StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODABRALI GA SOCIJALISTI I DEMOKRATI

Najpoznatiji šibenski SDP-ovac dobio ulogu koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta

Piše Šibenski.hr
9. srpnja 2019. - 20:10

Hrvatski zastupnik Tonino Picula postao je koordinator grupe Socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta.

- Zalagat ću se za jačanje parlamentarne dimenzije vanjske politike Europske unije kao i strateške pozicije u svijetu na temelju njenih neprolaznih vrijednosti koje su je učinile najvažnijim političkim projektom u povijesti Europe. EU mora ostati jak globalni igrač, kao što je s tolikim uspjehom obilježila 20. stoljeće. Velika mi je čast što su mi kolege iz grupacije Socijalista i demokrata odlučili dati povjerenje da to zajedničkim snagama i ostvarimo - kazao je Picula prilikom imenovanja.

Vanjska politika i međunarodni odnosi oduvijek su bili u fokusu Piculinog političkog rada. Tijekom prethodnog mandata u Europskom parlamentu bio je predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, te je u ime grupacije bio odgovoran za izvješća o Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji.

Vršio je i dužnost posebnog koordinatora i voditelja promatračkih misija OESS-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u Moldaviji, Kazahstanu, Rusiji, Gruziji i Armeniji. Bio je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a od 2011. godine, izvjestitelj Odbora za politička i pitanja sigurnosti PS OESS-a, te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

24. travanj 2024 05:35