StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetfijasko hdz-a

Nije samo Šeks optužio Crkvu za loše rezultate na izborima: 'Kler je i osobno glasao za neke druge liste'

28. svibnja 2019. - 11:12

Vrlo je živo bilo na sjednici Predsjedništva HDZ-a na kojoj su se analizirali izborni rezultati. Predsjednik stranke Andrej Plenković krivnju za četiri osvojena mandata prebacivao je na druge i prozivao sve odreda, predsjednike Županijskih organizacija, članove, medije, desnicu, a Vladimir Šeks tome je pridodao i Crkvu.

Plenković je nedavno Vladimira Šeksa imenovao za savjetnika, a jučer mu je dao priliku da prvi govori na sjednici Predsjedništva.

Šeks je kako potvrđuje više izvora iz HDZ-a tumačio kako su se svi okrenuli protiv HDZ-a, a posebno je naglasio ulogu Katoličke crkve. Spominjao je i sindikate i njihovu inicijativu “67 je previše“.

- Prozvao je Crkvu da je kriva što je dio birača podržao neke druge opcije, a ne HDZ. Tu je u prvom redu mislio na Ružu Tomašić i Hrvatske suvereniste i na Marijanu Petir koja je jako povezana s crkvenim krugovima i koja je dobila zavidan broj preferencijskih glasova - otkrio nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a koji također smatra da je crkveni kler u znatnoj mjeri ovaj put i osobno glasao za neke druge liste, a ne za HDZ-ovu.

Na sjednici se javio i Milijan Brkić koji je sve do nedjelje u stranci bio u potpunoj defanzivi.

– Nemojmo krivce tražiti u 'crnim labudovima' i ne krivimo ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, vratimo se svome narodu. Ne možemo ga promijeniti i govoriti da ne valja narod kad HDZ gubi – govorio je između ostalog Brkić koji je nakon toga otišao sa sjednice.

Još nekoliko članova javilo se i poručilo kako HDZ mora izvući pouku iz ovih izbora i poruke koju su im poslali birači na što su upozoravali Ivana Maletić, Tomislav Čuljak pa i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, Plenkovićev bliski suradnik. S druge strane Božidar Kalmeta i Nediljko Dujić uglavnom su krivnju prebacivali na druge i relativizirali neuspjeh objašnjavajući kako je HDZ ostvario bolji rezultat od svih ostalih stranaka.

25. travanj 2024 08:27