StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrašan scenarij zbog promjene klime

Bogataši će platiti bijeg od vrućine i gladi. A ostali? Oni će patiti zbog nestašice hrane i vode

Piše Šibenski.hr
25. lipnja 2019. - 19:46

Ljudska prava možda neće izdržati nadolazeće promjene uzrokovane klimatskim promjenama, tvrdi se u izvješću UN-ova eksperta za ljudska prava

Svijetu sve više prijeti “klimatski apartheid” u kojemu će bogati plaćati kako bi izbjegli toplinu i glad uzrokovane eskalacijom klimatske krize, dok će ostatak svijeta patiti, navodi se u izvješću stručnjaka UN-a za ljudska prava, piše The Guardian.
Philip Alston, posebni izvjestitelj UN-a o ekstremnom siromaštvu i ljudskim pravima, izjavio je kako će učinci globalnog zatopljenja vjerojatno potkopati ne samo osnovna prava na život, vodu, hranu i stanovanje stotinama milijuna ljudi, nego i demokraciju i vladavinu zakon. Alston je kritičan prema “očigledno neadekvatnim” koracima koje su poduzeli sam UN, države, nevladine organizacije i poduzeća, rekavši da su ti koraci “potpuno nesrazmjerni hitnošću i veličini prijetnje”. Njegovo izvješće Vijeću za ljudska prava UN-a zaključuje: “Ljudska prava možda neće izdržati nadolazeće promjene”.

U izvješću se također osuđuje američki predsjednik Donald Trump zbog “aktivnog stišavanja” znanosti o klimi te se kritizira brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara jer je obećao otvaranje amazonske prašume za rudarstvo. Međutim, Alston je rekao da je bilo i nekih pozitivnih pomaka, uključujući pravne slučajeve protiv država i tvrtki koje proizvode fosilna goriva, aktivizam Grete Thunberg i školske štrajkove diljem svijeta i pokret “Pobuna zbog izumiranja”.


U svibnju je Alstonovo izvješće o siromaštvu u Velikoj Britaniji usporedilo politiku dobrobiti konzervativnih stranaka sa stvaranjem radnih kuća iz 19. stoljeća. Ministri su kazali kako je njegovo izvješće potpuno netočno, ali ih je Alston optužio za “potpuno negiranje niza nespornih činjenica”. Alstonovo izvješće o klimatskim promjenama i siromaštvu službeno će biti predstavljeno Vijeću za ljudska prava u Ženevi u petak, a u izvješću se navodi kako će najveći utjecaj klimatske krize osjetiti oni koji žive u siromaštvu te da će mnogi izgubiti pristup adekvatnoj hrani i vodi.


“Klimatske promjene prijete poništavanjem posljednjih 50 godina napretka u razvoju, globalnom zdravlju i smanjenju siromaštva”, rekao je Alston. Zemlje u razvoju snosit će procijenjenih 75% troškova klimatske krize, navodi se u izvješću, unatoč tom što najsiromašnija polovica svjetske populacije uzrokuje samo 10% emisija ugljičnog dioksida.


“Ipak, u opasnosti su demokracija i vladavina prava, kao i širok raspon građanskih i političkih prava”, kaže Alstonovo izvješće. “Rizik nezadovoljstva zajednice, rastuće nejednakosti i još veće razine neimaštine među nekim skupinama, vjerojatno će potaknuti nacionalističke, ksenofobne, rasističke i druge odgovore. Održavanje uravnoteženog pristupa građanskim i političkim pravima bit će iznimno složeno. “


Učinci klimatske krize mogli bi povećati podjele, tvrdi Alston. “Riskiramo scenarij ‘klimatskog apartheida’ u kojemu bogati plaćaju kako bi pobjegli od pregrijavanja, gladi i sukoba dok je ostatak svijeta prepušten patnji”, kazao je, piše The Guardian.

26. travanj 2024 23:50