StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmeteo tsunami

Nevjerojatni prizori s juga Dalmacije: za deset minuta more se povulo za dva metra, barke ostale na suhome

Piše A.B.K.
10. srpnja 2019. - 13:05

Nevrijeme koje je u utorak navečer prohujalo preko Dalmacije u nekim mjestima na obali i otocima izazvalo je rijetku lokalnu pojavu koja se popularno naziva meteorološki tsunami. Riječ je naglim oscilacijama razine mora koja se događa radi promjena u tlaku zraka s prelaskom atmosferskog poremećaja preko mora, a najčešće pogađa lokalne zatvorene uvale.

Meteo tsunami sinoć je zabilježen na srednjodalmatinskim otocima i poluotoku Pelješcu između 20 i 22 sata, a najizraženiji je bio u Starom Gradu na otoku Hvaru te mjestima Malostonskog zaljeva. More se naglo diglo pa povuklo preko metra, a negdje i do dva metra.

Nevjerojatne fotografije zabilježene su tako u Hodilju na Pelješcu, gdje je more u samo deset minuta razinom osciliralo za gotovo dva metra. More se najprije izlilo preko razine obale, a potom posve povuklo iz mjesne lučice tako da su barke ostale na posve suhom morskom dnu.

Kako su nam ispričali mještani, more je poplavilo i automobile parkirane na mjesnoj rivi, a sve se dogodilo u hipu da mnogi nisu stigli reagirati.

U restoranima u obližnjem Malom Stonu, žurno su se spašavali postavljeni stolovi i restoranske vitrine jer se more popelo do razine restorana.

Ovakve oscilacije mora, kažu nam Hodiljani, dogode se razmjerno često, ali vrlo rijetko u ovolikoj mjeri.

- Da kaići u mandraču legnu na morsko dno događalo se i ranije, no ne češće od jednom u dvadesetak godina – kažu nam Hodiljani.

23. travanj 2024 22:01