StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI NITKO NE REAGIRA

Kruzeri usidreni kod najljepše hrvatske plaže rade gadarije od kojih će vam se smučiti: 'Meni je samo ostalo da promatram i analiziram boju i oblik...'

Piše jutarnji.hr
22. srpnja 2019. - 19:34

Kapetan Ivica Karmelić, čitatelj portala Bol info, svjedočio je prije nekoliko dana ispuštanju fekalija s kruzera na Zlatnom ratu, jednoj od najljepših plaža u Hrvatskoj. O ovom je velikom ekološkom problemu obavijestio kolege sa spomenutog portala, a otvorio je i pitanje nedjelovanja nadležnih institucija koji bi se s ovakvom praksom trebali obračunati.

Kapetan Karmelić poručuje kako je ovo pismo napisao prvenstveno kao Boljanin, promatrač i turist, jer ne živi u Bolu cijelu godinu, ne pripada nijednoj političkoj stranci, ne bavi se turizmom te sa cijelom ovom ružnom situacijom nema nikakav osobni interes.

"20. srpnja 2019. godine, subota… svjedočio sam, onako na oko, brojci od 15-tak kruzera usidrenih na punti Zlatnog rata…isto tako i direktnom ispuštanju fekalija s kruzera, te promatranju i vizualnoj analizi boja i oblika istih, koji su se bezbrižno valjuškali na “morskome plavom žalu, gdje čarlija vjetrić mio” sa zapadne strane Zlatnog rata. Čak je i žalo u moru, dokle pogled seže, poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi…o raznoraznim mirisima neću, to ostavljam Vašoj mašti na volju.

Kao nesvrstani promatrač mogu samo reći da je strategijom razvoja bolskog turizma stvoren jedan veliki sveopći KAOS, koji očito pojedincima odgovara i u njemu plivaju ko riba u moru, ne gledajući pritom na nepovratnu štetu koja se čini i koja je već učinjena, jer čini mi se da je ovo zadnji trzaj da se nešto pokrene s mjesta i ide na bolje, jer ovakvim načinom rada i drobljenja svega i svašta u isti lonac, ne piše nam se dobro…

Ovim putem apeliram, draga gospodo, ne razvijajte više ništa, dosta ste razvili! Privatne i ostale interese ostavite po strani, učinite napokon nešto za Bol i Boljane, jer samim time što smo otočani već smo za državu građani drugog reda, a gledajući razvoj situacije zadnjih godina u svome mjestu smo postali mještani drugog reda", piše kapetan.

Karmelić je potom priložio nekoliko članaka Pomorskog zakonika koji se odnose na Zaštitu od onečišćenja s pomorskih objekata, i koji reguliraju način na koji se ispušta otpad ili fekalije s pomorskog objekta, a opširnije o njima pročitajte na stranicama portala Bol info.

Jasno, ono čemu je kapetan svjedočio kosi se sa svim propisima RH jer se otpad i fekalije mogu ispustiti samo u mjestima u luci ili izvan nje gdje postoje uređaji za prihvat takvih tvari.

"Ne kažem ni da izvan Hrvatske cvatu ruže, ali sve je to daleko organiziranije i uređenije, po svemu sudeći nama još nedostižno.

Strategija razvoja koja nas košta i koštat će nas i dalje, donosit će pad gostiju, ali po nečemu moramo biti jedinstveni; po skupoći, suncu, moru i nezaboravnim mirisima, a vjerojatno i okusima ljeta.

Isto tako, budite slobodni sve to, ako je moguće, ako primijetite, dokumentirati slikovno, uzeti podatke plovila, tj. plovnog objekta i prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu, jer konstantno s onim “biti dosadan” možemo nešto postići, a dok god budemo okretali glavu i ponašali se kao to nisu naša posla, ne tiče nas se; nećemo naprijed…a tiče nas se svih…", napisao je kapetan Ivica Karmelić.

18. travanj 2024 11:48