StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRuše Plenkovića?

U sjeni rekonstrukcije Vlade počela bitka za HDZ: Karamarko opet želi na čelo stranke

Piše Rozita Vuković, Marko Špoljar /JL
15. srpnja 2019. - 11:56

Iako Ustavni sud nije poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u lipnju 2016. utvrdilo da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, nakon čega je Karamarko napustio i funkciju prvog potpredsjednika Vlade i mjesto predsjednika HDZ-a, već je Ustavni sud samo utvrdio da su Karamarkova prava povrijedili upravni sudovi koji nisu jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva, bivši šef HDZ-a likuje nad tom odlukom. Tumači kako je to dokaz da nije bio u sukobu interesa i da se sada zapravo pokazalo da se bez valjanog razloga morao povući s vlasti.

“Ovom pravednom presudom Ustavnog suda rješenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa glede mog slučaja postalo je nevjerodostojno, postalo je nepravomoćno, čime su načelno prestali egzistirati svi formalni razlozi zbog kojih sam bio prisiljen dati ostavke na sve političke dužnosti. Bit ću potpuno miran i sretan tek kada niži Upravni sud na ponovljenom ročištu donese pravorijek u pravednom i poštenom procesu koje mi jamči Ustav RH”, poručio je Tomislav Karamarko preko Facebooka. Kraj podužeg teksta završio je porukom: “Do novih pobjeda za Hrvatsku!”

Pokušaj

Neki u HDZ-u, kako piše Jutarnji list, takvu poruku tumače kao njegovu najavu pokušaja povratka u visoku politiku, a to se podudara i sa - zasad neslužbenim - informacijama da bi Tomislav Karamarko u kolovozu, nakon proslave Oluje, mogao najaviti svoje uključivanje u proces unutarstranačkih izbora na kojima će se u proljeće iduće godine birati kompletno novo vodstvo stranke, pa i novi predsjednik HDZ-a.

- Znam da Karamarko ima takve ambicije, ali koliko mi je poznato, on još nije prelomio hoće li sudjelovati na unutarstranačkim izborima. Ovakvim porukama, najavama “novih pobjeda za Hrvatsku”, Karamarko želi ostati u igri, želi s jedne strane i provocirati, ali prvenstveno testirati kakvo je raspoloženje članstva HDZ-a, točnije kakve su njegove šanse da se vrati u sam vrh politike. Meni se čini da su njegove šanse jako male i da se na koncu zbog toga Karamarko neće kandidirati na unutarstranačkim izborima - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Još neki sugovornici iz vladajuće stranke rekli su nam kako smatraju da bi se Karamarko silno želio vratiti u vrh politike, ali da mu okolnosti ne idu na ruku.

- Nema on više puno ljudi u stranci koji bi ga podržali u tom smislu. Osim toga, mislim da bi najveću korist od Karamarkove kandidature imao upravo aktualni predsjednik Andrej Plenković - tvrdi naš sugovornik.

Protukandidati

Kako stvari zasad stoje, aktualni šef HDZ-a imat će na proljetnim unutarstranačkim izborima dva, a možda i više protukandidata. Gotovo je sigurno da će mu se suprotstaviti njegov nekadašnji bliski suradnik Davor Ivo Stier koji je otišao s mjesta ministra vanjskih i europskih poslova, te mjesta političkog tajnika HDZ-a, baš zbog Plenkovića, odnosno njegove odluke da iz Vlade izbaci Mostove ministre. Uostalom, Stier je svoju kandidaturu za novog predsjednika HDZ-a de facto najavio i u subotnjem intervjuu u Jutarnjem listu, u kojemu je ustvrdio da se Plenković ne bori protiv klijentelizma i da su ga glasači na eurospkim izborima kaznili zbog toga što je sklopio savez s HNS-om, SDSS-om i Milanom Bandićem.

Hoće li se za predsjednika HDZ-a kandidirati još jedan bivši ministar vanjskih poslova - Miro Kovač, zasad nije jasno, jer on o tome ne daje eksplicitne odgovore. No, u stranci su uvjereni da će Kovač uz Stiera bit još jedan Plenkovićev protukandidat.

Neki u HDZ-u su uvjereni da će biti još kandidata za novog šefa HDZ-a te da će veliku rolu u procesu unutarstranačkih izbora još jednom igrati zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić.

Afere

Međutim, kažu, nije realno očekivati da će se Brkić osobno kandidirati za predsjednika stranke jer je svjestan da je opterećen aferama te da bi on ionako najviše volio kada bi kao čovjek “broj dva” strankom vladao iz sjene.

- Pretpostavljam da će Milijan Brkić pokušati naći nekog svog kandidata kojeg će gurati za novog predsjednika HDZ-a, dakle da će na taj način pokušati imati kontrolu nad strankom - kaže naš izvor.

U HDZ-u već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo, a neki članovi stranke su uvjereni da s Plenkovićem na čelu HDZ ne može pobijediti na parlamentranim izborima u jesen 2020. godine.

- Prava priča u HDZ-u nije rekonstrukcija Vlade koja će vjerojatno biti kozmetičke naravi, nego svi gledaju prema proljeću iduće godine kada će biti održani unutarstranački izbori - kažu sugovornici za Jutarnji list.

24. travanj 2024 05:57