StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdlikašica za primjer

Iva je jedina učenica u Hrvatskoj koja je na državnoj maturi ostvarila stopostotni učinak iz matematike i fizike: otkrila nam je tajnu svog uspjeha i planove za budućnost

Piše Merien Ilić, Marijana Cvrtila
16. srpnja 2019. - 10:34

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je kako su iza aktualne generacije maturanata najgori rezultati državne mature ikad (10 godina državne mature).

Zabilježeno je gotovo devet tisuća "padova", a samo je jedna maturantica uistinu briljirala – Iva Barać iz splitske Treće gimnazije, popularnog MIOC-a, uspjela je ostvariti stopostotni učinak iz dvaju predmeta, i to onih najtežih – iz matematike i fizike, A-razina!

– Ponosna jesam, ali me iznenadilo što sam jedina sve točno riješila jer je lani bilo više maturanata sa 100 posto riješenim testovima. U odnosu na prošlogodišnje testove, matematika je bila teža, ali ostali predmeti nisu. Čula sam da je mnoge obeshrabrio esej o Ujeviću, ali trebalo se bar malo potruditi i ne predati prazan papir kao što su neki napravili – komentira nam Iva, sada već službeno studentica zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Prva godina tamo je za sve općenita, no nakon nje najvjerojatnije će se opredijeliti za računarstvo jer joj "leži". Zapravo, ovoj mladoj djevojci svi predmeti "leže" jer je dosadašnje školske obveze rješavala s nevjerojatnom lakoćom. Ivu je nedavno njezina škola nagradila na završnoj proslavi, gdje je s kolegama pohvaljena jer je tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja imali prosjek ocjena 5,00.

Rezultati na državnoj maturi samo su, što se kaže, kruna njezina truda i rada. Imati 5,00 tijekom cijele srednje škole, i to u MIOC-u, nije šala, a Iva se već više puta dokazala kako sjajna učenica sudjelujući na državnim natjecanjima iz matematike i fizike, zbog čega je bila i stipendistica Grada Splita.

– Teško je držati visoku razinu ocjena, ali ne dolazi se do toga preko noći. Nikad mi nije bio problem sjesti i učiti. Sve je stvar dobre organizacije i volje. Sebi sam zadala da tek kad riješim ono što treba za školu mogu vani. Prisiliš se, sjedneš i naučiš što treba – kazala nam je ova sjajna djevojka, priznajući da se dobro pripremila za državnu maturu.

– Tijekom cijele srednje škole profesori su nam bili odlično mentori, s kojima smo prolazili gradivo matematike i fizike. Prije ove mature, kod kuće sam sama ponavljala gradivo rješavajući stare testove državne mature. S intenzivnijim pripremama počela sam sredinom svibnja, tako da sam bila spremna za ispite. Iako je sad popularno ići na dodatne pripreme za državnu maturu, smatrala sam da mi to nije potrebno jer su nas u školi stvarno dobro pripremili. Na kraju su svi dobro prošli maturu i upali gdje su htjeli – kazuje Iva, koja se jako raduje studentskom životu u Zagrebu.

Iako i u Splitu ima smjer računarstvo, glavni grad odabrala jer se želi osamostaliti. Živjet će u stanu, a na svoj Pazdigrad će se vraćati kad god joj se ukaže prilika.

– Do početka faksa pokušat ću se malo odmoriti i uživati u ljetu. Malo pomažem tati oko turizma, ali neću ništa konkretno raditi preko ljeta, malo mi treba odmora – otkriva nam.

Po svemu sudeći, Iva će zasluženo dobiti pet tisuća dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić, za iznimna postignuća maturanata iz matematike više razine i fizike.

– Ne znam što ću s tim novcem, nisam o tome razmišljala – kaže Iva.

Zbilja čudi što je ove godine manji broj izvrsnih maturanata nego prethodnih na državnoj maturi. Dok je Iva jedina prošla dva predmeta sa stopostotnim rezultatom, lani je bilo 11 takvih odlikaša. Od svih maturanata, njih 8748 imalo je negativnu ocjenu iz hrvatskog i/ili matematike, dok ih je prošle godine bilo 7522.

Petice bez pokrića

Ove godine su u analizi rezultata mature djelatnici Centra usporedili ocjene s mature s onima u srednjoškolskom obrazovanju. Pokazalo se, da je četvrtina učenika (oko 26,42 posto) imala peticu iz matematike, ali je čak 9,4 posto tih odlikaša palo maturu više, A razine, a odličnu ocjenu iz istog testa dobilo svega 4,2 posto odlikaša. Isto tako oko 26,5 posto maturanata imalo je u prosjeku peticu iz hrvatskog jezika, ali je na maturi peticu iz testa A razine dobilo tek njih 5,3 posto, a palo 7,3 posto odlikaša.

Najgora matura ikad

30538 učenika polagalo je maturu

9,4 posto maturanata za koje je matura obvezna palo je na maturi, odnosno njih 1041

5,2 posto gimnazijalaca je palo maturu lani

6947 učenika strukovnih škola nije položilo neki od obveznih predmeta

8748 negativnih ocjena zabilježeno je iz hrvatskog jezika i matematike

7522 negativnih ocjena bilo je lani

627 'strukovnjaka' dobilo je jedinicu iz sva tri obvezna predmeta

Hrvatski nitko nije riješio 100 posto

Iako je samo jedna djevojka riješila dva ispita mature sa stopostotnom točnošću, ukupno njih 68 riješilo je bez greške po jedan test mature. Najviše, po 18 učenika, sto-posto je riješilo test iz engleskog jezika više, A razine, te fizike. Matematiku više razine riješilo je 12 maturanata, engleski osnovne razine njih 11, pet kemiju, dva informatiku te po jedan njemački osnovne razine i psihologiju. Hrvatski jezik sto-posto nije riješio nitko.

Izgubljen studij zbog 0,6 bodova

Ove je godine stiglo i nikad više prigovora na privremene rezultate mature pa je tako zaprimljeno 3668 žalbi, međutim, odbijeno je čak njih 63 posto. Nakon prigovora priznata je pozitivna ocjena za oko 50 testova iz hrvatskog i matematike.

- Prihvatili smo svaki treći prigovor što znači da je trebalo korigirati jedan posto ocjena – prenio je Zlatko Zadelj iz NCVVO-a.

Nekoliko roditelja i učenika, među kojima i gimnazijalka iz Splita, došli su u ponedjeljak pred zgradu Centra u Zagrebu tražeći sastanak s odgovornima jer smatraju kako nisu uvaženi njihovi prigovori i priznati odgovori na pojedina pitanja iako su djeca imala točne odgovore.

- Ovo je jedna velika nepravda. Dijete je izgubilo mjesto na studiju stomatologije za svega 0,6 bodova. Na kemiji su joj oduzeta 2,5 boda iako je imala točan rezultat, ali kažu da nije bio točan postupak – prepričava otac očajne djevojčice koja je u suzama odbila razgovor s novinarima, dodajući da to nije bio jedini test na kojemu su joj nepravedno oduzeti bodovi.

18. travanj 2024 18:16