StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije u šoldima sve

Nezaposlena majka dva sina s teškoćama u razvoju zahvaljujući 'Iznajmljivačima sa srcem' priuštila djeci odlazak na more: sreća dječaka zbog dolaska u Dalmaciju neopisiva je, evo kako je reagirala vlasnica apartmana

Piše Vinko Paić
9. srpnja 2019. - 13:36

Valentina, 39-godišnjakinja iz Zagreba, nezaposlena je majka dvojice sinova osnovnoškolske dobi od kojih obojica imaju dijagnosticiran ADHD, što znači da su izrazito hiperaktivni i teško usmjeravaju pozornost na svakodnevne životne situacije.

Za Facebook grupu "Iznajmljivači sa srcem" preko koje vlasnici apartmana poklanjaju ljetovanje onim obiteljima čija djeca imaju teškoće u razvoju, saznala je još prije nekoliko godina kada ju je u grupu dodala prijateljica, znajući da zbog financijskih poteškoća o odlasku na more može samo sanjati.

- Život je samo jedan, kažu, ali neki od nas imali su prilike osjetiti kao da smo na dar dobili puno više, vodeći svoje velike i male bitke. U svim tim mukama na kraju se pojavi onaj osmijeh koji vam daje snagu kao roditelju, onaj osmijeh kad mislite da dalje ne ide, daje vam neizmjernu snagu da kročite dalje u nove pobjede - govori nam osnivačica ove grupe Vjera Matulić iz Supetra na Braču.

 

 

- Znam da ima mnogo djece kojima bi odmor uz more značio mnogo, roditeljima također, stoga apeliram na iznajmljivače da otvore srce i svoja vrata, vidjet ćete tada taj osmijeh i neće vam biti žao. Javite se i ponudite smještaj za osmijeh i novu snagu. Glavni cilj grupe je motivirati iznajmljivače da izdvoje koji dan za pomoć djeci s posebnim potrebama. Nekoliko dana besplatnog smještaja tijekom ljeta neće nikoga osiromašiti, a obiteljima djece s posebnim potrebama će puno koristiti. Osnovno pravilo je tolerancija, transparentnost i mirni dogovor. Pokažimo i dokažimo da u šoldima nije sve - poručuje Vjera, naglašavajući da se ovdje ne radi ni o kakvoj reklami, profitu ili slavi. Sve što želi jest pokrenuti val dobrih namjera i osmijeha.

 

Vrijedni i brižni ljudi

- Na jednoj grupi na društvenim mrežama vidjele smo oglas žene koja je kazala da želi primiti obitelj s posebnim potrebama, što je i nama dalo ideju da pokrenemo akciju. Nemamo žiro-račun, nemamo ništa, cijela je priča sasvim neprofitna, ali je postala udruga kako bismo je ozakonili i zaštitili ime - ističe Vjera.

U samo dvije godine, preko "Iznajmljivača sa srcem" više od 800 obitelji djece s posebnim potrebama iz cijele regije dobilo je besplatan smještaj na ljetovanju. Uz Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Sloveniju i Mađarsku, iznajmljivače imaju čak i na Ohridu. Kako bi se obiteljima uz smještaj osigurao i prijevoz, udruga "Stari papir za novi osmijeh", inicirala je, u koordinaciji s "Iznajmljivačima sa srcem", akciju "Vozači velikoga srca" iz donacija građana i javnih osoba.

Valentina, žena s početka priče o svim ovim ljudima sa srcem, u Makarskoj sa svojim sinovima ostaje do 8. srpnja. Na moru su zajedno bili prije dvije godine - i to prvi put. Stoga ne možete ni zamisliti silnu sreću i radost u njihovim očima kad su 2. srpnja opet stigli u Dalmaciju. Neopisiv je to osjećaj, gotovo sa suzama u očima govori nam Valentina. Žao joj je jedino što suprug, koji radi u inozemstvu kako bi prehranio obitelj, nije s njima da vidi sve te silne emocije.

 

 

– U početku sam se dvoumila bih li išla ili ne, ali dječja sreća nadvladala je zabrinutost i strah. Sasvim slučajno naišla sam na oglas gospođe iz Makarske i javila joj se za željom da dođem sa sinovima. Ubrzo sam dobila potvrdan odgovor i našoj sreći uistinu nije bilo kraja. Čak smo dobili i povratne autobusne karte do Makarske u iznosu od 675 kuna, zahvaljujući gospodinu Tomislavu Pavloviću sa stranice "Vozači velikog srca" koji ih je kupio i osobno mi ih uručio na kućnoj adresi - govori Valentina.

Već prvog dana, pogađate, otišli su do plaže udahnuti morski zrak koji im je toliko nedostajao. Otkako su došli otkrivaju nove plaže koje ih uvijek iznova osvajaju svojom ljepotom. O iznajmljivačici, ženi velikog srca, ima samo riječi hvale.

- Što reći? Prekrasni su to ljudi, vrijedni i brižni, kao roditelji razumiju što sve prolazim kao majka. Došli su po nas na kolodvor i potom nas u kući dočekali s ručkom. Priuštili su mojoj djeci prekrasno ljetovanje koje im sama, nažalost, nisam u mogućnosti pokloniti. Djeca jako vole more, malo je reći da su oduševljeni, prekrasno im je i jako su sretni. Tijekom sedmosatnog putovanja iz Zagreba prema Makarskoj bili su toliko uzbuđeni što dolaze. Stalno su vikali: Mama, kad ćemo vidjeti more?

Suprug u pečalbi

Još jednom od srca zahvaljuje svojoj iznajmljivačici što joj je omogućila ljetovanje iz snova koje će još dugo pamtiti.

– Mnogi često misle kako ADHD nije nikakav poremećaj te da su takva djeca zločesta i neodgojena. Neki nas žale, a neki čak ni to. Ipak, ima krasnih ljudi koji razumiju ili se barem trude razumjeti. U takve ljude spadaju i naši iznajmljivači. Stariji sin (10) upravo je završio treći, a mlađi (9) drugi razred osnovne škole, obojica s vrlodobrim uspjehom. Kao roditelju, zaista je potrebno puno odricanja, no radim sve samo da njima olakšam. Psiholozi kažu da će stvari biti lakše kako budu rasli, na starijem se promjene pomalo vide, dok je mlađi još uvijek prerazigran i puno toga ne razumije - kaže Valentina.

 

 

Život u Hrvatskoj za mnoge je naše građane često skup i težak čega je svjesna i junakinja naše priče. Sa sinovima i suprugom, vodoinstalaterom po struci, živi u Zagrebu u stanu trošnog krova od 35 četvornih metara.

– Da mi suprug ove godine nije otišao raditi vani, ne znam što bi bilo s nama. Po zanimanju sam administrativna tajnica, ali zbog stalne brige za djecu, nisam u mogućnosti raditi. Mladim obiteljima poput naše, koje nemaju svoj krov nad glavom i riješeno stambeno pitanje, sve je teže. Iako djelujem čvrsto, iznutra sam slaba i krhka, jer vas boli kad morate djetetu reći da mu niste u mogućnosti ispuniti želju. Ruke su vam vezane. Ali mama sam koja će za njih napraviti sve, pa čak i ići na daleki put s njima. Puno im nedostaje tata, kao i meni suprug. No ako Bog da, uskoro ćemo biti zajedno. Nažalost, vjerojatno ne u našoj, nego u drugoj državi, ali valjda tako mora biti - pomalo tužno će Valentina.

Vozači velikog srca

Putovanja za djecu financiraju "Vozači velikog srca" iz donacija građana i pravnih osoba. Svatko u mogućnosti pozvan je donirati svoj prilog.

Žiro račun: HR3924020061500059900

opis uplate: donacija za karte/ gorivo

20. travanj 2024 06:29