StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRODBINSKE VEZE

Upoznajte Kuščeviće: Ministrov otac bio na listi srama, supruga renta vilu koje nema u katastru, a braća su biznismeni

Piše Vanja Nezirović/JL
4. srpnja 2019. - 14:40

Kako kao načelnik općine izbjeći sukob interesa u maloj otočnoj sredini? Je li uopće moguće biti načelnik općine Nerežišća, a da netko od obitelji nije u nekom poslovnom odnosu s općinom ili nekim poslovnim partnerom?

Tko je tko u obitelji ministra uprave Lovre Kuščevića, bivšeg načelnika Općine Nerežišća, čiji je, pak, otac predsjednik Vijeća Općine Nerežišća. U Vijeću većinu ima HDZ, a vladajući su, pak, doznajemo ponosni jer većinu svojih odluka donose jednoglasno.

Otac Nenad Kuščević

Šef općinskog vijeća koji nije plaćao porez

Predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća i tajnik Udruge Gora Dalmatina, koji je do 2015. godine bio član uprave tvrtke Carrara Brač d.o.o., koja je tada brisana iz sudskog registra jer nije tri godine objavila godišnja financijska izvješća, a bila je i na takozvanoj listi srama zbog neplaćenog poreza. Aktivan je u Udruzi privatnih šumovlasnika Gora Dalmatina, koja je, pak, kako je pisao portal Agroklub, aplicirala za sredstva iz fondova EU u iznosu od 770.000 kuna. Najavili su lani da ta sredstva planiraju utrošiti u gradnju šumske prometnice u Nerežišću, gdje bi uredili 1400 metara šumskog puta. Nenad Kuščević pojavio se 2016. godine u Slobodnoj Dalmaciji sa svojih pet sestara i jednim bratom te je ispričao kako je odrastao. “Pokojni otac Stjepan i majka Vida imali su osmero djece, naša najstarija sestra Danica poginula je 1945. godine, sa sedamnaest godina, u partizanima na Širokom Brijegu. Onda se 1931. godine rodila Nada...” započeo je Nenad Kuščević. “Bili smo jako siromašna obitelj, otac cestar, majka domaćica, poslije samouka krojačica, šivala je i drugima, sedam puta su se selili prije nego što su 1953. godine kupili kuću u Nerežišćima u kojoj smo se nastanili”, nastavio je. Kuščevići danas u Nerežišćima imaju kuće, a Nenad Kuščević, osim ministra Lovre, ima još tri sina.

Supruga Zorana Kuščević

Spornu vilu nudi u najam na Bookingu

Bavi se turizmom i iznajmljivanjem vile koju je ministar propustio upisati u katastar. Tu vilu njegova supruga nudi u najam na Bookingu, a jedan dan košta gotovo 2500 kuna. Vilu od 350 četvornih metara s okućnicom nude pod imenom “Holiday home Nerezisca 13”, a vila s pogledom na more ima pet soba, mini teretanu, vanjski bazen te roštilj, perilicu posuđa i mikrovalnu.

Brat Tomislav Kuščević

Pod istragom zbog sukoba interesa

Protiv Lovre Kuščevića 2011. godine podnesena je prijava Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Tadašnji načelnik Nerežišća prijavljen je zbog toga što je za općinu kupovao građevinski materijal od svojeg brata Tomislava Kuščevića, koji je bio vlasnik obrta Libraton u Nerežišćima. Međutim, Povjerenstvo je tada odbacilo tu prijavu. Danas je tvrtka Libraton sa sjedištem u Splitu navedena na stranicama Ministarstva uprave kao ona s kojom Kuščevićevo ministarstvo kao “javni naručitelj ne smije sklapati okvirne sporazume, odnosno ugovore o javnoj nabavi”. Riječ je o bratu koji je 2008. godine bio jedan od sudionika reality showa Big Brother.

Brat Branimir Kuščević

Vodio bratovu firmu, a sad je čuvar prirode

Preuzeo je tvrtku Kuščević d.o.o. nakon što je njegov brat postao načelnik te je bio njezin vlasnik kad je otišla u stečaj. Branimir Kuščević danas je čuvar prirode, što je vidljivo na stranicama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Splitsko-dalmatinske županije More i krš, a čiji je osnivač Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije.

Pokojni tast Ante Žuvić

Posudio ministru 120.000 eura

Otac ministrove supruge, koji je preuzeo tvrtku Kuščević d.o.o. nakon što je Lovro Kuščević postao načelnik, a u zemljišnim knjigama spominje se i pozajmica od Žuvića Lovri Kuščeviću od 120.000 eura.

Šogor Ivica Žuvić

Dobio stan iz POS-a pa kupio kuću u uvali

Ivica Žuvić brat je ministrove supruge koji je 2012. godine, kako je pisao portal Index, u bračkoj uvali Grška kupio maslinik i pripadajuću gospodarsku zgradu. On je samo dvije godine prije toga dobio stan iz programa poticane stanogradnje, ali je ipak dvije godine kasnije Žuvić uložio u nekretninu u uvali, gdje često navrati i sam ministar uprave.

Ujak Dražen Jakšić

Dobio posao uređenja Trga u Donjem Humcu

Klesarska radionica Dražena Jakšića, koji je brat ministrove majke, dobila je posao izvođenja radova na uređenju javne površine - Trg Stagnica u Donjem Humcu, i to u iznosu od 592.222,50 kuna. Riječ je o jednoj od najjačih klesarskih radionica na otoku Braču, pa ima i onih koji smatraju očekivanim da je dobila taj posao. Htjeli smo razgovarati sa Draženom Jakšićem, ali nije bio raspoložen za razgovor.

18. travanj 2024 19:31