StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPlenković prelomio

Vladu napuštaju i Tolušić, Žalac i Murganić

Piše Šibenski.hr
17. srpnja 2019. - 23:41

U Banskim dvorima cijelog dana su trajale konzultacije o rekonstrukciji Vlade. U kasnim poslijepodnevnim satima održan je sastanak vrha HDZ-a, nakon kojega je započeo i sastanak koalicijskih partnera

NOVO 20:29 U Banske dvore je stigao premijer, a pristižu i koalicijski partneri. Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da će podržati ministre koje Plenković predloži, javlja Jutarnji list.

- Gledali smo sad malo prijenose, premijer je taj koji donosi odluke, da podržat ćemo kandidate, to su sve kadrovi HDZ-a, većina su mi poznati, ali pustimo da budu najprije službeno predloženi, da ih izaberemo pa da vidimo kako će raditi, mislim da tu neće biti problema, rekao je Hrg.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak kratko je rekao kako idu sada "razgovarati, pa će onda dati izjave". Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar uoči koalicijskog sastanka kazao je kako će podržati rekonstrukciju.

Saborski zastupnik iz reda nacionalnih manjina Furio Radin rekao je kako je sve ovo "već viđeno i doživljeno". "Sve će biti u redu ako ne idemo na izbore", dodao je.
 
Josip Salapić iz HDSSB-a je rekao da će podržati rekonstrukciju.
 
20:17 Središnjicu HDZ-a napustio je predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je samo kratko rekao da ide na sastanak s koalicijskim partnerima. Taj sastanak je zakazan za 20:30 u Banskim dvorima. Pretpostavlja se da bi nakon toga premijer trebao dati izjavu o kadrovskim promjenama u svom kabinetu.
 
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkićrekao je da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara istaknuvši kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.
 
- Predsjedništvo i Nacionalno vijeće je donijelo odluku i jednoglasno su je svi podržali. Idemo dalje brinut se o problemima građana i rješavati probleme koje imamo u državi, rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.
 
Na novinarski upit kako će javnost reagirati s obzirom na to da se radi o ljudima koji nisu poznati u stranci, odgovorio je kako će vidjeti kako će javnost reagirati na to, a "osobno mislim da ćemo promijeniti negativne trendove i da ćemo se početi baviti rješavanjem problema za što nas je narod i izabrao".
 

18:41 Premijer Andrej Plenković smijenio je ministre Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, doznaje Jutarnji list.

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova i EU bit će Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, nova ministrica poljoprivrede bit će Marija Vučković, a umjesto Nade Murganić nova ministrica socijalne skrbi i demografije bit će saborska zastupnica Vesna Bedeković. Novi ministar rada navodno bi trebao postati dosadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

Na mjesto ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dolazi iskusni diplomat i aktualni veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Također neslužbeno, Vili Beroš bi trebao zamijeniti Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva, a Mario Banožić bit će novi ministar državne imovine. On je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a inače je iz Vinkovaca.

18:31 Zasad se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

Neslužbeno se spominje  da će Plenković predsjedništvu HDZ-a predložiti smjenu Gabrijele Žalac koju će zamijeniti dosadašnji ministar rada i socijalne skrbi Marko Pavić. Njega bi pak trebala zamijeniti njegova dosadašnja državna tajnica Majda Burić.

Očekuje se da bi do kraja tjedna trebala biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri.

18:25 Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković došao je u središnjicu HDZ-a, gdje uskoro treba početi sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke na kojoj bi njezini čelnici trebali raspravljati o novim ministrima u Vladi, a premijer je poručio kako je sve gotovo i da će se uskoro sve znati. 

 "Sve je gotovo, sve ćete čuti", kratko je odgovorio premijer na pitanje novinara i dodao kako nije bilo previše gubljenja vremena.
Na sastanak u središnjici HDZ-a stigao je i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji je novinarima odgovorio kako ne zna tko od ministara odlazi i tko dolazi.

Kako se neslužbeno doznaje, večeras bi u 20,30 sati u Banskim dvorima o rekonstrukciji Vlade trebali razgovarati koalicijski partneri.  

17:00 Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sigurno odlazi iz Vlade u sklopu rekonstrukcije, govore izvori iz HDZ-a za Jutarnji list dva sata prije početka ključne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća vladajuće stranke na kojoj bi premijer Andrej Plenković članovima napokon trebao obznaniti tko napušta, a tko ulazi u Vladu.

Nova velika afera Gabrijele Žalac: posao od 13 milijuna kuna dala tvrtki s jednim zaposlenim, posebno je zanimljivo što se s novcem dogodilo nakon

I dalje se uz nju spominje i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, dok je situacija s ministrom poljoprivrede i potpredsjednikom Vlade Tomislavom Tolušićem zasad takva da on najvjerojatnije ostaje u Vladi.

Također, kako prenose dobro upućeni izvori iz HDZ-a, novi ministar vanjskih i europskih poslova neće biti Zvonimir Frka Petešić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Vlade, niti državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, već će premijer predložiti jednog iskusnog diplomata.

Kako doznaje Jutarnji, premijer je konačnu odluku o rekonstrukciji donio zadnja dva sata i to u konzultaciji s najbližim suradnicima na sastanku u Banskim dvorima, a kako će na kraju izgledati ta rekonstrukcija, znat će se danas kasno popodne kada će premijer s imenima doći pred stranačka tijela.

Očekuje se da bi do kraja tjedna trebala biti održana izvanredna sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će biti potvrđeni novi ministri.

24. travanj 2024 09:19