenju u hotelu sa 4 zvjezdice

49,5 eura ukupan prihod po noćenju u hotelima s tri zvjezdice

206 eura prosječna cijena sobe u hotelu s 5 zvjezdica

103 eura cijena sobe u hotelu sa 4 zvjezdice

67,4 eura cijena sobe u hotelu s tri zvjezdice

23. travanj 2024 17:00