StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJOSO SMOLIĆ

Čelnik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a komentira odluku Vlade o smanjenju PDV-a: Skinuli su nam omču s vrata!

Piše Katarina Rudan
31. srpnja 2019. - 12:20

Prošlotjedna vijest o novom paketu reformi poreznog sustava koje je donijela Vlada, među ostalima, posebno je obradovala hotelijere i ugostitelje. Smanjenje PDV-a sa sadašnjih 25 na 13 posto na hranu u ugostiteljstvu, a odluka će se, kako je najavljeno, primjenjivati od 1. siječnja 2020., spasit će – kažu poslodavci – hrvatski turizam. Naravno da to mišljenje dijele i šibenski ugostitelji i hotelijeri.

- Kad su prije tri godine vratili PDV-e na hranu u ugostiteljstvu na 25 posto, stavili su nam "omču oko vrata". I sad smo strepili hoće li ili neće doći do promjene, ali očito je i Vlada shvatila da s tolikim PDV-om ne možemo biti konkurentni na turističkom tržištu, rekao nam je jedan od njih, koji ne želi da se njegovo ime navodi.
 

Joso Smolić, poznati šibenski ugostitelj, predsjednik županijske Obrtničke komore, koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, s odobravanjem je dočekao tu vijest.

Prigoda za ulaganja

- Ovakva odluka značit će puno za turizam i ugostiteljstvo. To je velika stvar koja će olakšati poslovanje te Hrvatsku učiniti konkurentnim tržištem u okruženju zemalja u kojima je turizam, ako i kod nas, jedna od glavnih djelatnosti. Smanjenje PDV-a na hranu s 25 na 13 posto otvara i mogućnost nama ugostiteljima i hotelijerima da ulažemo u kvalitetu i djelatnike, kaže Smolić.

Podsjetimo, četvrta je ovo izmjena porezne stope na hranu u ugostiteljstvu od 2012. do danas. Prva je bila 2012., kad je s 25 smanjena na 10 posto, što je trajalo samo godinu dana. Druga, u iznosu od 13 posto primjenjivala se od 1.siječnja 2014. do 1. siječnja 2017. godine kad je PDV-e ponovo "vraćen" na 25 posto za ugostiteljske usluge.

- Taj povratak PDV-a na 25 posto bio je veliki udarac cjelokupnom turizmu i ugostiteljstvu. Ali, upornim radom, zalaganjem, dokazivanjem i pokazivanjem, uspjeli smo doći do toga da se ponovo dogodi smanjenje. Vjerujemo da će Sabor nakon e-savjetovanja tu Vladinu odluku izglasati i da ćemo od 1. siječnja "lakše disati", kazuje Smolić i dodaje da su na takvoj odluci Vladi i svima koji su dali svoj obol, a napose resornom ministru Gariju Cappelliju zahvalni.

- Moram naglasiti da nam je Vlada ranije, kroz treću poreznu reformu olakšala poslovanje time što nema oporezivanja troškova smještaja i hrane za sezonske radnike, a novom reformom ide se i korak dalje. Ta olakšica će se odnositi na sve djelatnike, neovisno o tomu jesu li stalni ili sezonci. Dakle, smještaj i hrana i za stalno zaposlene djelatnike, od 1. siječnja idu na teret materijalnih troškova poslodavca. Također, možemo našim djelatnicima plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje bez oporezivanja. Zbog PDV od 13 posto i spomenute olakšice, otvara se mogućnost da mi kao poslodavci kroz neoporezivi dio možemo povećati primanja i osigurati bolje uvjete rada našim zaposlenicima, jer ionako ih nemamo dovoljno, reče Smolić.

Olakšati i reprezentaciju

Tražili su, nastavlja, da se reprezentacija oslobodi plaćanja poreza te da i ona "uđe“ u materijalne troškove poslovanja, kako bi poslovni ljudi mogli više koristiti usluge ugostitelja, ali to za sada nije prošlo.

- To bi nama ugostiteljima bilo izuzetno značajno, posebno u zimskom periodu, kad nema turista, ali za sada ostaje 50 posto PDV-a na reprezentaciju. Naime, u prvom krugu rasterećenja porez na reprezentaciju je smanjen za 30 posto, sad je na 50 posto i duboko se nadamo da će u nekoj od slijedećih, petoj ili šestoj, poreznoj reformi oslobađanje biti sto posto. Sve skupa gledajući, idemo u dobrom pravcu, samo moramo biti ustrajni i raditi, na kraju će Smolić.

20. travanj 2024 05:42