StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnemir na pantovčaku

Loš izborni rezultat HDZ-a zadao glavobolje i Kolindi: odmaknula se od ekstremne desnice i odrekla ustaškog pozdrava uvjerena da joj jedina opasnost prijeti s lijevice, no stvari su se sada promijenile....

Piše Anita Belak-Krile
28. svibnja 2019. - 16:34

Loš izborni rezultat HDZ-a na izborima za Europski parlament izazvao je glavobolje i na Pantovčaku. Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, namjeravala je upravo nakon završetka europskih izbora i javno obznaniti kako će se natjecati za još jedan predsjednički mandat. Ali, nakon što je HDZ uzdrman s osvojenih slabašnih 22,7 posto glasova predsjednici nipošto nije najsretniji trenutak za planiranu objavu.

Na službenu potvrdu kandidature, stoga ćemo zasigurno pričekati još neko vrijeme dok se slegnu odjeci europskih izbora.
Poznato je, naime da se nakon razlaza sa savjetnikom Matom Radeljićem, Kolinda Grabar-Kitarović odmaknula od ekstremne desnice i svoju političku sudbinu u znatnoj mjeri vezala uz HDZ.

Odrekla se i ustaškog pozdrava, prestala je kritizirati Vladu i postala politički partner Andreja Plenkovića. U trenutku kad je to učinila rejting joj nije bio najsjajniji i poslušala je one koji su procijenili da nema niti jednog kandidata na desnici koji bi ozbiljno mogao ugroziti njezinu pobjedu. Smatralo se da jedina opasnost može doći s lijeva ako se opozicija ujedini i istakne svog zajedničkog favorita. U tadašnjim projekcijama nije postojao ni Mislav Kolakušić na kojeg se gledalo kao na rubnu pojavu, niti se smatralo da bi već u prvoj anketi u kojoj se pojavilo ime kandidata s desnice on mogao odmah u startu dobiti više od devet posto potpore. Miroslav Škoro pjevač čije tamburaške hitove publika sluša već tridesetak godina teško da može pobijediti, no Kolindi Grabar- Kitarović može ozbiljno poremetiti planove, rasuti glasove i ugroziti njezin reizbor.

Budući se kod nas ozbiljna državna funkcija predsjednice Republike u velikoj mjeri estradizirala u mandatu Kolinde Grabar Kitarović, ne treba odbaciti ni Škorino tridesetogodišnje iskustvo na tom planu. Kolindi Grabar Kitarović neće biti lako u konkurenciji sa Škorom, Mislavom Kolakušićem koji je jučer potvrdio da također ulazi u utrku i nekadašnjim SDP-ovim premijerom Zoranom Milanović čiji je kandidatura pitanje dana.

Kolakušić može uzeti veliki dio antisistemskih birača, a Škoro smanjuje bazen desnih glasova i tako predsjednici veže olovnu kuglu oko noge u borbi sa Zoranom Milanovićem. Danas se u medijima spominje i kandidatura odvjetnika Ante Nobila. On odgovara kako je „za sada izvan utakmice". Njegova kandidatura štetila bi Milanoviću jednako kao i Škoro Kolindi Grabar Kitarović. Konzervativka Ruža Tomašić koja je na ovim izborima dobila najveći broj preferencijalnih glasova ne misli ići na predsjedničke izbore.

- Ne daj bože. Zamislite da moj suprug bude first lady. Nema šanse, on to ne bi prihvatio – poručila je Tomašić.
S Pantovčaka stižu neslužbena uvjeravanja o tome kako je velika disperzija glasova upravo izazov Kolindi Grabar - Kitarović koji će joj dati dodatni motiv za borbu, međutim njezini kritičari vjeruju da će ona vrlo skoro nanovo početi prozivati Vladu kako bi digla rejting.

- Mislim da na Pantovčaku sad itekako ponavljaju: 'Houston we have a problem'. Nije bez vraga predsjednica prošli tjedan primila organizatore „Hoda za život“. Jasno je da ona ne može biti i dalje uvezana uz Vladu i zadržati potporu većine desnice bez čijih glasova ne može pobijediti - komentira jedan od njezinih nekadašnjih suradnika.

Premijer Plenković ne smatra da rezultat europskih izbora komplicira situaciju oko predsjedničkih izbora.

Upitan za komentar izjave Kolinde Grabar-Kitarović kako rezultati izbora govore političarima da birači žele one koji su bliži narodu, odgovara kako ne misli da se ta poruka odnosi na njega i HDZ-ove kandidate jer su oni, kaže, zadnje tri godine stalno po terenu te se svim „svojim znanjem, integritetom i energijom bore u rješavanju svih mogućih problema koji su ih dočekali“.

- Ta teza, što se tiče HDZ-a, ne stoji - uvjerava Plenković.

19. travanj 2024 22:40