StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpobačaj je dostupan

Čudo u Hrvatskoj: u našoj državi postoji i bolnica u kojoj nijedna žena neće osjetiti poniženje. Niti jedan ginekolog ovdje nema priziv savjesti!

Piše PSD
17. srpnja 2019. - 15:10

Nakon godina kontinuiranog pada, broj pobačaja u Hrvatskoj ponovno raste.

Iako je, prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, broj gotovo prepolovljen u zadnjih 20-ak godina, a 2017. godine spustio na šest tisuća. Prošle godine opet se povećao i to za gotovo tisuću pobačaja, javlja RTL-ov portal Vijesti.hr.

Trećina pobačaja su tzv. "pobačaji na zahtjev", ali zbog priziva savjesti u pojedinim bolnicama, a i stigme oko pobačaja, velike su razlike u regijama. Tako je, primjerice, u Split tek svaki deveti pobačaj na zahtjev, u Zagrebu svaki četvrti, dok je u Rijeci svaki drugi bio legalno inducirani medicinski pobačaj.

Valja napomenuti kako u KBC-u Rijeka nema priziva savjesti. Niti jedna žena po dolasku na pobačaj neće osjetiti poniženje. 

"U našoj bolnici svi ginekolozi obavljaju pobačaje, nitko nema priziv savjesti. Iako on vrijedi kako na nivou cijele zemlje, tako i za našu ustanovu. Svatko tko želi, slobodan je dati priziv savjesti na takav zahvat", rekla je za RTL Danas zamjenica pročelnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka Tea Štimac. 

U KBC-u Rijeka puno pravo na to imaju i primalje, ali i tu su stvari drukčije nego u ostatku Hrvatske.

"Nijedna primalja na Klinici za ginekologiju nema priziv savjesti glede pobačaja", kaže glavna sestra Zavoda za ginekologiju KBC-a Rijeka Iva Keglević.

U riječkom KBC-u već je četiri godine dostupan i pobačaj tabletama.

17. travanj 2024 16:43