StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema više bruxellesa

Ostali su bez astronomskih primanja, ali neće završiti na ulici; Istražili smo čime će se baviti bivši europarlamentarci: neki 'lete' na još veću plaću, neki idu u mirovinu, a neki čak razmišljaju i o utrci za Pantovčak

Piše Anita Belak-Krile
29. svibnja 2019. - 23:31
Ivana Maletić, Jozo Radoš i Marijana Petir

Visoka plaća, nevjerojatna za naše prilike, astronomski dodaci i manjak stranačke stege politički su jackpot bez kojeg je ove nedjelje ostalo šest dosadašnjih hrvatskih europarlamentaraca.

Mandate su zadržali SDP-ovci Biljana Borzan i Tonino Picula, HDZ-ovke Dubravka Šuica i Željana Zovko te Konzervativka Ruža Tomašić, dok na nove poslove ili u političku mirovinu odlaze Ivan Jakovčić (IDS), Ivana Maletić i Ivica Tolić iz HDZ-a, nezavisni Marijana Petir i Davor Škrlec te Jozo Radoš (Glas).

Iako su ostali bez europskih sinkeura, nitko od njih neće završiti na ulici jer svi zastupnici koji ne ostvare novi mandat imaju pravo na svojevrsne otpremnine. Odnosno na plaću u punom iznosu dok ne pronađu novi posao. A to 'snalaženje' može potrajati i do dvije godine. Podsjećamo, mjesečna neto plaća, kad se odbiju svi europski i naši porezi, iznosi oko 4.500 eura, odnosno oko 34 tisuće kuna.

HDZ-ovoj Ivani Maletić žlica je upala u med, budući odlazi na gotovo tri puta veću plaću nego što je imala dosad. U Luksemburgu će biti hrvatska članica Revizorskog suda Europske unije, a osnovna mjesečna bruto plaća člana Europskog revizorskog suda je 21.837 eura. Na osnovnu plaću idu i dodaci, ovisno o obiteljskoj situaciji, a Maletić se u Luksemburg seli s cijelom obitelji, suprugom i troje djece.

Davor Škrlec prije pet godina u Europski je parlament ušao na listi ORAH-a. Mandat je osvojila tadašnja predsjednica stranke Mirela Holy, no kako nije željela ići u Bruxelles, Škrlec je dobio priliku života. Nakon što je Orah doživio krah kao nezavisni zastupnik ostao je djelovati na istoj liniji i priključio se grupi Zeleni-Europski slobodni savez.

- Vraćam se na staro radno mjesto profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu – otkrio nam je Škrlec, no ne misli politiku posmatrati samo kao pasivni promatrač.

- Neka nova stranka ne dolazi u obzir, ali ostat ću u kontaktu s EU parlamentom preko Kluba zastupnika i organizacije bivših europarlamentaraca – veli Škrlec.

Ni nekadašnja HSS-ovka, konzervativna nezavisna zastupnica Marijana Petir ne namjerava baciti koplje u trnje.

- Gotovo 50 tisuća građana Hrvatske na ovim je izborima glasalo za moju nezavisnu listu. Dobila sam snažno povjerenje građana i više od 40 tisuća preferencijalnih glasova. To je potvrda i priznanje za moj rad i na to sam iznimno ponosna. Ujedno, smatram da je to i veliki politički kapital za budućnost. Povjerenje koje su mi ukazali građani obvezuje me da nastavim raditi u njihovom interesu. Sada sam još pod dojmom izbora, pa ću uzeti dovoljno vremena da donesem najbolju odluku za budućnost – kazuje Petir.

Iako to još ne otkriva, moguće je da će se Petir uključiti u predsjedničku utrku i biti još jedan problem na desnici za Kolindu Grabar Kitarović.

Zastupnik Glasa Jozo Radoš neslavno je prošao na nedjeljnim izborima i nakon što je osvojio mizernih 1.197 glasova, ne preostaje mu ništa drugo nego povlačenje u političku mirovinu.

Isto će učiniti i HDZ-ov Ivica Tolić.

- Planiram se povući iz javnog djelovanja u potpunosti, zbog dosta ozbiljnog zdravstvenog stanja. U kolovozu prošle godine imao sam tešku operaciju, nadam se oporavku i prisiljen sam posvetiti se tome koliko je god moguće – poručio je Tolić.

24. travanj 2024 14:14