StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzadnji čas za odabir

Poznatoj HDZ-ovki smiješi se visoka funkcija i plaća od 20 tisuća eura; Članovi saborskog odbora zbog tog su radnog mjesta prisiljeni prekinuti godišnji odmor

Piše Goran Penić/JL
19. kolovoza 2019. - 13:48

Dubravku Šuicu, HDZ-ovu europarlamentarku u drugom mandatu, Vlada će na sjednici u četvrtak najvjerojatnije predložiti za europsku povjerenicu, a u petak bi se trebala održati i sjednica saborskog Odbora za europske poslove koji, prema zakonu, “sudjeluje u postupku predlaganja kandidata Republike Hrvatske za institucije i tijela Europske unije”.

Iako iz Vlade još ne potvrđuju da će predložiti Dubravku Šuicu za hrvatsku povjerenicu Europske komisije, izvori iz HDZ-a tvrde da je to sada gotovo sigurno, piše Euractiv.

- Bilo bi doista veliko iznenađenja kada to ne bi bila ona, ali znate kako je, dok premijer to javno ne obznani, ništa nije sto posto sigurno. Tako da možemo reći da je gotovo sigurno da će to biti ona - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Stalni kontakt

Sjednica Vlade, prva nakon godišnjih odmora, održat će se u četvrtak u 9.30 sati, dan ranije u 10 sati u Banskim dvorima bit će održan i uži kabinet Vlade, a u petak bi trebala biti i sjednica Odbora za europske poslove. Članovi Odbora, dakle, morat će nakratko prekinuti godišnje odmore jer ustavna stanka zasjedanja Sabora traje sve do 15. rujna, kada se saborski zastupnici vraćaju u klupe. No, kako nam pojašnjavaju neki od članova Odbora za europske poslove, bez obzira na ustavnu stanku, saborski se odbori po potrebi mogu sazivati, a izvanredno bi bilo samo sazivanje plenarne sjednice, kao što bi bio slučaj da se sazvala sjednica zbog rasprave o pitanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koje je pokrenuo Most.

Predsjednik Odbora, HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević, kao ni SDP-ov potpredsjednik Domagoj Hajdukovićjučer nam se nisu javljali na pozive, ali nam je član Odbora, SDP-ovac Joško Klisović, rekao da još nisu dobili poziv te da će se odazvati kada stigne.

- Vjerujem da će poziv stići u zadnji tren, vjerojatno dan prije. To je obično praksa kod HDZ-a kada su kadrovska pitanja na stolu. Sve se taji do zadnjega trena kako se slučajno u javnosti ne bi nešto propitivalo, a onda se na brzinu predlažu ljudi, a vladajući samo dižu ruke - kritičan je Klisović.

Dobre šanse

Nova predsjednica Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen, čiji mandat počinje 1. studenoga, od država članica traži da imena kandidata pošalju do 26. kolovoza kako bi mogla na vrijeme kompletirati svoj tim. Većina država, njih oko 20, već je poslala imena svojih europskih “ministara”, pa nije jasno zašto Hrvatska čeka zadnji tren. Premijer Andrej Plenković jučer je iz Barbana poručio kako je u stalnom kontaktu s predsjednicom Europske komisije i da će sve biti na vrijeme dovršeno, ali opet nije otkrio koga će Hrvatska poslati u Bruxelles kao nasljednika SDP-ovca Nevena Mimice na plaću od oko 20.000 eura neto.

U Zagrebu su uvjereni da ovaj put Hrvatska ima odličnu šansu dobiti dobar resor u Europskoj komisiji zbog Plenkovićevih veza u Europskoj pučkoj stranci i bliskosti s novom šeficom “europske vlade”, koja je i zbog njegova protivljenja da se na mjesto predsjednika Komisije imenuje spitzenkandidat socijalista Frans Timmermans zasjela na tu uglednu dužnost. Von der Leyen je zahtijevala i da se u novoj Europskoj komisiji poštuje pravilo o jednakoj zastupljenosti muškaraca i žena, pa samim time Šuica ima dobre šanse postati nova hrvatska povjerenica jer su mnoge države, iako su dobile naputak da pošalju jedno muško i jedno žensko ime, poslale samo ime muškog kandidata. I to bi se Hrvatskoj moglo honorirati kod podjele resora. Nekoliko je pak resora koji se smatraju dobrima, od pitanja gospodarstva, financija, proračuna, poljoprivrede, ali i politike regionalnog razvoja za koji je Hrvatska izrazito zainteresirana. Europski povjerenik za regionalnu politiku, dužnost koju je obavljala Rumunjka Corina Cretu, upravlja s čak oko 40% proračuna Europske unije, a Hrvatskoj je to bitno zbog fondova EU i nastojanja da se previše ne smanje izdaci iz fondova EU i povećaju državna učešća. Von der Leyen bi mogla taj resor dati jednoj od država srednje i istočne Europe jer su u podjeli najvažnijih funkcija u EU te zemlje ostale zakinute, pa bi Hrvatska i tu mogla profitirati.

Utjecaj u EPP-u

Uz to, ponavljaju za Euractiv izvori iz HDZ-a, Šuičina je prednost dugogodišnje iskustvo u visokoj politici i dobro poznavanje europskih pitanja, a nije nevažan ni njezin utjecaj u Europskoj pučkoj stranci, koja ju je izabrala za potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a u EP-u.

Kao mogući kandidati ranije su se spominjali i ministar financija Zdravko Marić, te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, no oni su ispali iz tih kombinacija pošto ih je premijer u zadnjoj rekonstrukciji Vlade nagradio potpredsjedničkim mjestima.

U Parlamentu EU Šuicu bi zamijenila Sunčana Glavak

Ako bi Šuica doista na kraju bila izabrana za europsku povjerenicu, HDZ-u bi se oslobodilo jedno mjesto u Europskom parlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade i saborska zastupnica Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da uđe u Europski parlament.

16. travanj 2024 20:49