StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetISTEKAO LEASING

Plenkovićevi ministri ostali su bez automobila, a novi su se trebali nabavljati 'utiho', da ne navuku bijes javnosti pred izbore

25. svibnja 2019. - 20:53

Vladina ministarstva ostala su bez službenih automobila koji su nakon petogodišnjeg leasinga vraćeni Autokući Zubak.

Kako neslužbeno doznajemo, navodno je u pitanju 460 vraćenih vozila. Netko pametan u HDZ-u je sredinom ožujka odlučio da se nabava novih automobila ne obavlja kao do sada, preko Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, jer je procijenjeno da bi takva informacija o nabavi novih automobila na petogodišnji leasing mogla odjeknuti negativno u glasačkoj javnosti pred izbore za Europski parlament. Pogotovo zato što će Hrvatska ionako morati naručivati i veliki broj vozila za potrebe predsjedanja Europskom unijom.

Plenkovićevi ministri dobili su naputak da svako pojedino ministarstvo koje je je ostalo bez vozila pošalje svojim ustrojstvenim cjelinama preporuku kako provesti taj postupak jednostavne javne nabave, utiho, bez ikakve pompe. U posjedu smo više dopisa ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji prekršajnim, općinskim, upravnim sudovima, zatvorima i drugim ustrojstvenim cjelinama doslovce "crta" kako bi se ta jednostavna javna nabava trebala provesti.

Bošnjakovićev naputak

– Središnji državni ured za središnju javnu nabavu zastao je s postupkom javne nabave motornih vozila za potrebe Ministarstva pravosuđa i kaznenih tijela. Kako novi postupak nabave nije završio, a vozila nabavljena 2014. godine putem operativnog leasinga moraju biti vraćena leasing kućama, neupitno je da bi se time onemogućilo redovno poslovanje pravosudnih tijela – piše Bošnjaković svojim podređenima, tražeći od njih da, kao predsjednici sudova, upravitelji zatvora i slično, samostalno provedu postupak jednostavne nabave putem financijskog leasinga, sukladno pojedinačnim pravilnicima o jednostavnoj nabavi. Riječ je o vozilima uglavnom niže srednje klase od oko 140 tisuća kuna vrijednosti bez PDV-a, na razdoblje operativnog leasinga od pet godina.

Pri zaključivanju ugovora, piše u dopisu Bošnjaković, potrebno je ishoditi suglasnost ministra financija za višegodišnje zaduživanje sukladno članku 13. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2019. godinu, a u vezi s člankom 44. Zakona o proračunu.

– Navedenu suglasnost od ministra financija ishodit će Ministarstvo pravosuđa na temelju podataka koje ćete nam dostaviti nakon provedbenog postupka jednostavne nabave, a prije sklapanja ugovora o financijskom leasingu. Sredstva za potrebe financijskog leasinga osigurat će Ministarstvo – piše Bošnjaković.

Želeći doznati detalje o kojim ministarstvima koja trebaju nove automobile se radi, o kojem se točno broju vozila i po kojim cijenama, te najvažnije – zašto se odustalo od transparente javne nabave, nego se ovako kokošari usitno, uputili smo upit Ministarstvu financija i Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, koji bi to inače trebao provesti da nije izvanredno predizborno stanje.

Nitko ni riječi

Službene strukturirane upite poslali smo 14. svibnja ove godine, a nakon devet dana ni jedni ni drugi na njih nisu odgovorili ni jednom jedinom riječju. Kao da nije u pitanju novac poreznih obveznika, nego neko vrlo intimno pitanje koje je nepristojno postaviti.

A krenulo je obećavajuće...

Nakon primitka maila javila nam se glasnogovornica Ministarstva financija Sanja Bach, koja nas je odmah upitala zašto smo i njima poslali mail, a ne Središnjem državnom uredu? Nakon moga odgovora – zato što sve to vi plaćate – rekla je da ćemo dobiti odgovor, ali tog odgovora nema iako smo je tijekom devetodnevnog čekanja još jednom zvali i požurivali je.
Središnji državni ured za središnju javnu nabavu uopće nema glasnogovornika, a na naš poziv nakon pet dana čekanja odgovorili su nam da ćemo odgovor dobiti kada ga dobijemo.

Čitatelji neka procijene je li upit bio toliko težak, a glasi:

"Poštovani, prema informacijama koje sam dobio, vi ste kao Ministarstvo financija (Središnji državni ured za središnju javnu nabavu) zastali s postupkom nabave motornih vozila za potrebe ministarstva, pravosudnih i drugih tijela. Zanima me koji su razlozi zbog kojih ste zastali s navedenim postupkom i tko će nadalje provesti nabavu tih vozila. Naime, prema informacijama koje imamo nabava je prepuštena svakom pojedinačnom tijelu da ono nabavi vozilo.

Također me zanima je li točno da je predmet nabave ukupno 460 novih vozila i što je sa starim vozilima koje su državna tijela koristila. Kolika je procijenjena vrijednost nabave tih novih vozila i koliko će ona po prilici koštati u situaciji kad ih bude nabavljalo svako pojedino tijelo (ako je to točno)."

Oporba ne zna

S ovom temom sam upoznao bivšeg potpredsjednika SDP-ove Vlade Branka Grčića i SDP-ova kandidata za Europski parlament Gordana Marasa, ali oni o ovoj skrivenoj nabavi nisu imali pojma. Znači, HDZ je uspio u svom naumu jer i najljući opozicionari kojih bi se ovo trebalo ticati i koji bi ovo, ako ćemo iskreno, morali znati o tome nisu imali pojma.

Nazvali smo i Mostova kandidata za Europski parlament Nikolu Grmoju, ali čovjek se nije javljao na poziv.


U posjedu smo više dopisa ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji sudovima, zatvorima i drugim ustrojstvenim cjelinama doslovce 'crta' kako bi se jednostavna javna nabava trebala provesti

26. travanj 2024 23:00