Škoro u mukama HDZ-ovi načelnici otkazuju mu koncerte: Otpala mu četiri nastupa, ali ne i večerašnji u Primoštenu; Petrina: Da smo znali da će se kandidirati, ne bismo ga angažirali

Škoro u mukama

Četiri dana nakon što je širom zemlje obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, Općina Primošten večerašnjim koncertom Miroslava Škore ispred bedema na Trgu don Ive Šarića slavi 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Ulaz na koncert predsjedničkog kandidata, u organizaciji Turističke zajednice i Općine Primošten, slobodan je za sve posjetitelje i očekivati je da će se u prosperitetnom i uspješnu mjestu u Šibensko-kninskoj županiji večeras okupiti velik broj Škorinih poklonika, no njegov načelnik Stipe Petrina, po vokaciji nezavisni političar, priznao nam je kako, da je ranije znao da će se glazbenik upustiti u utrku za mjesto na Pantovčaku, njegova večerašnjeg koncerta u Primoštenu ne bi bilo. Bez obzira što i njemu nije mrsko poslušati Škoru.

Petrina: Nisam protiv, ali...

– Angažman je dogovoren puno prije nego što je gospodin Škoro oglasio predsjedničku kandidaturu, još u siječnju. Ovo nema baš nikakve veze s njegovom predsjedničkom kandidaturom. Da se ne bi krivo protumačilo da ćemo ga mi podržati. Ni govora. Mi nikome ne sugeriramo ništa, u pitanju je isključivo i samo najnormalniji koncert – rekao nam je Petrina, napominjući kako je općinska odluka da se za proslavu "Oluje" u Primoštenu angažira pjevača Miroslava Škoru bila – jednoglasna. Tražile su to, dodaje, i braniteljske udruge, te objašnjava zašto Primošten organizira zakasnjelu proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

– Četiri dana kasnije slavimo "Oluju" jer gospodin Škoro ranije nije imao slobodnih termina. A ovi moji su baš tražili Škoru. O.K., osobno nemam ništa protiv. Onda smo se dogovorili da bude Škoro, dok još nije bilo ni naznaka da bi se mogao kandidirati za predsjednika. Da smo znali, ne bismo ga angažirali, jer da netko promovira sebe kao predsjedničkog kandidata i uz to zarađuje novac, naprosto nije moj politički stil ni životni habitus – kazao nam je primoštenski načelnik. I sam je, veli, već bio na dva Škorina koncerta.

 

 

Miroslav Škoro je, podsjetimo, koncem lipnja otkazao još lani ugovoren nastup u Kninu za proslavu "Oluje". Popularni pjevač trebao je biti glavni izvođač na koncertu održanom na središnjem kninskom trgu, ali je od njega ipak odustao zbog ulaska u predsjedničku utrku, pa su Kninjane i njihove goste 5. kolovoza zabavljali Zlatko Pejaković, Jasmin Stavros i Mladen Grdović.
Uz to je Škoro već jednu proslavu "Oluje" obilježio nedjeljnim koncertom u Trilju (istoga je dana njegov kum Marko Perković Thompson pjevao na splitskoj Rivi) na kojemu se zahvalio HVIDRA-i i svom prijatelju, gradonačelniku Ivanu Šipiću, inače HDZ-ovcu i saborskom zastupniku, koji se, za razliku od pojedinih gradonačelnika i načelnika općina uz redova njegove stranke, nije zahvalio pjevaču na angažmanu nakon što je krajem lipnja objavio kandidaturu za predsjednika.

Poklon Imotskom

Otkazivanje koncerta protukandidatu Kolinde Grabar-Kitarović u Imotskom, iz kojega pjevač vuče podrijetlo, a njime upravlja HDZ-ov gradonačelnik Ivan Budalić, izazvalo je najveću buru.

Škoro je lani održao koncert u Imotskom u sklopu dočeka hrvatskog nogometnog reprezentativca Ante Rebića, a nastupio je tada besplatno, te još iz vlastitog džepa platio cijelu produkciju (razglas, rasvjetu i pozornicu), kažu nam u njegovu menadžmentu, čudeći se zašto isto nije mogao ponoviti 1. kolovoza, dan uoči službene proslave Dana grada.

Sam Miroslav Škoro za Slobodnu Dalmaciju pojašnjava:
– Četiri koncerta su bila već dogovorena, pa otkazana. Onaj peti, u Imotskom, trebao je biti 1. kolovoza, ali nam ga nisu dopustili održati. Imotski je rodni grad mojih roditelja. Ja sam genetski nepatvoreni Dalmatinac, Vlaj iz Imotske krajine. Tu sam kao mali odrastao, pa sam mislio da održimo koncert kada sam već u tom kraju. U Imotskom je već bila postavljena pozornica, 2. kolovoza imali su nastup "Vatre". Mi smo na toj istoj pozornici htjeli pokloniti koncert građanima grada Imotskog, ali to se, na žalost, nije realiziralo – kaže Škoro, te dodaje:

– Poznat sam po tome da se trudim na koncertima ne govoriti ništa o kandidaturi, ali bez obzira na to, netko se očito uplašio. Njihovo je to pravo, neka rade što hoće. A da zabranjuju, malo zabranjuju. U strahu su velike oči – zaključio je Škoro.

'Normalno radimo'

– Nama je prije mjesec i pol dana bilo neugodno reći da je Imotski zabranio Škorin koncert. Nismo to htjeli nikome reći, jer je to sramota. U međuvremenu se po Imotskom proširila ta informacija pa je uslijedio poziv iz Zmijavaca – vele u pjevačevu menadžmentu.

– Normalno radimo. Sutra smo kod Petrine. Našice su se pristojno ispričale prije dva mjeseca jer im financijska konstrukcija ne dopušta nastup nekolicine izvođača u jednom vikendu. Gradina isto tako, umjesto Škore uzeli su Begine. Rugvica također, mi smo 30. kolovoza, umjesto tamo, u Marini. To nije ništa neobično, to je normalno u ovom poslu. Za te su koncerte bili upiti, rezervacije, razgovarali smo... A u slučaju Imotskog nije bilo ni 'A' ni 'B'. Samo 'ne može' – kažu u Škorinu menadžmentu.

GRADONAČELNIK BUDALIĆ: 'Nije riječ ni o kakvoj zabrani'

'Prije nekoliko dana zvali su me neki sugrađani s informacijom da bi Miroslav Škoro besplatno nastupio za Dan grada u Imotskom. Grad Imotski, međutim, odavno ima dogovoren nastup s grupom 'Vatra', koji je postignut po unaprijed definiranoj standardnoj proceduri. Grad je otvoren za svaku vrstu suradnje, pogotovo s umjetnicima kao što je Miroslav Škoro, međutim, sve treba dogovoriti unaprijed i prema utvrđenoj proceduri. U javnom prostoru su počele kružiti dezinformacije o nekakvoj zabrani, što nije točno. Miroslav Škoro je u naš i svoj grad dobrodošao, ali od njegova tima očekujemo da takve stvari najavi unaprijed i na vrijeme te da poštuje proceduru. Kako će tko kombinirati svoje umjetničke gaže i političke ambicije, stvar je svačije osobne savjesti. Grad Imotski se u to nije i neće se miješati', rekao nam je imotski gradonačelnik Ivan Budalić.

IPAK NASTUPA Kad neće u Imotskom, onda će u Zmijavcima!

- Mene ne zanima tko za koga glasuje, svatko neka slobodno bira. Mi smo isključivo stali u obranu hrvatskog pjevača, isto bismo reagirali da su u pitanju bili Thompson, Mladen Grdović ili bilo koji izvođač domoljubnih pjesama koji se ničim nije ogriješio o hrvatsku državu. U vrijeme kad po hrvatskoj obali harače Milica Todorović, Jelena Karleuša, Lepa Brena, Aca Lukas i ostali, jednom hrvatskom pjevaču u Imotskom se zabranjuje koncert. Neka pjevaju i neka ih dođe slušati svatko tko voli takvu vrstu glazbe. Ali, tražim da se jednako postupa i prema domoljubnim pjevačima, bliskima braniteljskoj populaciji - izjavio nam je Mladen Todorić iz organizacije koncerta Miroslava Škore 12. kolovoza u Zmijavcima.

Naslovnica HrvatskaSvijet

Najčitanije