StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMislili ste da je kraj...

Tužiteljstvo traži veću zatvorsku kaznu za Tomislava Horvatinčića, a obrana oslobađajuću presudu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja!

Piše Ante Talijaš
3. lipnja 2019. - 13:54

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru ponovo će odlučivati o žalbama na presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je sudac Ivan Jurišić Tomu Horvatinčića proglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvoru od četiri godine zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

-Nakon što je naš Županijski sud ždrijebom izabran nakon prve nepravomoćne presude, on je kao drugostupanjski sud nadležan do kraja pravosudnog postupka u predmetu 'Horvatinčić'. Dakle, on će odlučivati o žalbama, ako ih ima i nakon što ih dostavi šibenski Opčinski sud. Uglavnom, odluka o žalbama bit će poznata za tri do četiri mjeseca. Vijeće može potvrditi presudu, preinačiti je, a može je i poništiti i ponovo vratiti na ponovljeno suđenje – kazao nam je sudac Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, koji će u ovom slučaju opet biti i predsjednik Žalbenog vijeća

Vijeće zadarskog Županijskog suda do sada je, kao što je poznato, dva puta 'rušilo' presude Horvatinčiću Općinskog suda u Šibeniku prethone sutkinje Maje Šupe i vraćalo 'predmet Horatinčić na ponovljeno suđenje.

Na presudu trećeg suđenja i suca Jurišića kojom je Horvatinčič proglašen krivim, žalbe Općinskom sudu u Šibeniku podnijeli su i tužiteljstvo i obrana.

U svojoj žalbi tužiteljica Irena Senećić zatražila je da drugostupanjski sud preinači presudu na način da se Horvatinčiću za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa.

U žalbi Horvatinčićeva odvjetničkog tima – Veljka Miljevića i Branka Baica zatražena je oslobađajuća presuda. U žalbi na više desetaka stranica navodi se kako tužiteljstvo tijekom sudskog postupka nije dokazalo da kod Horvatinčića nije postojala sinkopa i nije dokazalo da je bio ubrojiv u trenutku prije sudara brodova. U žalbi se traži poništenje presude i zbog povrede činjeničnog stanja oko uzroka i nastanka pomorske nesreće, kao i zbog činjenice da je u sudski spis uvrštena Horvatinčićeva skica nesreće kao nezakoniti dokaz.

 

 

19. travanj 2024 20:45