StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTurbulencije u vladajućoj koaliciji

Kuščeviću su leđa počeli okretati i HDZ-ovci: 'Mora otići iz Vlade, postao je preveliki uteg stranci. Ako on ima obraz kao đon, ili mu nedostaje pameti da sam dade ostavku, onda ga Plenković mora izbaciti iz Banskih dvora'

Piše Marko Špoljar/JL
1. srpnja 2019. - 11:16

Pozicija ministra uprave Lovre Kuščevića postala je apsolutno neodrživa. Potpuno se slažem s jučerašnjom porukom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da Kuščević iz moralnih razloga mora napustiti Vladu. Ako on ima obraz kao đon ili mu nedostaje pameti da sam da ostavku, onda ga premijer Andrej Plenković mora izbaciti iz Vlade - rekao je jučer za Jutarnji list visoki izvor iz HDZ-a.

Pravi potez

 

Potpredsjednik HNS-a i Vlade, ministar Predrag Štromar, jučer je poručio da ta stranka traži hitan sastanak s premijerom na kojem će od Plenkovića zatražiti smjenu ministra Kuščevića. Štromar je podsjetio da je HNS tu odluku donio na subotnjoj sjednici stranačkog predsjedništva jer je iz svega što je objavljeno u javnosti jasno da je Kuščević kao načelnik Općine Nerežišća najvjerojatnije koristio politički utjecaj radi osobne koristi te da je to njima u HNS-u neprihvatljivo.

 

Za razliku od člana Predsjedništva HNS-a iz Rijeke Andreja Poropata koji je ustvrdio kako ono što je do sad otkriveno u Kuščeviću “nije za ostavku, ni  za smjenu, nego za pritvor”, Štromar je izjavio da ne želi ulaziti u Kuščevićevu kaznenu odgovornost jer takvo što nije na političkoj stranci, nego na nadležnim tijelima. Međutim, baš kao i saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj dan prije, Štromar je jučer izbjegao eksplicitno odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li ta stranka napustiti vladajuću koaliciju bude li premijer Plenković ustrajao na obrani ministra Kuščevića. Ponovio je frazu kako je “uvjeren da će premijer povući pravi potez”.

U HNS-u očito procjenjuju da su Kuščevićevi dani na ministarskoj poziciji ionako odbrojani jer i mnogi u HDZ-u smatraju da su njegove afere postale prevelik uteg stranci i Vladi.

- U HDZ-u nam kažu: ‘Pričekajmo da se premijer vrati iz Bruxellesa i dotle nam nemojte previše skakati po glavi’ - rekao nam je jučer jedan utjecajni član HNS-a.

Iz Vlade nastoje spustiti na zemlju HNS-ov zvučni zahtjev za Kuščevićevom smjenom; Jutarnjem listu su poručili da će se sastanak vladajuće koalicije održati, ali ne hitan, nego redovan, te da današnja Štromarova poruka za njih nije ništa novo ni spektakularno.

Otpisan

A da slučaj Kuščević neće biti razlog za odlazak HNS-a iz Vlade, doznajemo i iz samog HNS-a.

- Bilo bi neozbiljno izaći iz koalicije uoči hrvatskog predsjedanja EU i to bez konkretnog povoda. Uz to, odluku o izlasku HNS-a iz vladajuće koalicije donosi Središnji odbor stranke, a on se nakon jučerašnje sjednice u Sv. Martinu na Muri više neće sastajati do kraja ljeta. Sljedeća sjednica bit će najranije u rujnu - rekao nam je jučer,nakon Štromarova obraćanja novinarima, istaknuti član te stranke.

Koliko istine ima u tvrdnji predsjednika HSLS-a Darinka Kosora da jedno krilo HNS-a, predvođeno međimurskim županom Matijom Posavcem, želi izlazak iz vladajuće koalicije dok njezino drugo krilo želi ostati u njoj, te zašto je s važnih sjednica HNS-ova predsjedništva i Središnjeg odbora ovog vikenda izostao šef HNS-a Ivan Vrdoljak, nismo doznali jer nam se Vrdoljak tijekom vikenda nije javljao na brojne pozive i poruke. Stoga nismo iz prve ruke uspjeli provjeriti je li doista spriječen zdravstvenim razlozima ili s zahtjevom za Kuščevićevom smjenom ne želi imati ništa.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin uvjeren je da HNS neće napustiti Vladu, a HNS-ov javni apel prema premijeru Plenkoviću da smjeni ministra Kuščevića pripisuje “političkim igricama koje se često igraju u koalicijskim vladama”. I u SDSS-u smatraju, neslužbeno doznajemo, da HNS-ovci to čine samo zato što su sigurni da je Kuščević ionako već otpisan.

Tema Plenkovićeva mogućeg odlaska u Bruxelles na neku od vodećih pozicija u institucijama EU, međutim, uzrujava premijerove suradnike u HDZ-u, ali i koalicijske partnere, možda i više od slučaja Kuščević. Njegov odlazak u Bruxelles otvorio bi brojna pitanja: od potrage za novim premijerom do mogućeg raspada aktualne parlamentarne većine.

- Sve što znam, doznam iz medija. Što je doista frustrirajuće. S premijerom o toj temi nisam razgovarao, ali smatram da bi on trebao odraditi cijeli mandat - rekao nam je Radin.

Bude li Plenkoviću doista ponuđena jedna od vodećih pozicija u EU, a on tu ponudu prihvati, “u tom bih slučaju”, kaže Radin, “bio za prijevremene izbore”.

- Ako nakon odlaska ministrice vanjskih poslova (M. Pejčinović-Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe, op. a.) ostanemo i bez premijera uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ja ne bih sudjelovao u formiranju nove parlamentarne većine. Ne zanima me tehnička vlada. Ja sam pristao podržati Plenkovićevu političku vladu koja se distancirala od desnice i od Mosta, a ulaskom HNS-a u Vladu HDZ se pomaknuo prema centru. Želim vjerovati da će Plenković ostati hrvatski premijer čak i ako dobije tako značajnu ponudu, jer zemlja treba premijera koji će završiti započetu priču. Treba ostati premijer jer je Hrvatska zemlja u kojoj je svaki trenutak delikatan - zaključuje Radin.

Nedovršen posao

I u SDSS-a smatraju da Plenković ne bi trebao prihvatiti moguću ponudu da preuzme neku od top-pozicija unutar institucija EU. - Njegov posao u Hrvatskoj nije dovršen. Uostalom, Plenković bi zaradio velik plus u javnosti kada bi odbio takvu ponudu - kaže naš izvor iz SDSS-a.

- Svakako bi trebao ostati hrvatski premijer do kraja mandata. Odlazak bi značio dezertiranje - rekao je jedan od Plenkovićevih bliskih suradnika iz HDZ-a, odgovarajući na naše pitanje bi li Plenković uopće trebao prihvatiti moguću ponudu za odlazak na jednu od visokih pozicija u Bruxellesu.

Izvor iz HDZ-a tvrdi da predsjednica Grabar-Kitarović ne želi da Plenković ode u Bruxelles u slučaju da mu to bude ponuđeno. Predsjednica je u subotu izjavila da joj je drago što je Plenković jedan od kandidata za visoku funkciju u EU, ali je i znakovito dodala - “iako ne znam što ćemo ako on ode”.

- Ako Plenković prihvati ponudu, predsjednica mu u interesu Hrvatske može samo čestitati - kaže naš izvor.

I potpredsjednik HNS-a i Vlade Predrag Štromar jučer je pred novinarima izjavio: - Da sam ja premijer, taj bi mi poziv izuzetno godio, ali nikad ga ne bih prihvatio

26. travanj 2024 19:35