StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZabrinjavajući podaci

Opet smo puni narkomana: naša županija među onima koje imaju uvjerljivo najveću stopu zloupotrebe droga u državi; Stručnjaci pretpostavljaju zašto su Dalmatinci tako 'slabi' na nedozvoljene opijate

Piše JL
5. srpnja 2019. - 13:01

Istarska županija već je godinama među hrvatskim županijama s najvećom stopom zlouporabe droga: ta je stopa u Istri dvostruko viša od prosjeka Hrvatske te čak 50-tak puta veća od one zabilježene u županijama s najnižom stopom, piše Jutarnji nakon što je jučer u domaćim medijima objavljen vapaj očajne majke iz Pule koja tvrdi da joj se kći već sa 16 godina 'navukla' na razne opijate, dostupne 'na svakom kantunu'.

Konkretno, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tijekom 2017. godine u Istarskoj županiji zbog zloupotrebe opijata liječene su 432,8 osoba na svakih 100.000 stanovnika, dok je istovremeno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ta stopa iznosila 7,6 osoba na 100.000 stanovnika, a u Virovitičko-podravskoj 14,1.

Stopu višu od Istarske županije ima samo Zadarska županija, u kojoj su na 100.000 stanovnika od opijatske ovisnosti liječene 485,4 osobe. Zanimljivo je da je jedina županija koja, uz Istarsku i Zadarsku, ima stopu veću od 400 Šibensko-kninska županija, odnosno južna susjeda Zadarske županije.

Istovremeno, Ličko-senjska županija, koja sa Zadarskom graniči na sjeveru, pripada grupi županija s najnižom stopom: stopa u toj županiji iznosi 22,3.

Kako navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na problematiku u vezi s ovisnostima mogu djelovati i populacijske, prostorne i ekonomske značajke županije. Ličko-senjska županija, objašnjavaju, je županija s relativno starim stanovništvom i nepovoljnim socioekonomskim uvjetima.

S druge strane, u priobalnom dijelu Hrvatske, osobito na otocima, ljeti se ostvaruju mnoge prednosti turizma, ali zimski mjeseci u manjim sredinama nose prijetnju dosade i manjka interesa i aktivnosti.

24. travanj 2024 10:57