StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHorizontalan pristup:

Ministar Zdravko Marić najavljuje: Vlada će osigurati dva posto veću osnovicu za državne i javne službe od 1. rujna

14. kolovoza 2019. - 18:54

Vlada će osigurati novac za već ranije dogovorenu povišicu osnovice plaće za državne i javne službe od dva posto od 1. rujna, rekao je danas za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić te naglasio da Vlada prema državnim i javnim službenicima ima horizontalan pristup, bez izdvajanja i davanja posebne važnosti bilo kojemu sektoru.

Marić podsjeća na dogovor sa sindikatima iz 2017. godine kada je osnovica plaće u tri navrata podignuta ukupno za nešto više od šest posto. Nastavkom toga dijaloga je tijekom 2018. za 2019. godinu dogovoreno dodatno povećanje od tri posto s 1. siječnja ove godine. To je prihvaćeno i stupilo je na snagu, no sindikati su tražili dodatnih dva posto povećanja od 1. rujna, a s plaćom u listopadu, podsjeća Marić i naglašava da je Vlada tada odgovorila da za to nema osigurana sredstva, ali da je to spremna prihvatiti pod uvjetom da se nađu uštede na drugim stavkama rashoda.

- To je ono na čemu radimo i što smo preuzeli kao obvezu i to će se dogoditi - rekao je Marić te dodao da sredstva za podizanje osnovice za dva posto kod većine ministarstava nisu osigurana, ali će Vlada dogovor ispoštovati.
- S punom odgovornošću kažem da ćemo mi to ispoštovati, u smislu dodatnih dva posto osnovice plaće za sve- rekao je.
Marić za Hinu naglašava "ključni Vladin stav", odnosno horizontalni odnos prema svim državnim službenicima, ali u okviru mogućnosti.

- Uz dužno poštovanje prema njima, ne može se izdvajati zaposlene u zdravstvu i obrazovanju od ostalih službi- rekao je Marić.
- Ne možemo nikoga zanemariti - istaknuo je i dodao da se Vlada od početka mandata vrlo ozbiljno bavi plaćama u javnom sektoru, svjesna da se samo od dobro plaćenog službenika može očekivati dobra kvaliteta njegove usluge. No, istovremeno ne mogu se zanemariti ni ograničenja, prije svega proračunska, naglasio je.

- Nitko od nas u Vladi i Vlada kako kolektiv nije protiv da plaće budu puno veće i u privatnom i u javnom sektoru, ali postoje određena ograničenja, prije svega proračunska, koja treba izbalansirati da biste imali najbolji rezultat - rekao je Marić.

Zamoljen za komentar medijskih napisa prema kojima je "ljut" jer su, navodno, liječnicima i učiteljima dana određenja obećanja bez da se njega konzultiralo, odgovorio je da je s bivšim ministrom rada i rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem, koji je koordinirao ministre u razgovorima sa sindikatima, kao i sa sadašnjim ministrom Josipom Aladrovićem ima vrlo jasnu komunikaciju, uz načelo da svi trebaju biti uključeni i da se govori o svim državnim i javnim službenicima.

Mediji, naime, pišu da su liječnicima i učiteljima daju obećanja o povećanju plaća, a da se ministra financija nije pitalo, pri čemu se spominje da bi ukupno povećanje plaća u zdravstvu i obrazovanju državu stajalo 800 milijuna kuna, javlja Hina.

20. travanj 2024 08:28